Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Skripty po spustení  (Přečteno 5812 krát)

zukov

• Návštěvník
Skripty po spustení
« kdy: 26 Listopadu 2006, 22:41:53 »
Zdravím, viem, že sa tu už niečo podobné riešili, hľadal som po fóre, ale nič presne nezodpovedalo mojim požiadavkám.

Tákže, naprogramoval som si nejaké skripty. Pod poojmom naprogramovať rozumiem hodiť príkazy z linuxu do skriptu :) Teda, spravil som si takto skript na mountovanie NTFS diskov, aby som stále nemusel vypisovať sudo mount /dev/hdc.... A ďalší skript som si spravil na pripojenie sa ku sieti cez wireless a zároveň zistenie pomocou dhcp serveru. No a ide o to, ako spraviť, aby sa mi tieto 2 skripty spustili pri štarte. Skúsil som ich cez Admin -> Session a tam som si do startup dal cestu týchto skriptov. Akurát mi to nejako nešlo... Neivme, či je to kvôli tomu, že sa tam používa sudo, lebo heslo si to nikde nepýta... Pozeral som sa aj na runlevely o čom je tu na fóre tiež písané, ale neviem, nejako som nedošiel k úspechu...

Ešte otázku, skripty majú mať príponu .sh, alebo nemusia?

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Skripty po spustení
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2006, 23:29:49 »
1. ty skripty musí mít právo spouštění
2. automatický mount disků bych dal do souboru /etc/fstab (přidat podobný řádek:)
/dev/hdXY /media/windows ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0

...a připojení k bezdrátové síti řeším network managerem (sudo apt-get install network-manager), krom toho se dá síť graficky nakonfigurovat v Systém -> Správa -> Sítě (příkaz network-admin)

Skripty můžou mít jakoukoliv příponu, jde o to, jaká mají práva. Pokud nemají práva spuštění, můžeš napsat "bash /muj/skript"

Pavelp

• Host
Skripty po spustení
« Odpověď #2 kdy: 27 Listopadu 2006, 07:10:32 »
Citace: zukov
Zdravím, viem, že sa tu už niečo podobné riešili, hľadal som po fóre, ale nič presne nezodpovedalo mojim požiadavkám.

Tákže, naprogramoval som si nejaké skripty. Pod poojmom naprogramovať rozumiem hodiť príkazy z linuxu do skriptu :) Teda, spravil som si takto skript na mountovanie NTFS diskov, aby som stále nemusel vypisovať sudo mount /dev/hdc.... A ďalší skript som si spravil na pripojenie sa ku sieti cez wireless a zároveň zistenie pomocou dhcp serveru. No a ide o to, ako spraviť, aby sa mi tieto 2 skripty spustili pri štarte. Skúsil som ich cez Admin -> Session a tam som si do startup dal cestu týchto skriptov. Akurát mi to nejako nešlo... Neivme, či je to kvôli tomu, že sa tam používa sudo, lebo heslo si to nikde nepýta... Pozeral som sa aj na runlevely o čom je tu na fóre tiež písané, ale neviem, nejako som nedošiel k úspechu...

Ešte otázku, skripty majú mať príponu .sh, alebo nemusia?
Je dobre dat priponu .sh, vi se aspon hned, o co jde. Pro spousteni sudo ve skriptech je potreba si nastudovat parametry suda, je to kouzelne pismenko za -  . Kdyz programujete skripty, urcite to dokazete a pochopite jak.

zukov

• Návštěvník
Skripty po spustení
« Odpověď #3 kdy: 27 Listopadu 2006, 21:55:41 »
Dobre, ďakujem. Tie práva mám udelené, to sudo si pozriem, ale jedna otázka. Kam mám umiestniť tie skripty, resp. ako zariadiť, aby sa spustili pri štarte?

Pavelp

• Host
Skripty po spustení
« Odpověď #4 kdy: 27 Listopadu 2006, 22:27:13 »
Zapsat je s celou cestou do skriptu /etc/rc.local a zaremovat tam # exit 0

zigi

• Aktivní člen
  • *
Skripty po spustení
« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2006, 09:53:18 »
ja si myslim, ze exit 0 by se removat nemelo, ale veskere scripty/prikazy urcene ke spusteni behem startu by se meli zapisovat na radky pred radkem s exit 0
..:: be free - use kubuntu ::..

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Skripty po spustení
« Odpověď #6 kdy: 28 Listopadu 2006, 16:05:07 »
Ano, přesně tak, jak říká zigi. Např.:
Kód: [Vybrat]
/usr/sbin/mii-diag eth1 --fixed-speed 10baseT
/etc/init.d/networking restart
exit 0
» Linux Mint on mini-ITX boards «

zukov

• Návštěvník
Skripty po spustení
« Odpověď #7 kdy: 29 Listopadu 2006, 17:00:30 »
aha, vďaka, skúšal som to stým sudo, ale jaksi mi to nefunguje. Aký parameter tam má byť? :(

Pavelp

• Host
Skripty po spustení
« Odpověď #8 kdy: 29 Listopadu 2006, 17:36:17 »
Kód: [Vybrat]
echo mojeheslo | sudo -S spousteny_program

zukov

• Návštěvník
Skripty po spustení
« Odpověď #9 kdy: 29 Listopadu 2006, 17:56:23 »
super, ďakujem, stým -S som to trochu aj skúšal, ale vôbec mi nenapadlo zreťaziť tie príkazy :)

Pavelp

• Host
Skripty po spustení
« Odpověď #10 kdy: 29 Listopadu 2006, 19:41:18 »
Trubky jsou zaklad unixu.

zukov

• Návštěvník
Skripty po spustení
« Odpověď #11 kdy: 29 Listopadu 2006, 19:45:28 »
Viem, veď to sám používam. Ale proste mi nenapadlo použiť to teraz, teda že echo keď vypluje moje heslo, tak sa doplní do sudo... Nejako som asi zle preložil, čo robí sudo -S :) Ale ide to, som veľmi rád, ďakujem pekne :)

filo

• Aktivní člen
  • *
Skripty po spustení
« Odpověď #12 kdy: 29 Listopadu 2006, 22:51:42 »
Chtěl bych se v souvislosti s rc.local zeptat : používám hamachi a taky bych ho chtěl spouštět hned po startu. Někde jsem ale četl, že se musí pustit až v okamžiku, kdy už je uživatel systému zalogovaný : bude v tomto směru umístění příslušného spouštěcího skriptu v rc.local vyhovovat nebo existuje něco jako je "Po spuštění" ve windows ?
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

radin

• Aktivní člen
  • *
Skripty po spustení
« Odpověď #13 kdy: 30 Listopadu 2006, 08:53:17 »
To filo: Po spuštění = System>Volby>Sezení, založka Programy při přihlášení
Nobody is perfect!

filo

• Aktivní člen
  • *
Skripty po spustení
« Odpověď #14 kdy: 30 Listopadu 2006, 09:22:37 »
To radin : netušíš jak je to v KDE ? Tvůj postup je pravděpodobně pro Gnome.

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
Skripty po spustení
« Odpověď #15 kdy: 30 Listopadu 2006, 09:53:45 »
Udelej link do adresare ~/.kde/Autostart/ nebo si nainstaluj kcontrol-autostart - prida do kcontrol moznost pridavat aplikace po spusteni.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

filo

• Aktivní člen
  • *
Skripty po spustení
« Odpověď #16 kdy: 30 Listopadu 2006, 10:30:00 »
to MaryLiss: před chvílí jsem to taky našel, díky.
Link pro více druhů desktopů i s příklady je tady http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Autostart_Programs

Pavelp

• Host
Skripty po spustení
« Odpověď #17 kdy: 30 Listopadu 2006, 16:52:57 »
Citace: MarrLiss
Udelej link do adresare ~/.kde/Autostart/ nebo si nainstaluj kcontrol-autostart - prida do kcontrol moznost pridavat aplikace po spusteni.
Hm, proc to tam neni implicitne, kdyz tam muze byt hejno jinych xxxx ?

zukov

• Návštěvník
Skripty po spustení
« Odpověď #18 kdy: 01 Ledna 2007, 18:01:10 »
Ešte mám drobný dotaz. Ako spúšťať po štarte grafické programy? Teda, samozrejme, session -> startup, ale problém je, že tam nechcem stááále pchať to heslo :) V sudo to funguje, ale ako to spraviť pre gksudo, prípadne v startupe?

Kubkolienka

• Návštěvník
Re: Skripty po spustení
« Odpověď #19 kdy: 01 Prosince 2007, 15:53:29 »
Neviem ci je toto spravny topic ale skusim. Nainstaloval som si Compiz a zacal som naplno vyuzivat 4 desktopy vdaka tej kocke. Chcel som si v gnome spravit aby sa mi hned pri starte spustili niektore programy no na konkretnych obrazovkach. Neviete ako na to? Cez tie sessions to pusti vsetko na jednej ploche :(.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.