Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kubuntu 10.04 - instalace a zdroje  (Přečteno 3273 krát)

n.u.r.v.

• Návštěvník
kubuntu 10.04 - instalace a zdroje
« kdy: 31 Července 2010, 13:05:29 »
Dobrý den, chtěl jsem zkusit kromě win i linux, tak jsem si nainstaloval Kubuntu 10.04 na svůj NB HP 6735s, společně s win 7...vše funguje dobře, jen mám tyto dva problémy:

1)nevím, jaké zdroje (kde bych našel seznam zdrojů) si mám přidat do kubuntu...protože když si zadám vyhledat např. thunderbird, nebo vlc, tak to najde samá rozšíření, ale instalátory samotných programů ne...

2)instalace stažených programů-když si stáhnu zabalený program ve formátu gz, nebo bz2, tak po rozbalení je tam hodně souborů, ale nic nejde kliknutím spustit...př:stáhl jsem si thunderbird a konec...

děkuji za pomoc.

luisah

• Závislák
Re: kubuntu 10.04 - instalace a zdroje
« Odpověď #1 kdy: 31 Července 2010, 13:19:13 »
1. Pro začátek doporučuji nainstalovat pouze kubuntu-restricted-extras (balík kodeků, flash, atd.).
http://www.kubuntu.cz/index.php/wiki-kubuntu (Sekce instalace programů a Repozitáře)

2.
Než pochopíš jak to funguje s instalací softwaru, tak nic z netu nestahuj. Používej správce balíků = instalace ze zdrojů (další zdroje se přidávají pouze v určitých případech - pokud není program již v základních zdrojích, nebo ... )!

« Poslední změna: 31 Července 2010, 13:29:10 od luisah »

n.u.r.v.

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Července 2010, 13:53:05 »
...

2.
Než pochopíš jak to funguje s instalací softwaru, tak nic z netu nestahuj. Používej správce balíků = instalace ze zdrojů (další zdroje se přidávají pouze v určitých případech - pokud není program již v základních zdrojích, nebo ... )!

Právě že pomocí správce balíků nic nenajdu, ani thunderbird, ani adobe reader (jen německy...)

mám tam jen tyto zdroje:
http://img824.imageshack.us/img824/207/zdroje.png

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 31 Července 2010, 14:02:10 »
To co máš na obrázku jsou pouze některé "dodatečné zdroje". Základní zdroje jsou již obsaženy.
Mrkni na první záložku, tedy Software Kubuntu zda tam máš zaškrtnuty všechny první čtyři položky (kromě zdrojový kód) = povoleny všechny základní zdroje pro (K)Ubuntu.

EDIT: Jak německy? Máš nastavený jazyk na češtinu?
V tomhle ti musí poradit někdo kdo používá KDE, kde co najdeš. Já používám Ubuntu.
« Poslední změna: 31 Července 2010, 14:04:07 od luisah »

n.u.r.v.

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Července 2010, 16:23:08 »
na první záložce mám zaškrtnuté všechny položky...zdrojový kod byl zaškrtnut napůl, tak jsem ho odškrtnul...

češtinu mám nastavenou (nastavovalo se to při instalaci kubuntu...)

Jak mám tedy do kubuntu dostat thunderbird?

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 31 Července 2010, 16:29:30 »
1. Připojení k netu máš? Pokud ano..
2. Zřejmě děláš někde špatně něco při vyhledávání ve Správci balíku (zkus si např. vyhledat firefox, bluefish apod.)
3. Můžeš zkusit nainstalovat thunderbird pomocí konsole (terminálu) - Zadáš příkaz sudo apt-get install thunderbird nebo ...
4. Na následujícím odkazu klikni na odkaz thunderbird a poté lokalizaci (firefox se tě zeptá zda spustit aplikaci nebo tak nějak) = instalace se provede z repozitářů jen jiným způsobem (stejně tak i bod 3 se provádí pomocí repozitářů, také jen jiným způsobem).
http://wiki.ubuntu.cz/Mozilla%20Thunderbird

EDIT: Pokud ti půjde způsob 3. nebo 4. znamená to, že opravdu jen děláš chybu při hledání aplikace ve Správci balíku.  ;)
« Poslední změna: 31 Července 2010, 16:32:32 od luisah »

n.u.r.v.

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 31 Července 2010, 16:38:18 »
áá, tak už tam mám thunder bird-fakt jsem špatně hledal-když jsem si zadal thunderbird, tak to našlo hodně balíčků s jazyky, ale hlavní balík s thunderbirt to nazvalo jen mail\news klient...

ale s adobe reader je pořád problém, najde to jen verzi deu - německy

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 31 Července 2010, 16:44:17 »
Tak už vím. Teď jsem koukal do správce balíků a viděl jsem tam dvě verze. Jedna je "univerzální - anglický" a druhá je pouze German.
Balík se jmenuje acroread.

EDIT: (K)Ubuntu obsahuje již pdf prohlížeč Evince, takže pokud nutně nepotřebuješ Adobe Reader, tak ho nemusíš ani instalovat.
« Poslední změna: 31 Července 2010, 16:48:46 od luisah »

n.u.r.v.

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 31 Července 2010, 18:47:03 »
jéé, díky...acroread to našlo..už jedu v aj...

P.S.: Vím, že linux nějaký programy obsluhuje, ale já jsem zvyklej používat ty z win...kdyby to bylo možné, dám si do linuxu i office xp.. ;D

n.u.r.v.

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 31 Července 2010, 20:32:20 »
tak ještě jedna věc-písmo na netu...vypadá strašně-jako rozostřeně\rozmazaně...zkusil jsem nainstalovat nějaký balík s fonty, ale nepomohl-žádné změny jsem si nevšiml...ve firefoxu jsem nastavil nastavení písmen přesně tak, jak to mám ve win, ale také nic...

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #10 kdy: 31 Července 2010, 22:52:15 »
áá, tak už tam mám thunder bird-fakt jsem špatně hledal-když jsem si zadal thunderbird, tak to našlo hodně balíčků s jazyky, ale hlavní balík s thunderbirt to nazvalo jen mail\news klient...

Jak bys chtěl aby se to jmenovalo?

n.u.r.v.

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 31 Července 2010, 23:53:14 »

Jak bys chtěl aby se to jmenovalo?

Mozilla Thunderbird....ale to je už jedno-vyřešeno...ještě to písmo...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.