Jdi do Sabayonu, rozhodne zatim nestabilnejsi distro co jsem mel moznost zkusit. Uz ho pouzivam na druhem laptopu a nemuzu si stezovat. Oproti Ubuntu, Debianu a openSUSE si bere sice vice ram, ale o to min vytezuje procesor(i7 v mem pripade, predtim DC2). Balikovej management(zpusob instalace softwaru) je prevzatej od Gentoo(pouziva zdrojove kody, ne .deb, .rpm a podobne balicky) a taktez ma svuj Entropy a Sulfur, coz je neco jako Synaptic v Ubuntu. Okamzite po instalaci funguje grafika, media(mplayer je v zakladu, ale ja doinstalovavam VLC), flash, Open Office(to u vsech distribuci) a wifi karty maji taky slusnou podporu. Nedavno pribyla moznost tydennich buildu, takze neni treba stahovat gb updatu a od verze 5.3, coz je nejnovejsi, pribyly dalsi graficke rozhrani, takze uz nejsou pouze KDE a Gnome, ale i LXDE a XFCE(tyto pouze na cd 700MB, KDE a Gnome jsou DVD cca 1.8GB obe). Nevyhoda je zatim pouze anglicke forum a wiki, ale zato je tam dost velke procento vyresenych problemu. Na distrowatch.com je Sabayon jeden z mala, kterym uzivatele neustale pribyvaji a podle fora jich nemalo prechazi prave z Ubuntu(stejne jako ja, predtim 4 roky na Ubuntu). Jeste doplnim, ze neni treba upravovat zadne repozitare pro ruzne druhy softu(multimedia atd), vychozi repa jsou dostacujici. Co se tyce webdesignu, tak nemuzu slouzit, ale urcite by tam mel fungovat ten sam soft co na ostatnich distrech..

Vyvojari Sabayonu tvrdi, ze berou to nejlepsi ze vsech distribuci, takze se tam obcas neco dela stejne jako v xBuntu..