Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ztratilo se volné místo  (Přečteno 1938 krát)

martin19

• Návštěvník
Ztratilo se volné místo
« kdy: 03 Srpna 2010, 22:03:43 »
Zdravím, budu moc rád za každou radu v řešení mého dotazu, jde o to že při instalaci jsem si rozdělil disk na tři oddíly: ext4  "/" - 9000 MB (v nástroji pro dělení disku v Ubuntu se 1MB počítá jako 1000 000B )  ve skutečnosti těch 9000 MB je asi 8,3GB pak oddíl ext4 "/home" - asi 139GB na data  a na konec disku oddíl swap - 1024MB, prostě tak abych využil všechno místo na 160GB disku (ve skutečnosti asi 149GB - pokud budu uvažovat že 1GB má 1024MB, nikoliv 1000MB)
překvapení ale je, že po instalaci Ubuntu, pokud dám "Sledování systému-Souborové systémy"
tak v oddílu "/" mám: celkem: 8,2GB, použito:  2,2GB, volné místo: 6,1GB, k dispozici: 5,6GB
v oddílu "/home" mám: celkem 137,5GB, použito: 212MB, volné místo 137,3GB, k dispozici 130,3GB
z toho vyplývá že skoro 9GB místa na disku se někam ztratilo!!!
Chápu, že  volné místo se počítá: "celkem" - "použito", to by i docela sedělo, ale co proboha znamená to "k dispozici"?? a proč je tam rozdíl 9GB? :o
Budu rád za každou radu, či podnět...

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re: Ztratilo se volné místo
« Odpověď #1 kdy: 03 Srpna 2010, 22:30:28 »
Nechce se mi to počítat, ale myslím že je to v pořádku. Máš 160 GB nenaformátovaný disk, přitom máš na něm vytvořeny 2 oddíly + swap, takže místo na disku bys měl počítat z velikosti formátovaného disku. Já mám třeba 40 GB disk s jediným oddílem ext3 a zformátovaná kapacita je 37.27 GB. Na 80 GB disku pro jeden oddíl vyhrazenu velikost 79 GB a zformátovaný je 73.85 GB. Takže se ti nic neztratilo ;).
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2010, 22:32:18 »
Citace
Additionally, by default Ubuntu reserves 5% for system use. This can be altered with the tune2fs command and is discussed later.
to tune2fs po<ui len ak ti to miesto naozaj chyba, ajked myslim ze v /home by stacili 2-3% z tej kapacity > https://help.ubuntu.com/community/RecoverLostDiskSpace#Gain%20Just%20a%20Bit%20of%20Space
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 03 Srpna 2010, 22:33:55 »
Ano, systém tě nenechá využít kapacitu disku "do mrtě", což bych rozhodně nechal takhle být.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Srpna 2010, 07:58:32 »
Díky za odpovědi...můžu se ještě zeptat na co je využito těch ukrojených 5% disku při naformátování na ext4?
V případě že naformátuji na ntsf, tak to tolik neukrojí...nechci nijak prudit, ale jedná se o notebook, který má být plný filmů, MP3 a tak podobně, proto jsem rád za každý ušetřený GB ;) a navíc, když si vzpomenu, jakou měl kapacitu můj první disk, když jsem kdysi valil na 386ce v Dosu a Win3.1, tak mi těch 9GB připadá hrozně moc ;D

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 04 Srpna 2010, 09:23:50 »
Mala by to byt zaloha miesta pre system v pripade ze zaplnis cely disk. Tuto zalohu staci nechat na particii kde mas system, na ostatnych ju mozes znizit alebo zrusit. Samozrejme pisem o linuxovych particiach, tak to nenastavuj na win. particie.(FAT, ntsf)
Nasiel som toto
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,40844.0.html
« Poslední změna: 04 Srpna 2010, 09:25:21 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Srpna 2010, 10:30:53 »
Opravdu moc díky za pomoc :)
původně jsem to měl tak, že jsem měl dualboot s XPčkama, data jsem měl v XPčkovém ntsf oddílu a pro Ubuntu oddíl 6GB - 5,7GB zabíral systém a asi 300MB swap, nyní jsem se rozhodl XPčka a NTSF zrušit a provést čistou instalaci Ubuntu, s rozdělením na
"/" - root, "/home" a "swap" jsem postupoval podle zakoupené knihy Ubuntu...systém jsem ale z CD, které je ke knize přiložené neinstaloval, ale ze stránek Canonical jsem si stáhl přímo odlehčenou a optimalizovanou verzi Ubuntu Netbook Edition, tak mě to včera trochu zaskočilo, že v případě čisté instalace navíc dlehčené verze mi na data zbývá ještě méně místa, než když jsem původně měl
Ubuntu + XP ;D ::) tolik pro vysvětlení....
pokud tomu dobře rozumím, tak na "/home" můžu bez obav tedy nastavit 0%?
na "/"-root nechám pro jistotu celých 5%....
kdyžtak na částech "/" a "swap" ještě na úkor "/home" trochu místa uberu, původně jsem měl pro celé Ubuntu ještě méně a fungovalo vše, včetně hibernace.

« Poslední změna: 04 Srpna 2010, 10:34:24 od martin19 »

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 04 Srpna 2010, 11:06:31 »
s / urcite nehyb a na /home by som nechal aspon to 1%, ak to das na 0 tak by si si to imho mohol dost neprijemne skomplikovat vpripade dakych chyb na disku, mozno aj pri beznej kontrole fsck
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 04 Srpna 2010, 12:11:25 »
Jj. Tiez sa priklanam k tejto variante.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Srpna 2010, 17:37:01 »
tak jsem se vrátil domu a vyzkoušel to, ono to opravdu funguje :D :)
v "/"-root nechám těch 5%
v "/home" nechám dle vašich rad to 1%
akorát mě ještě čeká jedna přeinstalace, protože při tom zkoušení a formátování na všechno možné, jsem ty oddíly celkově pěkně rozvrtal...tak bych to chtěl mít načisto...při té příležitosti ještě zvážím to rozdělení disku...myslím, že trochu uberu "swapu" i "/"-root původních uvažovaných 9GB se mi zdá moc a nevyužil bych to, navíc, když dočasné soubory aplikací a historie se stejně ukládají do skrytých složek v "/home"  ještě to rozmyslím, každopádně díky všem :) v tomhle je právě Ubuntu a Linux obecně, skvělej a nesrovnatelnej s Widlema....že v něm jde nastavit a přizpůsobit prakticky všechno, jen je potřeba vědět jak na to ;)
tak ještě jednou dík...

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 05 Srpna 2010, 07:58:07 »
Od včerejšího večera vyřešeno :)
- oddíl "/" - root jsem nakonec nechal 8,3 GB s 5% rezervy
- oddíl "/home/"jsem nastavil 139,7 GB s 1% rezervy
- swap jsem nakonec nechal celých 1024MB aby se tam v případě nutnosti při uspání vešla kdyžtak celá RAM
Ve výsledku tak mám skoro 138GB volného místa, tzn o skoro 8GB víc než původně, když jsem zakládal toto vlákno.
Se stavem při zakoupení NTB, kdy skrytá partition pqservice + XP se všemi shareware krámy zabíralo celých 25GB z disku se tento stav vůbec nedá srovnávat ;D ;D  no a o rychlosti, funkčnosti a spolehlivosti Ubuntu versus bordelem zapráskaných Widlí, na nevýkonném netbooku radši ani nebudu mluvit, že ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.