Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ATI - ovladače - rozlišení  (Přečteno 3394 krát)

dibalaj

• Návštěvník
ATI - ovladače - rozlišení
« kdy: 04 Srpna 2010, 11:50:09 »
Zdravím, jsem úplný nováček v Ubuntu. Mám 10.04 LTS.
V PC mám grafickou kartu ATI Radeon 9000, nevím jak nainstalovat ovladače k této kartě na Ubuntu.  ???
Prostředí běží na rozlišení 1024x768. Nativní rozlišení mého monitoru ( LG Flatron L1750S) je 1280x1024. Jak mám toto rozlišení nastavit? když v nabídce monitor je max. rozlišení 1024x768 na nerozpoznaný monitor?
Můžete mi dát prosím nějakou radu či návod? PROSÍM !

jmp

• Host
Re: ATI - ovladače - rozlišení
« Odpověď #1 kdy: 04 Srpna 2010, 12:05:48 »
tohle se mi stalo, kdyz jsem pouzil d-sub kabel, kteremu chybel jeden vodic (na komunikaci s monitorem), po vymene za plne osazeny bylo po problemu (ale bylo to na intel grafice)

dibalaj

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Srpna 2010, 12:19:10 »
tohle se mi stalo, kdyz jsem pouzil d-sub kabel, kteremu chybel jeden vodic (na komunikaci s monitorem), po vymene za plne osazeny bylo po problemu (ale bylo to na intel grafice)
ale předtím než jsem nainstaloval Ubuntu, jsem měl XPéčka ... a na nich všechno běhalo v pořádku ... mě jde jen o to jak nainstalovat ovladače pro grafickou kartu ... potřebuji návod (pro blbe*ka jako jsem já) protože jsem v Ubuntu nováčkem.

only.cheez

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Srpna 2010, 12:49:52 »
To by měl nabídnou sám po instalaci, ale pokud ne, máme wiki.
http://wiki.ubuntu.cz/Ovladače%20grafických%20karet

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 04 Srpna 2010, 13:04:03 »
ovladace ani neinstaluj, uz ich mas pritomne v systeme [slobodne], a neslobodne od ati uz tvoju kartu nepodporuju..s rozlisenim ti neporadim, pisem len aby si si to nerozhodil este viac s dakymi pokusmi s ovladacmi..
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

dibalaj

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Srpna 2010, 14:04:51 »
no, můj hlavní problém je s rozlišením ... chci nějak vynutit nastavení rozlišení 1280x1024 místo 1042x768 ... jde to nějak udělat ? přes terminál? nějakou úpravou ? co musím všechno udělat abych toho docílil? ovladače jsou nejspíš nainstalované , ale asi špatně, protože Ati Catalyst hlásí nenalezený grafický adaptér ... co mám dělat ?
jinak instaloval jsem nějaké ovladače, a teď už mi nejde spustit Compiz ... povolilo se mi rozlišení na 1152x864, ale pořád se nemlžu dostat na 1280x1024. Ovladače zřejmě nefungují... co mám dělat? prosím o radu!

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Srpna 2010, 14:14:25 »
estezxe to tam je vtom nenapadnom cervenom bloku > http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20%28fglrx%29 ale ajtak to kazdy druhy skusa :-X zakaz ten od ati, odinstaluj ho a compiz by ti mal ist s ovladacom radeon, mozno sa potom dako dostanes aj ktomu ziadanemu rozliseniu
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 04 Srpna 2010, 14:15:43 »
co takhle zkontrolovat ten datovej kabel od videokarty k monitoru a pripadne vymenit?

asy

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Srpna 2010, 18:34:27 »
Mám stejný problém. Instalace Xubuntu. Všude se odkazuje na xorg.conf v adresáři /etc/X11. Zadny takovy soubor tam neni. Navody na te web page kterou vyse uvadite je nefunkcni nebo zastaraly rozhodne neni jednoduchy. Mam grafickou kartu ati rage 128 pro. zadnej zazrak. Ocekaval bych automatickou detekci karty. Slozitost reseni takoveho jednoducheho problemu jako je zmena rozliseni mne odrazuje od linuxu.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #9 kdy: 13 Srpna 2010, 01:21:35 »
ono hlavna stranka problemu je v tom ze ati doslova jebe na starsie karty...neviem preco ale asi si myslia ze take sunty uz nikto nechce a nepotrebuje...sam mam v notebooku radeon xpress 200M a propiertarne ovladace nejde nainstalovat...a 3D akceleracia funguje aj s otvorenymi ovladacmi...efekty s tym idu hry si vsak moc nezahrate...mozno take menej narocne hej...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #10 kdy: 13 Srpna 2010, 01:23:49 »
Mám stejný problém. Instalace Xubuntu. Všude se odkazuje na xorg.conf v adresáři /etc/X11. Zadny takovy soubor tam neni. Navody na te web page kterou vyse uvadite je nefunkcni nebo zastaraly rozhodne neni jednoduchy. Mam grafickou kartu ati rage 128 pro. zadnej zazrak. Ocekaval bych automatickou detekci karty. Slozitost reseni takoveho jednoducheho problemu jako je zmena rozliseni mne odrazuje od linuxu.
otvor terminal a napis
Kód: [Vybrat]
lspci a tam budes mat co mas za kartu
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.