Zdravím,
Mám jeden harddisk. Při instalaci ubuntu si oddíly nastavuji ručně - většinou tak, že vytvořím jeden oddíl na ubuntu, druhý na swap a třetí na data. Přípojný bod u oddílu na ubuntu nastavuji na "/", u oddílu na data na media/nejakynazev a u swapu ne, a vše funguje.
Rozhodl jsem se, že naučím otce s ubuntu. Na pc má také jeden harddisk, na kterém má widle ikspe a oddíl na data. Rád bych, než se s ubuntu naučí, nainstaloval na jeho počítač ubuntu společně s widlemi tak, aby mohl při startu počítače vybírat jestli se má spustit ubuntu, nebo widle. Disk bych chtěl rozdělit tak, aby měl na sda1 win xp, na sda2 data (v ntfs), na sda3 ubuntu, na sda4 data (v ext3/4) a na sda5 swap. Před instalací mám v plánu přesunout všechna data na druhý počítač a disk celý naformátovat.
Můj dotaz je na postup - pokud máte zkušenosti - tuším, že bude lepší jako první krok po přesunutí dat, vložit cd s widlemi, zrušit všechny oddíly, vytvořit nový v ntfs hned na začátku, nainstalovat do něj widle, v již nainstalovaných widlých vytvořit další oddíl v ntfs (hned za oddílem s widlemi) a poté vložit dvd s ubuntu a při instalaci v "ručním nastavení oddílů" vytvořit klasicky oddíl pro ubuntu s přípojným bodem "/", za ním oddíl na data s přípojným bodem "/media/nazev" a swap.
Jenže můj problém je, že během instalace - protože používám jen ubuntu - jsem nikdy nenastavoval "ručně" kam nainstalovat zavaděč (grub2) - nechával jsem během instalace "automatické nastavení" a teď nevím, kam ho nainstalovat, Mám obavu, že se mi stane to, že nenaběhnou ani widle ani ubuntu, jen hláška "grub error - unknow filesystem, nebo grub error 17 atp.
Mám zavadeč nainstalovat do sda1 s widlemi, nebo až do sda 3 s ubuntu?
Nebo nemám oba sytémi nainstalovat tak, aby ubuntu bylo na sda1? Nemám jako první nainstalovat ubuntu až pak widle? Nepřepíšou mi widle zavaděč?
Nevím, ale vím, že když předevčírem přestaly jít otci widle, místo nekonečného opravování jsem je přeinstaloval (bez zformátování oddílu s daty) a jen ze zvědavosti, zkusil poté, za ně, nainstalovat i ubuntu. Při instalaci mě zaujalo, že na disku je víc oddílů než by mělo být, resp dva cc 7mb oddíly, kt. widle neviděly - jeden hned na začátku disku, druhý mezi oddílem s widlemi a daty, a nainstaloval jsem tedy ubuntu hned za ně, umístění zavaděče jsem ručně nenastavoval - nechal volbu "automaticky" (tuším, že se nainstaloval na hd 0,0) - no a samozřejmě, že poté nenaběhly ani widle, ani ubutntu, pouze grub error - unknown filesystem, tak jsem opět přeinstaloval widle, které pravděpodobně přepsaly zavaděč a nechal to být.
A teď nevím, jestli to má cenu ještě do budoucna, jak jsem měl v plánu, zkoušet ... otci počítač funguje, je spokojený s widlemi, (kt. se mu za chvíli pravděpodobně opět sesypou) a těch 50 gb s nefunkčními ubuntu na konci nepostrádá. Vím, že bych mohl grub obnovit z dvd, ale obávám se, že po jeho obnově opět nenaběhnout ani widle ani ubuntu, a budu muset opět přeinstalovat a nastavovat widle.
Pokud mátě někdo podobné zkušenosti, prosím napište jaký je nejlepší postup, jak nainstalovat ubuntu společně s widlemi tak, aby to fungovalo, díky