Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ACER Aspire 1 D250 + Ubuntu netbook remix 10.04 přehřívání, uspání, napájení  (Přečteno 4189 krát)

Rams

• Návštěvník
Zdravím, chtěl bych se podělit o poznatky po instalaci Ubuntu netbook remix 10.04 na  ACER Aspire one D250. Instalace systému a  detekce HW proběhlo bez problému. WIFI, kamera, zvuk, BT vše OK. Nicméně jsem zjistil několik podstatných problémů:
1. nefunkční uspání do paněti při zavření víka (monitor jen zhasl)
2. při odpojení napájení šel netbook ihned do spánku a probudit šel až na druhý pokus
3. stálé zatížení procesoru cca 25 - 50% a nadměrné zahřívání (v nástroji Sledování systému)

Zkoušel jsem hledat nějaké info k tomuto konkrétnímu typu netbooku, ale nic moc jsem nenašel. Tak jsem zkusil nakouknout na stránky podpory ACERu a stáhl nový BIOS. Původní verze byla 1.07 a stáhl jsem 1.27, po upgrade BIOSu a rebootu jsem zjistil že:
1. funguje uspání do paměti při zavření víka
2. při odpojení napájení netbook úplně normálně přejde do módu dle nastavení v nástroji Správa napájení
3. zatížení procesoru je cca 2 - 10% a topí jen minimálně

Ještě chvíli počkám a pokud nenajdu zásadní problém,okamžitě ruším dualboot a jedu jen na UBUNTU NETBOOK REMIX :)

To je vše a snad to někomu pomůže v řešení stejného problému.
Rams

thomas87

• Návštěvník
S tim uspanim do pameti bude problem v tom, ze nejsou asi nainstalovany spravne ovladace graficke karty. Jaka grafika je v ntb? S tim muze souviset i to prehrivani a neumerne zatezovani CPU, jelikoz veskere vykreslovani pak jde z velke casti pres CPU.
Kubuntu 7.10 -> 8.04 -> 9.10 -> 10.04 -> 10.10 -> 11.10 -> 12.04 -> 14.04
IBM ThinkPad R60 -> Lenovo Thinkad X230

Ninque

• Návštěvník
Ahoj, mám netbook Acer aspire one d150, nainstalovala jsem si ubuntu netbook remix a asi mám ten samý problém, přetížení cpu, nejde uspat zavřením víka a při připojení nebo odpojení napájecího kabelu zhasne a uspí se.
Zkoušela jsem si stáhnout ten bios na stránkách Aceru ale není mi jasné jak ho tam mám dostat, když je tam podpora jen pro windows, nebo ty ovladače grafiky, kde je mám vzít? Já vím, že je to asi hloupý dotaz, tak mě omluvte, já se v tomhle vůbec nevyznám, linux mám chviličku a moc se mi to líbí, tak bych to ráda vyřešila. Grafika je tam Intel 945GME, jestli to nějak pomůže.
Pro případ, že se mi to nepodaří vyřešit, mohli byste mi doporučit nějakou jinou verzi Linuxu vhodnou pro tento typ netbooku?
Aby neměl zbytečně vysoké nároky na výkon a měl pěkný design:) Díky moc za odpověď

gotzinger

• Návštěvník
Doplnil bych, že d250 má ještě v Ubuntu 10.04 problém s nefunkčním mikrofonem a nefunkčním tlačítkem na vypínání WiFi. Dále jsem vyzkoušel 3G-EDGE-GPRS modem Huawei E220 s bezproblémovým chodem.

ar_649

• Návštěvník
No vím že to nebude asi ta nejlepší odpověď, obzvlášť pro toto fórum, ale měl jsem problém s notebookem HP, už postarší model. Velmi se přehříval a nepomohl ani update biosu (který to měl řešit). Po mnoha pokusech o vyřešení jsem došel k následujícímu. Jádro, respektive jiné další nastavení (fakt nevím už co) nespolupracovalo s regulací otáček. Jakmile se jádro načetlo, ventilátor se ztišil a tak i zůstal, žádná regulace. Do gnome panelu jsem si dal sledování teploty - při youtube videu došlo k značnému nárůstu teploty - za minutu nejmíň o 10-20° nahoru, dle zatížení (při 100° se resetl). A ventilátor žádné zrychlení. Manuální zvyšování ventilátoru mechanickou cestou je neřešitelné, protože tento NB není můj a dotyčný by to ani nepřepínal. Takže jsem se na to vykašlal a nainstaloval jinou distribuci (opensuse 10.3), kde je novější jádro a hle - regulace otáček na výbornou, takže tam i zůstala. Někdy schválně vyzkouším u10.10 live, jestli už to jde či nikoliv.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.