Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Deployment  (Přečteno 2773 krát)

buchannon

• Návštěvník
Deployment
« kdy: 12 Srpna 2010, 20:57:50 »
Zdravím všechny Linuxáře,

jsem oknař a co se Linuxu týče, tak jsem k němu přičuchl pouze uživatelsky. Vzhledem k tomu, že teď budu řešit menší problém s nestandardním hardwarem, tak začínám uvažovat o nějakém Linoxovém servu. Ubuntu je moje oblíbené distro. Tak se tu odborníků chci zeptat, jak řešíte server, který má na starosti síťový imaging. V podstatě hledám alternativu za Windows Deployment Services....

Všem děkuji za reakce a těším se na diskuzi ;)

buchannon

• Návštěvník
Re: Deployment
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2010, 15:02:32 »
To tu není žádný server nadšenec? Administrátoři? Piště, prosím. Myslím, že by to pro toto forum mohlo mít přínos. Deployment se tu moc neprobírá...

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
« Odpověď #2 kdy: 13 Srpna 2010, 16:29:40 »
ak som ta spravne pochopil, tak mozno nieco z tohto tu by mohlo riesit tvoj dotaz:
http://www.cyberciti.biz/tips/server-provisioning-software.html
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 14 Srpna 2010, 02:04:06 »
Přes RIS nebo WDS jsem dělal deploy Ubuntu a Debian  (klasika - boot stanice ze sítě, na instalaci pak na výběr několik konfigurací WIN a několik  LIN pro instalaci)

Obráceně jsem to nezkoušel - U win se používá víc formátů pro deploy - ať už od dob RIS základní instalace, rozdílové image (vzniklé třeba riprep) nebo nějaké "live" PE

Základ je předhodit přes PXE boot image který se na stanici spustí, což dělá typicky nejaký dhcp server + tftp server a je jedno na čem běží.
Druhá věc je vygenerovat tu image. - Neřešil jsem, ani netuším zda existují nějaké nástroje na Linuxu které rozeberou a upraví instalačku Windows.

Pokud chcete jenom deploy linuxu tak si hoďte do googlu linux pxe server, nebo debian FAI, nebo používám prosté překopírování partition a změnu hostname (případně síťařiny pokud není dhcp)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

buchannon

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Srpna 2010, 15:48:22 »
Děkuji Vám za odpověď pane.

Předem bych chtěl jen uvést, že se jedná o klienta, který vyžaduje nestandardní řešení. Za normálních okolností dělám pro kliety, kteří mají dostatek prostředků buď na kvalitní hardware, nebo na zakoupení nějakého profi deployment softwaru viz. Acronis Snap & Deploy, kterým bych problém vyřešil asi nejefektivnějí.

O co se jedná...

Nestandardní hardware s omezeným PXE bootem, bez podpory WDS/RIS

- Síť je spravovaná přes Windows 2003 server, takže službu WDS tam mám nakonfigurovanou

Co hledám a moje představa?
Rozhodně open source řešení, protože jak jsem uvedl, na tento projekt mám omezený budget a myslím si, že něco takového musí existovat, právě proto, že Acronis staví své portfolio na Linux API.

Uvažoval jsem na nějaký local nainstalovat Ubuntu Server, nebo jakoukoli jinou distro (Ubuntu mi sedí nejvíc) a přes něj zprovoznit PXE boot, s tím, že tam doinstaluju balík s nějakou deploymentovou službou pododbnou WDS. Čili hledám solidní open source alternativu WDS pod linuxem.
« Poslední změna: 14 Srpna 2010, 15:51:14 od buchannon »

buchannon

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Srpna 2010, 15:49:05 »
ak som ta spravne pochopil, tak mozno nieco z tohto tu by mohlo riesit tvoj dotaz:
http://www.cyberciti.biz/tips/server-provisioning-software.html
Děkuji mrknu na to ;)

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 14 Srpna 2010, 17:15:26 »
První dotaz jsem pochopil asi špatně - že chcete Linuxový server přimět k deploy win stanic...

Takže co si mám představit pod nestandardním HW a co na něj cpete?
IP settopboxy, IP telefony, nějaké WYSE terminály?
Virtual
| Distribuce

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #7 kdy: 14 Srpna 2010, 21:48:37 »
...
Uvažoval jsem na nějaký local nainstalovat Ubuntu Server, nebo jakoukoli jinou distro (Ubuntu mi sedí nejvíc) a přes něj zprovoznit PXE boot, s tím, že tam doinstaluju balík s nějakou deploymentovou službou pododbnou WDS. Čili hledám solidní open source alternativu WDS pod linuxem.

Vždyť píšete, že je ten HW bez podpory WDS. Tak jak to je?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

buchannon

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 15 Srpna 2010, 01:35:42 »
První dotaz jsem pochopil asi špatně - že chcete Linuxový server přimět k deploy win stanic...

Takže co si mám představit pod nestandardním HW a co na něj cpete?
IP settopboxy, IP telefony, nějaké WYSE terminály?
Nestandardní hardwarem bylo myšleno, že je tam stará základní deska a síťovka, která sice podporuje PXE boot, ale nerozumí si s WDS a proto sháním alternativu. Vzhledem k licencím a k disponovanému hardwaru se tam samozřejmě budou nasazovat Windows XP Professional.

buchannon

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 15 Srpna 2010, 01:36:11 »
...

Vždyť píšete, že je ten HW bez podpory WDS. Tak jak to je?
Ano, kdyby si rozuměli, tak nehledám alternativu v Ubuntu serveru ;)

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #10 kdy: 17 Srpna 2010, 08:10:30 »
A nebylo by spíše lepší pozeptat se na windows fóru jak doinstalovat podporu té síťovky do ris image?
Virtual
| Distribuce

buchannon

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Srpna 2010, 00:03:33 »
A nebylo by spíše lepší pozeptat se na windows fóru jak doinstalovat podporu té síťovky do ris image?
Je stará, nepůjde to ;)

Mě ale tohle zajímá i z osobního hlediska, jak se tohle řeší v unix a unix-like os.

Tohle jsem našel třeba ... http://www.ohjeah.net/2008/09/24/pxe-and-kickstart-automated-installations-for-linux-via-wds/

Funguje to pod Fedorou.

Dále pak Clonezilla se dá efektivně také využít. Přece jen si říkám, že něco podobného musí existovat i pod Ubuntu distribucí...
« Poslední změna: 18 Srpna 2010, 01:04:48 od buchannon »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.