Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Formátování nového disku v Kubuntu 10.04  (Přečteno 2875 krát)

loxx

• Návštěvník
Formátování nového disku v Kubuntu 10.04
« kdy: 13 Srpna 2010, 03:03:00 »
Dobrý den.
Mám nainstalováno Kubuntu 10.04 na jednom pevném disku. Nyní jsem si připojil další hard disk, který je formátován na NTFS, ale rád bych jj zformátoval na linuxový ext4, bohužel jsem nikde nenašel utilitu, ani program, který by toto umožňoval. Neví prosím někdo jak to vyřešit?

saevar

• Návštěvník
Re: Formátování nového disku v Kubuntu 10.04
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2010, 06:13:20 »
v dmesg bys mel videt jak je disk pripojen(/dev/sdb?).
pote lze pouzit: "sudo cfdisk /dev/sdb" kde se nadefinuje partition.
nasledne "mkfs.ext4 /dev/sdb1".
a nasledne dopsat do /etc/fstab.

m_v

• Aktivní člen
  • *
Re:Formátování nového disku v Kubuntu 10.04
« Odpověď #2 kdy: 23 Června 2013, 12:46:19 »
Ahoj,

nechci zakládat nové téma, protože mám podobný problém, ale moc tomu všemu nerozumím.

Mám Ubuntu 13.04 a dnes jsem přidal do PC disk ze starého pc na kterém je windows, připojil jsem ho jako slave. Disk se automaticky připojí, všechno na něm jsem smazal, ale chtěl bych ho pro jistotu naformátovat (protože v utilitě Disky to hlásí 32 chybných sektorů).
V Disku to zahlásí: Error synchronizing after initial wipe: Timed out waiting for object (udisks-error-quark, 0).
Pomohl by Gparted bez live CD? Nebo jak to jinak udělat? Disky se hlásí jako: /dev/sdb1

Předem děkuji za rady

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 23 Června 2013, 13:22:26 »
Určitě bych zkusil gparted, odstraň starou tabulku a vytvoř novou

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 23 Června 2013, 13:27:29 »
tak nevím co se stalo, ale aniž bych cokoliv dělal tak po restartu se to připojilo jakdo sda1 a ten disk na kterém mám ubuntu se připojil jako sdb1. Formátovat to najednou šlo bez jakýchkoliv problémů na ext4. Je něco špatně???

edit: šlo by udělat něco s těmi chybnými sektory? chtěl bych ten disk použítvat pro zálohy domovské složky přes nástroj Záloha - půjde to, nebo musí tend disk být přesně definován v fstab - práva a kde se připojuje? díky za pomoc
« Poslední změna: 23 Června 2013, 13:34:45 od m_v »

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 23 Června 2013, 13:37:49 »
S bady nic neuděláš, to je prostě fyzické poškození. Pro použití se zálohováním, musíš ten disk připojovat při startu systému, tedy zapsat do fstab.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.