Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HP notebook - zlobí disky  (Přečteno 1881 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
HP notebook - zlobí disky
« kdy: 13 Srpna 2010, 12:20:11 »
Zdravím,

dostal se mi do ruky notebook od HP, který nešel nabootovat. Po menším testování jsem zjistil, že první disk (jsou tam dva) má vadné sektory (hodnota je nějak mezi 100 až 200, vtipné je, že já jich na normálně fungujícím notebooku prý mám okolo 800 000). Druhý je bez závad. Dotyčný k notebooku nemá Windows a protože nebyla žádná (legální) cesta, jak systém obnovit, domluvili jsme se na instalaci Ubuntu. Chtěl jsem ho nainstalovat na ten dobrý disk, ovšem nedařilo se to, ten druhý jednoduše nechce bootovat (ani když vyndám ten první a zdravému přidám příznak boot). Nakonec se mi podařilo ubuntu nainstalovat na zdravý disk s tím, že zavadeč je na prvním nezdravém disku.

Mé otázky jsou tyto:

1) jak provést na disku tzv. low-level formát, aby se nepoužívaly vadné sektory? Počet nevzrůstá, tak si myslím, že za pokus to stojí. Nebo stačí obyčejný formát? Ale ten na můj vkus proběhl příliš rychle, aby zkontroloval všechny sektory.

2) jak donutit druhý disk, aby bootoval?

Dík za odpovědi
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: HP notebook - zlobí disky
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2010, 14:28:32 »
Podle mě se realokace špatných sektorů provádí na úrovni firmwaru disku, takže se o tom OS ani nedozví. Při formátování se disk nekontroluje na špatné sektory, stejně jako ho celý nepřepisuje.
Také záleží na druhu chyby (read x write error). K realokaci dochází jen při problému se zápisem.

(Tady si trochu odporuji, protože by mě pak zajímalo, co pak dělá taková utilitka badblocks - odpověď ale nevím).

2) jak donutit druhý disk, aby bootoval?
ten druhý jednoduše nechce bootovat
To je moc málo informací na to, abychom zjistili proč  :)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 13 Srpna 2010, 22:37:22 »
podle chovani S.M.A.R.T. utilitek pro disky od jejich vyrobcu mi prijde, ze premapovani chybnych sektoru probiha i pri problemech se ctenim
dale to vypada, za to ma counter a nejaky vyhrazeny (a omezeny) prostor, takze dokud toto misto nedojde, tak lze tyto vadne sektory "opravovat" (a pro fs to muze byt "neviditelne", pokud zaroven nedojde k poskozeni dat ci integrity fs)
jakmile toto vyhrazene misto dojde, tak uz neni mozne problem s vadnym sektorem pred fs a os maskovat, takze tady prichazi na radu reklamace disku, nebo badblocks (dle stari disku)
nekdy se vyskytnou chybne sektory a problem se nesiri, pak ma pouziti badblocks smysl (je mozne predat chybne sektory pro mke2fs nebo e2fsck, tyto se oznaci a dale nepouzivaji), pokud se vsak siri chybne sektory nekontrolovatelne, nema cenu disk dale pouzivat - jde precijen o nase data...

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #3 kdy: 14 Srpna 2010, 00:29:33 »
podle chovani S.M.A.R.T. utilitek pro disky od jejich vyrobcu mi prijde, ze premapovani chybnych sektoru probiha i pri problemech se ctenim
...
Je to možné, na mém disku ale např. při problémech se čtením píše syslog I/O error a SMART hlásí read errors, ale reallocated je na nule, a chybné sektory jsou označeny jako pending.

Kód: [Vybrat]
raw-read-error-rate         200|200| 51   good    804         Pre-fail Online
 reallocated-sector-count    200|200|140   good    0 sectors   Pre-fail Online
...
 reallocated-event-count     200|200|  0    n/a    0           Old-age  Online
 current-pending-sector      200|200|  0    n/a    3 sectors   Old-age  Online
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.