Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problematické ovládání zvuku (Logitech Z-10)  (Přečteno 2784 krát)

Laethnes

• Host
Problematické ovládání zvuku (Logitech Z-10)
« kdy: 17 Srpna 2010, 14:33:00 »
Ano, vím, že se to určitě někde řešilo, ale nejsem schopen na Googlu nic najít.

Mám PC jednoho BFU, který je nucen používat GNU/Linux (protože Windows se rozjebaly, instalátor není schopen vidět správně a nevím co s tím a jiný odborník se k tomu ještě nedostal), tak jsem nainstaloval Ubuntu 10.04. Problém je ovšem v tom, že nastavení zvuku prvních 80-90% vůbec nic nedělá a pak na dvě stisknutí tlačítka volume up zvýší hlasitost na maximum. Nastavení ovládání zvuku funguje podobně - prvních 80% je to potichu a pak sice detailně, ale velmi prudce zvýší hlasitost. Nevíte, co s tím?

Laethnes

• Host
Re: Problematické ovládání zvuku (Logitech Z-10)
« Odpověď #1 kdy: 29 Srpna 2010, 11:37:19 »
Už to neřešte, kvůli problémům, jako je tento, daná osoba přesedlala zpět na Windows, takže případné řešení nemohu testovat prakticky.

(OT: nejvtipnější je na tom to, že důvodem byly problémy se systémem a ne hry (které jsou nejhlavnější činností dané osoby na PC), protože dané hry zrovna Wine zvládal (i když 3D bylo samozřejmě výrazně pomalejší a méně stabilní než ve Windows i v nativních aplikacích, natož ve Wine).)

roberto73

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Srpna 2010, 17:11:35 »
Mam ten istý problém.Nevím co s tím.Poradí někdo?

Laethnes

• Host
« Odpověď #3 kdy: 30 Srpna 2010, 19:02:54 »
Mam ten istý problém.Nevím co s tím.Poradí někdo?
Řešení, které jsme našli není skutečným řešení, nicméně - i když je velmi otravné - trošku pomohlo. (Přesto to bylo oproti Windows značně nepohodlné.)

Na panel jsem vložil odkaz na program gnome-alsamixer, který umožňuje detailně nastavit hlasitost zvuku pro jednotlivé elementy. Jednak tato aplikace je trošku lepší v rozsahu nastavení (takže když se posune posuvník o 2px, nezvýší se hlasitost o 50%) a druhak zvětšením okna je možno dosáhnout ještě vyšší citlivosti. (Což vyžaduje i větší rozlišení, aby se to dobře projevilo.)
Nevýhody:
- před nastavením zvuku je potřeba spustit aplikaci
- na multimediální klávesy je třeba zapomenout
- pokud máš v PC jinou zvukovou kartu (my například měli přímo na základní desce - tedy neodstranitelná), aplikace při spuštění může (velmi pravděpodobně) být zapnutá na její záložce a musíš si ještě překliknout na správné zařízení. V konfiguraci lze sice nastavit viditelnost, avšak je to jedno z těch nastavení, co se nakonec neuloží - a nefunguje. (Alespoň ne na čisté instalaci Ubuntu 10.04.)

Na nic lepšího jsme nepřišli, proto jsem to ani nepsal, až teď, protože počítám, že pravděpodobnost, že někdo bude vědět, co s tím, je mizivá, takže aspoň něco.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 30 Srpna 2010, 19:46:56 »
Tak bude možná problém v těch klávesách, podívej se jestli najdeš jakej příkaz dělaj. A můžeš to popř. vyměnit za
Kód: [Vybrat]
amixer -c 0 sset Master,0 10%+(10%+ samozřejmě říká, že se zvýší hlasitost o 10%)

Laethnes

• Host
« Odpověď #5 kdy: 30 Srpna 2010, 20:01:47 »
Tak bude možná problém v těch klávesách, podívej se jestli najdeš jakej příkaz dělaj. A můžeš to popř. vyměnit za
amixer -c 0 sset Master,0 10%+(10%+ samozřejmě říká, že se zvýší hlasitost o 10%)

Jestli je to ten samý problém, jako jsem řešil já, tak to nepomůže. Sice jsem to nezkoušel, ale chovalo se to takto:
|||||||||| - maximální hlasitost (např. na posuvníku)
.......... - minimální hlasitost

Chování:
.......... - tiché (= nelze nic slyšet)
||........ - tiché
||||...... - tiché
||||||.... - tiché
|||||||... - tiché
||||||||.. - cca 50% hlasitost
|||||||||. - 100% hlasitost
|||||||||| - 100% hlasitost
Je to jen zhruba (přesné čísla si nepamatuji). Toto, co jsem popsal je chování posuvníku v Linuxu nezávisle na tom, zda to nastavuji přes multimediální klávesy, posuvník z panelu nebo mnou výše zmíněné aplikace. Multimediální klávesa vždy posunula hlasitost o jeden stupeň, ale cca u 80% to za jeden krok zvýšilo hlasitost na 50% a další krok již na maximum.

roberto73

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 31 Srpna 2010, 20:50:51 »
Tak ten program gnome alsa mixer na lište funguje.Díky aspoň za takovou radu. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.