Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: grub2  (Přečteno 5650 krát)

luboš

• Aktivní člen
  • *
grub2
« kdy: 20 Srpna 2010, 17:00:43 »
Ahoj,jak docílím toho abych z grubu odstranil zavádění systému který jsem si zkoušel.Například pokud si systém který budu zkoušet nainstaluji na externí disk a zavádění tohoto systému nainstaluji do zavaděče systému který používám jako hlavní.Mám jako hlavní systém nainstalováno Ubuntu 10.04 v 64bit, u staršího  systému to šlo jednoduše přes menu.lst ale v ubuntu 10.04 jsem zjistil že menu.lst neexistuje. Neexistuje nějaká grafická nástavba na tyto úpravy grubu?Díky za každou pomoc LL.

pivik

• Host
Re: grub2
« Odpověď #1 kdy: 20 Srpna 2010, 17:54:41 »
a co zkusit

Kód: [Vybrat]
sudo update-grub

luboš

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Srpna 2010, 17:17:11 »
Dík,ale já to už vyřešil tím, že jsem ten externí disk(byl to vlastně  ide disk provozovaný externě přes usb-ide redukci) tak jsem ho  namontoval do pc a pokud chci blbnout, s nějakým dalším distrem tak ho hodím na to idéčko a přepnu se na něj pří bootu v biosu (takže si nezaseru svůj hlavní systém ubuntu10.04 64bit, který mám na sata disku).Ale každopádně Ti děkuji za odpověd.LL

it-neuro

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 21 Srpna 2010, 22:10:46 »
Ahoj,jak docílím toho abych z grubu odstranil zavádění systému který jsem si zkoušel.Například pokud si systém který budu zkoušet nainstaluji na externí disk a zavádění tohoto systému nainstaluji do zavaděče systému který používám jako hlavní.Mám jako hlavní systém nainstalováno Ubuntu 10.04 v 64bit, u staršího  systému to šlo jednoduše přes menu.lst ale v ubuntu 10.04 jsem zjistil že menu.lst neexistuje. Neexistuje nějaká grafická nástavba na tyto úpravy grubu?Díky za každou pomoc LL.
/boot/grub/grub.cfg

tam si to mozes upravovat ako po starom..  ;D
Notebook Lenovo X230Tablet Intel Core i5 3320M  (2,6 GHz), 16GB DDR3RAM, 500GB 2.5" SSD HDD, 12.5"  HD Anti-Glare , 802.11 a/b/g/Draft-N Wlan, Bluetooth 3.0, 3G
DualBoot:
Ubuntu 12.04 - 64bit  (boot 4s) Windows 8.1 64bit (boot 5s)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

luboš

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Srpna 2010, 09:25:54 »
tak nějak z těch návodů mi není jasné jak můžu přidat nebo odebrat systém v grubu2? pokud to chápu dobře tak se tyto úpravy musí provést v souboru: /etc/grub.d/ a pak provezt příkaz :sudo update-grub je to tak? LL

luboš

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 25 Srpna 2010, 09:32:55 »
A ještě jedna otázka,je možné nahradit grub-2 původním grubem ze starších verzí ubuntu a pokud ano bude to funkční u v Ubuntu 10.04?Dík za odpověd-LL

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #7 kdy: 25 Srpna 2010, 12:17:39 »
Grub2 si dostupné systémy zjišťuje sám pomocí update-grub.
Pokud se ti nelíbí, jak to dělá, můžeš tuto heuristiku vypnout pomocí proměnné GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true v souboru /etc/default/grub, a pak si vše ručně dopsat do /etc/grub.d/40_custom.

Grub Legacy (starý) je použitelný, ale nejsem si 100% jistý, že přečte ext4 oddíl (měl by). Návod na instalaci existuje v AJ na ubuntuforums.org.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.