Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Komprimácia fotiek  (Přečteno 6626 krát)

alex75

• Návštěvník
Komprimácia fotiek
« kdy: 27 Srpna 2010, 09:32:00 »
Neviem nájsť žiadny program v ktorom by som vedel zmeniť veľkosť fotky ako napríklad to bolo jednoduché vo windowse v prehliadači obrázkov. Veľkosť myslím konkrétne v pixeloch aby som si vedel dať konkrétnu veľkosť fotky.

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
Re: Komprimácia fotiek
« Odpověď #1 kdy: 27 Srpna 2010, 09:58:29 »
Pokud se nemýlím, tak v GIMPu to jde udělat.
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #2 kdy: 27 Srpna 2010, 10:12:48 »
Neviem nájsť žiadny program v ktorom by som vedel zmeniť veľkosť fotky ako napríklad to bolo jednoduché vo windowse v prehliadači obrázkov. Veľkosť myslím konkrétne v pixeloch aby som si vedel dať konkrétnu veľkosť fotky.

Ideální a velice dobrý program je gThumb a jednoduché rozšíření pro nautilus > nautilus-image-conventer
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Luban

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 27 Srpna 2010, 10:42:08 »
Měl by to umět každý program na správu fotek. Nevím, který používate.
Možností je mnoho a záleží, zda preferujete "klikací" přístup nebo přípazovou řádku. Existují i specializované programy.
Pokud prohlížíte fotky přes Eye of Gnome (standartně v ubuntu po instalaci), ideální je to rozšíření, jak výše doporučil Marp.
Na wiki je zde
http://wiki.ubuntu.cz/Nautilus/roz%C5%A1%C3%AD%C5%99en%C3%AD
Příklad použítí pak zde
http://www.chovancik.cz/2007/04/08/rozsireni-nautilus-pro-hromadne-zmeny-velikosti-obrazku-a-jejich-otaceni-gnome-a-nautilus-image-converter-ubuntulinux/

alex75

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Srpna 2010, 12:44:21 »
Tak ja niečo z toho skúsim,vďaka! Ja vo svojom okolí nemám nikoho,kto by používal Linux a mám ho len pol roka ,tak vela vecí je pre mňa oveľa ťažšie nájsť .

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Srpna 2010, 13:01:51 »
Vzhledem k původní otázce bych se fakt držel toho gThumbu.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 27 Srpna 2010, 17:46:28 »
Vzhledem k původní otázce bych se fakt držel toho gThumbu.
Nautilus-image-converter je taky minibalíček instalovatelný přes Synaptic a potom v menu po kliku pravým tlačítkem použitelné a jednoduché. Viz Marp.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

alex75

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 27 Srpna 2010, 18:13:37 »
Tak fajn, už to ide aj v gThumb len stále mám problém zavesiť foto na web. Jednoducho mi nenačíta fotku ak ju chcem niekam dať vždy je niečo zle a ja už neviem čo. Formát mám jpeg alebo jpg, velkosť je malá, aj tak sa to nedá .

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #8 kdy: 27 Srpna 2010, 18:42:47 »
mám problém zavesiť foto na web
Kam a jakým způsobem ji dáváš na web? Můžeš trochu podrobnosti?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

alex75

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 27 Srpna 2010, 21:23:40 »
 Tak napríklad na stránky,kde nie je potrebná úprava velkosti nie je problém,ale ak je niekde zadaná maximálna velkosť tak tam mi to už nejde hoci to aj zmenším. Mám Linux od februára a celkovo PC len dva roky,tak že aj niektoré základné veci som mohol pokaziť .
Na facebook to ide,tam sa to asi upravuje samé. Vo windowse bol prehliadač fotiek v ktorom bolo v ponuke aj komprimovanie na konkrétne umiestnenie ( web,dokumenty,archív...) .Tu to neviem nájsť a ak to aj zmenším automaticky sa foto rozostrí.

ras

• Host
« Odpověď #10 kdy: 27 Srpna 2010, 23:09:23 »
Co bitová velikost?
Citace
ak to aj zmenším automaticky sa foto rozostrí.
To je naprosto normální, jenom některý horší programy to hned zaostří, přeostří, nebo doslova zkurv...

alex75

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 28 Srpna 2010, 07:56:14 »
Ved práve bitová velkosť sa mi nezdá ....... niekedy fotku zmenším iba pokusne o trebárs 10 % a ona má viac bitov ako originál . Potom zas ju zmenším na 50 % a z 2.4 Mb sa stane 35 kb . To akosi nechápem ..

alex75

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 28 Srpna 2010, 08:22:43 »
Ešte by som rád vedieť,ako sa spúšťa nautilus ....ten balíček som nainštaloval (nautilus image converter) ale teraz sa neviem pohnúť ďalej. Ak je to prehliadač fotiek,tak v tom som zas nenašiel možnosť komprimácie ....

novas33

« Odpověď #13 kdy: 28 Srpna 2010, 08:45:51 »

A nezkoušel jsi Google Picasa v něm při exportu jde zmenšit velikost pixelů  http://picasa.google.com/linux/download.html#picasa30
Ubuntu 18.04 LTS

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 28 Srpna 2010, 08:46:17 »
Pravým myšítkem klikni na obrázek a v nabídce zvol Změnit velikost obrázků.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 28 Srpna 2010, 10:08:16 »
Pravým myšítkem klikni na obrázek a v nabídce zvol Změnit velikost obrázků.
Panel hore vlevo-Místa-složka. Otevře se prohlížeč Nautilus. Více viz kolega.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

alex75

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 28 Srpna 2010, 12:14:17 »
Super páni veľká vďaka :) ten Nautilus je oveľa lepší ako gThumb aspň tohto čo sa týka ani sa veľmi nezmení kvalita,takže problém mám vyriešený .:) Ešte raz ďakujem  ;)
« Poslední změna: 28 Srpna 2010, 12:23:12 od alex75 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.