Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak na ovladani vetraku (fancontroll pwmconfig)  (Přečteno 5065 krát)

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
jak na ovladani vetraku (fancontroll pwmconfig)
« kdy: 29 Srpna 2010, 19:05:01 »
Zdravim

Potreboval bych poradit. Po dlouhem elaborovani jsem nejak rozchodil fancontrol ale ted resim jak spravne vse nastavit. Prosel jsem si celym nastavovacim processem pwmconfig  sec par veci nechapu. Napriklad : jak poznam ktere teplotni cidlo je k cemu ? Me jich to ukazuje sedum a samozrejme vetrak na processoru by se mel ridit termalnimi cidly CPU. Mam Athlon X2 takze chapu ze dve jadra-dve cidla, ale me to ukazuje 4! (podle gnome appletu senzoru) A navic kazda hodnota jina, takze clovece vyber si. Pak tam mam tri dalsi cidla + cidlo od graficky karty. No a ted jakym zpusobem mam zjistit ktery cidlo je ktery ? Rekneme ze budu verit tomu appletu senzoru, ale pak jedine znovu spustit cely pwmconfig a snazit se zjistit ktera teplota ktery odpovida ... navic ty teploty se menej, takze nez si to zapisu uz abych to delal nanovo.

Tady je vypis sensors :
Kód: [Vybrat]
k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp:  +44.0°C                                    
Core0 Temp:  +49.0°C                                    
Core1 Temp:  +44.0°C                                    
Core1 Temp:  +30.0°C                                    

w83627dhg-isa-0220
Adapter: ISA adapter
Vcore:       +1.30 V  (min =  +0.00 V, max =  +1.74 V)  
in1:         +1.44 V  (min =  +0.01 V, max =  +0.10 V)   ALARM
AVCC:        +3.28 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)  
VCC:         +3.28 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)  
in4:         +1.58 V  (min =  +1.54 V, max =  +1.02 V)   ALARM
in5:         +1.56 V  (min =  +0.02 V, max =  +0.25 V)   ALARM
in6:         +1.80 V  (min =  +0.01 V, max =  +0.44 V)   ALARM
3VSB:        +3.28 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)  
Vbat:        +3.28 V  (min =  +2.70 V, max =  +3.30 V)  
fan1:          0 RPM  (min = 10546 RPM, div = 128)  ALARM
fan2:          0 RPM  (min = 10546 RPM, div = 128)  ALARM
fan3:        405 RPM  (min =    0 RPM, div = 128)  ALARM
fan4:          0 RPM  (min = 1318 RPM, div = 128)  ALARM
fan5:          0 RPM  (min = 10546 RPM, div = 128)  ALARM
temp1:       +31.0°C  (high =  +4.0°C, hyst = +24.0°C)  ALARM  sensor = thermistor
temp2:       +43.5°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
temp3:       +32.0°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
cpu0_vid:   +1.550 V

Dal jsem se nedocet jestli se ptacky meni dynamicky nebo jen v hodnotach potichu - na plny koule. Momentalne jsem zjistil ze mi ty vetraky pulsujou - najednou se na sekundu roztoci - a celkem rychle - a zase se vypnou.

Celkove z toho zatim vzniklo vic skody nez uzitku, zatim deska ridila dva vetraky krasne, jen jeden rval jak na lesy a nechtelo se mi vyhazovat penize za drahe vetraky (noctua, arcitc-cooling ...)  ale takhle se mi pulka pocitace chladi pasivne a dva vetraky pulsujou. A nebo jsem taky strevo a neumim to nastavit  ;)

EDIT :

A taky jsem nasel drobnou nelogicnost. Rekneme ze nechcete aby vam vetraky staly - myslim ze jim to nemusi prospivat ale tocily se na minimalni otacky. Tak jsem nastavil ze se ma pri dosazeni minimalni teploty vetrak tocit na hodnotu odpovidajici pwm pri ktere se jeste rozbehne. Jenze to nejde :
Error in configuration file (hwmon1/device/pwm4):
MINSTOP must be greater than or equal to MINPWM
Takze jsem musel manualne zmenit otacky pri kterych se vetrak zastavi na ty, pri kterych se jeste rozbehne.
« Poslední změna: 29 Srpna 2010, 19:18:15 od karlitos »
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
Re: jak na ovladani vetraku (fancontroll pwmconfig)
« Odpověď #1 kdy: 29 Srpna 2010, 22:27:08 »
Hm nojo uz jsem to nejak uvedl v cinnost ... a obednal si kvalitni vetraky  :-\ Proste kde nic neni ani pentium nebere a skoda tak krasne tichou masinu cinit zbytecne hlucnou.

K teplotam :
Tohle mi vypise pwmconfig
#Current temperature readings are as follows:
#hwmon0/device/temp1_input 35
#hwmon0/device/temp2_input 23
#hwmon0/device/temp3_input 42
#hwmon0/device/temp4_input 33
#hwmon1/device/temp1_input 29
#hwmon1/device/temp2_input 35
#hwmon1/device/temp3_input 31
a kdyz se to porovna s vypisem sensors  
Core0 Temp:  +44.0°C                                    
Core0 Temp:  +49.0°C                                    
Core1 Temp:  +44.0°C                                    
Core1 Temp:  +30.0°C  

...

emp1:       +31.0°C  (high =  +4.0°C, hyst = +24.0°C)  ALARM  sensor = thermistor
temp2:       +43.5°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
temp3:       +32.0°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor

vychazi mi z toho : wmon0/device/temp1_input ... wmon0/device/temp4_input 2x 2 cidla pro processor a hwmon1/device/... cidla na desce/mustcich/vimjakde. Graficka karta v tom chybi. Takze jsem proste zatizil processor (cpu burn test) a sledoval ktera z tech cidel mi ukazuji vyssi teplotu nez ostatni - v dane kategorii - a nastavil to podle nich. Takze vetrak CPU ridi jedno cidlo druheho jadra a zadni a predni vetrak druhe cidlo nekde na desce.

Otacky jsem pak jeste doladoval rucne, vzdycky jsem trochu snizil ty minimalni a pak sledoval jestli se po restartu budou tocit vetraky. Vyslo z toho tohle :
# Configuration file generated by pwmconfig, changes will be lost
INTERVAL=10
DEVPATH=hwmon1=devices/platform/w83627ehf.544
DEVNAME=hwmon1=w83627dhg
FCTEMPS=hwmon1/device/pwm4=hwmon0/device/temp3_input hwmon1/device/pwm2=hwmon1/device/temp2_input
FCFANS=hwmon1/device/pwm4=hwmon1/device/fan4_input hwmon1/device/pwm2=hwmon1/device/fan3_input

# minimal/maximal temperature for regulation
MINTEMP=hwmon1/device/pwm4=40 hwmon1/device/pwm2=40
MAXTEMP=hwmon1/device/pwm4=80 hwmon1/device/pwm2=80

# value by which the fan starts spinning
MINSTART=hwmon1/device/pwm4=90 hwmon1/device/pwm2=120

# value by which the fan stops spinning
MINSTOP=hwmon1/device/pwm4=90 hwmon1/device/pwm2=120

# pwm values for the minimal/maximal temperature
MINPWM=hwmon1/device/pwm4=90 hwmon1/device/pwm2=120
MAXPWM=hwmon1/device/pwm4=195 hwmon1/device/pwm2=195

Ve vysledku se mi system ani moc nezahreje - 1h burn test a na processoru jsem mel max. kolem 50° s heatpipe chladicem za par stovek - a zaroven se zvysi otacky vetraku ... a ty zacnou vrnet kvuli pwm regulaci. A je po legraci  :'(

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #2 kdy: 04 Ledna 2011, 17:02:37 »
A jak jsi to rozcvičil? Já z toho dostanu maximálně /usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed, tím strým známým bugem to nebude, protože takový kód v 'mém' pwmconfig není.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2011, 20:19:35 »
Mám blbej dotaz,na mém AMD Desktopu se tohle (včetně větráků připojených na desku) šteluje v BIOSu,takže jsem se tím nikdy nezabýval.BIOS to drží vždy správně a jde to nastavit včetně výchozí rychlosti větráku až po teplotu a otáčky které se mají nastavit při jejím dosažení

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 05 Ledna 2011, 10:04:45 »
Mám blbej dotaz,na mém AMD Desktopu se tohle (včetně větráků připojených na desku) šteluje v BIOSu,takže jsem se tím nikdy nezabýval.BIOS to drží vždy správně a jde to nastavit včetně výchozí rychlosti větráku až po teplotu a otáčky které se mají nastavit při jejím dosažení

Nezlob se na mě, ale tohle není dotaz ;D. No jo, pomocí biosu. Ale na to stejně potřebuješ lm-sensors + fancontrol, ne? Nebo jak to je?

Jo a otaáčky větráku GPU se přes tohle taky dají ošetřit?
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 05 Ledna 2011, 18:13:09 »
Větráky připojené na desku (tedu 1x v case a 1x na procesoru) ty řídí BIOS bez zásahu systému (nepotřebuji fancontrol),k automatickému zpomalení dojde okamžitě po zapnutí počítače jakmile se nahrají data BIOSu.Grafiku neřídím,měl jsem pasiv,teď mám sice aktivní,ale má svoje vlastní čidlo a řídí si otáčky sama (nastavení fancontrol ignoruje),momentálně jsem na tom tak,že větrání ve skříni si řídí počítač sám a funguje to tak ať pracuji v jakémkoli systému.Ale je taky fakt,že často měním pracovní prostředí (Linux,Windows,BSD,různá LiveCD) a tak potřebuji aby si to počítač hlídal sám nezávisle na systému

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #6 kdy: 08 Ledna 2011, 11:56:59 »
Bud to deksa podporuje a nebo ne. Navic je mozny mit desku ktera to podporuje ale v linuxu se to nedetekuje. Ja mam masinu od Lenova ktera ma temer vsechny vystupy na vetraky rizeny PWM, ale to je spis vyjimka. Poznam to podle toho ze po zapnuti se vetraky roztoci ale po chvili zasahne bios a otacky automaticky snizi. Fancontrol ale uz nepouzivam, radsi jsem namontoval tiche vetraky - to softwarove rizeni pomoci PWM zpusobovalo pulzovani coz bylo slyset a vadilo mi to.

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 08 Ledna 2011, 15:44:03 »
SW řízení způsobuje na některých počítačích pulzování pod jakýmkoli systémem,měl jsem počítač od Sony,kde na to v předinstalovaném Windows byla utilita kde se to dalo štelovat a stejně ty větráky neběželi plynule

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.