Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Software pro Ubuntu  (Přečteno 4805 krát)

Loveczabijak

• Návštěvník
  • Linux forever!
Software pro Ubuntu
« kdy: 06 Září 2010, 15:45:37 »
Ahoj, mám problém ohledně softwaru pro Ubuntu. Chtěl bych využívat nejnovější verze softwaru (konkrétně VLC, a další). Ale na stránkách Videolan je jen source code. Jediná možnost je kompilace ale ta se mi u verze 1.1.4 nepovedla, skrze nějaký problémy. V Ubuntu 10.04 LTS je jen 1.0.6 a Maverick nic neřeší, protože tam sic bude 1.1.2 ale to VLC bude zase o něco v před. Rád používám novinky a aktuality a ne pořád čekat. Sakra, pro Widle a jeho uživatele je milostivě udělané .exe i pro MacOSX je instalátor ale pro linux nejsou schopni udělat .deb. OpenSUSE to má lepší tam aktuální verze je ale já preferuji spíše Deb.balíčky. z Ubuntu PPA Launchpad nejsou ty zdroje 100%, už jsem se několikrát zklamal. Nevíte jak ty programy mít bez kompilace, zas takový frajer nejsem, abych si vše kompiloval, old soft zase nechci používat, sakra proč pro Windows dělaj a pro linux jen source?!  :'(
« Poslední změna: 06 Září 2010, 15:48:35 od Loveczabijak »

Martincz

• Návštěvník
Re: Software pro Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 06 Září 2010, 16:22:23 »
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/vlc
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc

Pro nejnovější VLC 1.1.4.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2010, 16:23:16 »
Můžeš si pobrečet ale lepší se naučit kompilovat, pokud chceš jak říkáš nejnovější verze. Jinak můžeš napsat na Canonical, to je taky možnost. Jinak tady na fóru můžeš jen brečet. :)

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 06 Září 2010, 16:35:15 »
přejít na Debian unstable...

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 06 Září 2010, 16:40:21 »
pokud vim debian unstable ma aktualne dostupny pouze vlc 1.1.3
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 06 Září 2010, 16:45:35 »
naucit se kompilovat je hezke, ale malokdo si dokaze udrzet poradek v systemu rucne, kdyz prestane pouzivat repositare a balickovaci system - osobne bych se takovemu reseni radeji vyhnul...

pacholik

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 06 Září 2010, 16:50:12 »
v experimental už je 1.1.4

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #7 kdy: 06 Září 2010, 16:54:21 »
alebo arch linux...tam mas aktualne veci...sice neviem ci aj vlc take ake chces ale za pokus to stoji...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

pacholik

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 06 Září 2010, 17:11:53 »
jj, ale s Debianem mu zůstanou i ty .deb balíčky

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 06 Září 2010, 17:19:13 »
tak potom Debian Sid alebo Squeeze...mozes mat squeeze ale instalovat aj balicky zo sida
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

zhanghuxyz

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Září 2010, 08:47:21 »
Ubuntu software repository is divided into four sections: main (major), restricted (limited), universe (wide) and multiverse (multiple), mainly based on our ability to support the software, and software if the purpose of in line with our philosophy of free software.
thomas sabo
The standard Ubuntu install is all from the main (major) and restricted (limited) software library was a subset of the software, you can use, such as Synaptic schmuckPackage Manager or Aptitude to install programs like the software to install additional software, other software repository can modify / etc / apt / sources.list file to add, please see "man sources.list" for more information about editing sources.list file.charm club

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #11 kdy: 07 Září 2010, 09:40:11 »
alebo arch linux...tam mas aktualne veci...sice neviem ci aj vlc take ake chces ale za pokus to stoji...

Je tam  ;). V Archlinuxu je aktuální vše, jádrem počínaje a poslední knihovnou konče. Z toho vyplývá další výhoda, nemusíš každý půlrok přeinstalovávat systém. "Bohužel" tam nejsou *.deb balíky a nakonfigurovat systém (a všechno ostatní  :)) musíš sám, není to ale žádná věda. Další distro, které by splňovalo tvé požadavky je Gentoo (a odvozená distra od gentoo i archu, tzv. "rolling up"). Platí pro něj to, co jsem napsal výše s jediným rozdílem, zatím co arch má super balíčkovací systém (pacman je dokonce možná i lepší než apt-get), v gentoo kompiluješ. Proces kompilace je ale do jisté míry automatizovaný přes emerge. Podobně lze kompilovat i v archu (makepkg). V každém případě je překvapivě kompilace v těchto distrech snazší než v Ubuntu  :). Další výhodou těchto dister je menší HW náročnost a s tím související rychlost. Nejde ale o žádné čáry, spíš o to, že si člověk instaluje a konfiguruje jen to, co skutečně potřebuje, na rozdíl od Ubuntu, které se snaží být co nejuniverzálnější. Samozřejmě to ale platí i naopak - co člověk si nenakonfiguruje, to nechodí (na rozdíl od Ubuntu, kde funguje skoro vše  ;D).

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 07 Září 2010, 23:50:30 »
dalsia vec je ze v arch linuxe mozes vyuzivat aplikaciu yaourt...sice je to iba v tex prostredi za to vsak splnuje vsetko co potrebujes...dokonca instaluje z AURu...vymakana vec...

Loveczabijak

• Návštěvník
  • Linux forever!
« Odpověď #13 kdy: 12 Září 2010, 17:33:05 »
Tak jsem zkusil Arch Linux, a mohu říci jen to, že s horší Linuxovou distribucí jsem se ještě nesešel. Není to tím že bych s ním neuměl nebo mu nerozuměl, i když je pravda že před-tím jsem mu ještě opravdu nerozuměl. Ale teď mu naprosto rozumím, po několikráté přečtení Wiki, nějaké to prohlédnutí videa... Nainstaloval jsem ho a vše v pořádku, ale zkončil jsem u instalace Gnome do Archu. Nejdříve to vůbec nešlo, potom to šlo, ale byly mezi tím problémy a zmrazil se mi PC. Potom to tedy dám instalovat znovu a už to nejde protože je něco se serverem. Už první věc co mě odradilo, bylo to, že jsem se ani nemohl zaregistrovat na Arch fórum a za další fórum úplně mrtvý. Poslední příspěvek rok 2009.Dle mého názoru Arch je úplně zbytečná distribuce, a nemělo by se jí říkat linux, protože to linux není. Díky bohu za báječné Ubuntu, openSUSE, Fedora, Debian, Linux Mint a další skvělé distribuce.  :-*

pacholik

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 12 Září 2010, 18:01:28 »
To jsou zbytečně silná slova, Arch je přece výborná distribuce. Ubuntu mě taky párkrát celkem vypeklo, ale vždycky dostalo další šanci :)

To by mě ani nenapadlo koukat se po českým fóru distra jako Arch, mezinárodní fórum je aktivní dostatečně.

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 12 Září 2010, 19:11:16 »
Co si představuješ pod takovým pojmom linux, Kefalín?  ;D

Každopádně vůbec nemá smysl na tvoje slova reagovat, a snad je přehodnotíš. Svojí neschopnost házet na Arch, to je celkem silná káva.
« Poslední změna: 12 Září 2010, 19:17:00 od cmudik »

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 12 Září 2010, 20:09:59 »
Arch je pekelne vymakane distro...akurat sa uz pocita ze ked si ho instalzujes ze uz mas nejake skusenosti so systemom...musis si vsetko sam nastavit...keby bol velky zaujem mozem sem hodit navod...

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 12 Září 2010, 21:14:19 »
Arch je pekelne vymakane distro...akurat sa uz pocita ze ked si ho instalzujes ze uz mas nejake skusenosti so systemom...musis si vsetko sam nastavit...keby bol velky zaujem mozem sem hodit navod...

Zbytečná námaha. Kdo to s Archem myslí vážně, tomu musí stačit wiki, Beginners Guide a fórum (české bohužel nefunguje, jak by mělo). Problém je možná jazyková bariéra, ale stěžejní věci jsou česky i na wiki archlinux.cz.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 12 Září 2010, 21:17:42 »
mam na mysli taky ten navod typu toho ze vsetko vysvetlim kde nastavit a ako nainstalovat gnome(myslene aj s doplnkami ako kodeky...OOo...)..urcite by sa to hodilo...

Mendoza

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 12 Září 2010, 21:36:46 »
Tak já bych tedy zájem měl, už jsem jednou Archa instaloval podle wiki a rád jsem se pak vrátil k Ubuntu. Jenže v poslední době si čím dál víc říkám, že v Ubuntu je spousta věcí, co mi moc nevoní (různé sociální nesmysle...) a Arch obsahuje jen to, co člověk chce. Takže každý další návod v češtině je určitě plus.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 12 Září 2010, 22:07:14 »
ok...v dohladnej dobe to dam dokopy...treba mat ale trocha strpenia...mam to hodit sem na forum?nebude to protizakonne?

Loveczabijak

• Návštěvník
  • Linux forever!
« Odpověď #21 kdy: 13 Září 2010, 00:22:45 »
Ano měl bych zájem. Chtěl jsem si pořídit Arch z důvodu že už nějakej ten pátek mám Ubuntu a znám ho dost dobře. Jen nemůžu za to, že tam prostě nejel gnome. Cmudlik, myslím že není proč zase dělat frajera, a sice nainstalovat arch a nastavovat třebas /etc/rc.conf a další není zas tak těžké. Mě to vypisuje jen tuto chybu : error: no usable package repositories configured . Nemůžu si pomoci ale tato chyba mě dál nepustí. To je vše... za návod moc díky, klidně ho sem hoď ať je tato diskuse kompletní a za námi.  ;D ;) jAster_BA > karma +
« Poslední změna: 13 Září 2010, 00:25:28 od Loveczabijak »

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 13 Září 2010, 04:45:44 »
Nevšiml jsem si, kde ze sebe dělám frajera.

1) Diskuze je již zcela mimo téma

2)http://www.google.cz/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=pacman+error:+no+usable+package+repositories+configured

3)http://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME_(%C4%8Cesky)

@jAster_BA: Pokud budeš sepisovat nějaký návod, dal bych ho do Obecné diskuze, viz Pravidla diskuzního fóra, bod č. 5.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 13 Září 2010, 18:41:18 »
ok...tak to tam potom hodim...do konca tyzdna by to mohlo byt...

Loveczabijak

• Návštěvník
  • Linux forever!
« Odpověď #24 kdy: 14 Září 2010, 06:00:17 »
Díky :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.