Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu 10.04.1 vedle Win 7  (Přečteno 2245 krát)

Fins

• Návštěvník
Instalace Ubuntu 10.04.1 vedle Win 7
« kdy: 07 Září 2010, 00:07:28 »
Ahoj,
Rozhodl jsem se, že si nainstaluji vedle win 7 na svuj notebook ještě Ubuntu. Chtěl bych použít tento návod: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
Nevím ale jestli není lepší si disk rozdělit již ve Win než až při instalaci Ubuntu(Mám totiž obavu o ztrátu dat při řešení rozdělení až při instalaci(zálohu mám)). Také bych chtěl vědět, jetli se automaticky po instalaci ubuntu vytvoří výběr mezi OS při startu počítače nebo jestli to potřebuje nějaké extra nastavení.

Díky  :)

pacholik

• Závislák
Re: Instalace Ubuntu 10.04.1 vedle Win 7
« Odpověď #1 kdy: 07 Září 2010, 01:00:52 »
Vítej :)

IMHO je ta šance ze při rozdělování přídeš o data uplně stejná. Dobrý je předtim defragmentovat.
Jj, je to automaticky.

Fins

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Září 2010, 10:46:56 »
Vítej :)

IMHO je ta šance ze při rozdělování přídeš o data uplně stejná. Dobrý je předtim defragmentovat.
Jj, je to automaticky.

Takže klidně až při instalu samotného Ubuntu. Jj, s defragmentací počítám. Díky :)

Fins

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 07 Září 2010, 21:23:17 »
Tak instalace se nezdařila, jelikož mám rozdělen disk na 3 partition: System_DRV, Windows7_OS a Rescue and recovery (mam Lenovo SL410) a při instalaci si tedy druhou partition resiznu na o cca 12 GB méně. Na tom nově vzniklém volném místě sm si vytvořil cca 10 gb oddíl pro ubuntu a když jsem chtěl vytvořit na zbylých 2 gb swap area tak se mi v tom seznamu označily jako unusable. Zkusil jsem to tedy obráceně a stalo se to samé, prostě a jednoduše pokud vytvořím 4tou partition tak zbytek místa co zbyde se označí jako unusable. Nevíte někdo co s tím prosím??

Díky ;)

pacholik

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 07 Září 2010, 21:36:55 »
Můžeš mít max. 4 primární oddíly. Vytvoř si rozšířený diskový oddíl a do něj dej oddíl s ubuntu a swap.

Fins

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 07 Září 2010, 22:31:16 »
Můžeš mít max. 4 primární oddíly. Vytvoř si rozšířený diskový oddíl a do něj dej oddíl s ubuntu a swap.

Díky :)
Takže tedy mam vytvořit rozšířený a v něm 2 logické: / a swap ?
Tento rozšířený diskový oddíl lze vytvořit při instalaci Ubuntu enbo již ve win?

pacholik

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 07 Září 2010, 22:53:52 »
Jj, jj, můžeš až při instalaci. Jinak swap nutně vytvářet nemusíš, pokud máš víc RAM než využiješ tak to nebude vadit.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #7 kdy: 07 Září 2010, 23:04:00 »
Doporucim vytvořit /home
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Fins

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Září 2010, 23:29:03 »
Tak teda bohužel nevím kde se dá při instalaci udělat rozšířený diskový oddíl, je zde na výběr u svazku pouze primární nebo logický a navíc si myslím že musí bát systém na primárním aby mohl nabootovat. Ve Win 7 mi šlo udělat rozšířený a v něm se automaticky udělal logický ale nebyl zde výběr na udělání dalšího logického :/ ...

Už jsem zkoušel přerozdělit kde co a moc se mi to už dělat nechce, protože to pro disk a data není uplně ok. Neporadili byst emi prosím jak na to podrobněji? Díky moc

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #9 kdy: 07 Září 2010, 23:46:01 »
Buď to rozdělení disku nech na instalátoru, ať to udělá sám automaticky, nebo v LiveCD Ubuntu spusť GParted/Editor diskových oddílů a nahrej nám tady snímek obrazovky z toho disku, ať můžeme poradit podrobněji.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.