Ahoj všem,
minulý týden jsem se snažil změnit heslo ke svému profilu, ale výsledkem je nemožnost tento profil používat, prosím o radu. V minulosti jsem už měnil heslo nejméně 2x bez problémů ("Předvolby" -> "O mně" -> "Změnit heslo"), ale tentokrát jsem bohužel víceméně náhodou zvolil jiný postup, kde se projevil nějaký bug :-(.
Používám Ubuntu 9.10 Karmic Koala amd64, Linux kernel 2.6.31-22
Co se stalo:
1) jako uživatel s názvem řekněme "user1" změněno vlastní heslo pomocí "Systém -> Správa -> Uživatelé a skupiny". Nebyla patrná žádná chyba, tvářilo se to, jako že změna hesla proběhla v pořádku.
následně při probouzeních ze standby režimu jsem se musel přihlašovat starým heslem (!) - nové heslo bylo ignorováno. pro odemčení klíčenky na heslo k wifi již ale systém požadoval nové heslo..
po restartu nemožnost obnovit profil (nejde mountovat a dekryptovat /home/user1):
v GNOME se to projevuje takto:
a) zadám přihlašovací údaje
b) objeví se zpráva: "Could not update ICEauthority file /home/user1/.ICEauthority
c) další zpráva: "Se serverem nastavení nastal problém. (/usr/lib/libconf2-4/gconf-sanity-check-2 se ukončil se stavem 256)
d) a na závěr okno s titulkem: "Nautilus nemohl vytvořit následující požadované složky: /home/user1/Desktop, /home/user1/.nautilus" a textem: "Před spuštěním Nautilu prosím vytvořte tyto složky, nebo nastavte oprávnění tak, aby je Nautilus mohl vytvořit."
2) zkusil jsem natvrdo v /etc/shadow vymazat heslo - problém samozřejmě přetrvával
3) vrácen původní shadow změněný v kroku 2
4) vytvořen nový účet user2 ve skupině admin (adduser user2; adduser user2 admin)
5) pod novým účtem opět "Systém -> Správa -> Uživatelé a skupiny". Přes ikonu "klíče" jsem odemkl cizí účty a změnil heslo user1 na původní staré heslo (tj. na to, kterým jsem se i po té nešťastné změně vlastně pořád přihlašoval) - domníval jsem se, že tím navrátím synchronizovaný stav mezi heslem účtu a heslem pro dekryptování profilu. Ani po rebootu nelze ale profil stále načíst
6) další chyba, která má zřejmě stejnou příčinu. Přihlášení do nového účtu user2 je OK (CLI i GNOME). Když ale dám "Uzamknout obrazovku" a pak ji chci odemknout, nejde to - systém tvrdí, že heslo je nesprávné! Musím zvolit "Přepnout uživatele", tím se dostanu na základní přihlašovací obrazovku a odtud se do tohoto účtu dostanu tímtéž heslem v pohodě. Opakováno několikrát - opravdu nejde o jednorázový překlep. Prostě naprosto identické heslo je na jednom místě akceptováno a na druhém nikoliv.
Prosím o jakoukoliv radu, která povede buď k obnovení funkčnosti profilu nebo aspoň radu jak namountovat /home/user1, abych se dostal ke svým datům, systém pak klidně přeinstaluji, stejně bych hned upgradoval na Lynx.. Mějte se mnou strpení, jsem dlouhodobý uživatel Windows, ale v Linuxu jsem stále ještě lama.
Díky, Marek