Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Thinkpad X201  (Přečteno 2139 krát)

MartenP

• Host
Thinkpad X201
« kdy: 15 Září 2010, 12:14:43 »
Zdravím!

Nemáte někdo možnost otestovat, jak funguje 10.10 s Thinkpadem X201? Google mlčí. 10.04 měla nějaké problémy s (ne)podporou grafické karty a řešení s Vesa ovladačem bylo nevyhovující, neboť pak nefungovalo řízení jasu. Chtěl bych na mém broukovi provozovat Linux, ale plnohodnotně. Děkuji za případné info.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Thinkpad X201
« Odpověď #1 kdy: 15 Září 2010, 12:20:37 »
a co si stáhnout live a vyzkoušet si to sám?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

MartenP

• Host
« Odpověď #2 kdy: 01 Října 2010, 12:53:47 »
Tak jsem se k tomuá nakonec dostal - 10.04 nic, 10.10 funguje dobře.

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 13 Října 2010, 19:41:47 »
Uvažuju, že si tenhle strojek koupím. Jaké máš praktické zkušenosti? Ta grafická karta v 10.10 tedy běží bez problémů out of box? Teď mám Dell XPS1210 a ten už se malinko zadýchává, tak hledám náhradu.

MartenP

• Host
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2010, 08:48:55 »
V 10.10 funguje vše bez problémů (vzato celkově - něco jsem musel poladit). Ale důležité je, že rozchodit vše plnohodnotně JE MOŽNÉ. Funguje mi i hdaps, bluetooth, na baterii to vydrží o trochu déle než s W7. Já jsem s 10.10 spokojen. Raději bych tedy měl 10.04 kvůli dlouhé podpoře, ale tam nefungovala uspokojivě grafická karta a v době testování to nešlo plnohodnotně obejít. Jestli se to časem zlepší, netuším. Debian Squeeze na tom byl stejně jako 10.04.

romanmazur

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Října 2010, 20:01:43 »
V 10.10 funguje vše bez problémů (vzato celkově - něco jsem musel poladit). Ale důležité je, že rozchodit vše plnohodnotně JE MOŽNÉ. Funguje mi i hdaps, bluetooth, na baterii to vydrží o trochu déle než s W7. Já jsem s 10.10 spokojen. Raději bych tedy měl 10.04 kvůli dlouhé podpoře, ale tam nefungovala uspokojivě grafická karta a v době testování to nešlo plnohodnotně obejít. Jestli se to časem zlepší, netuším. Debian Squeeze na tom byl stejně jako 10.04.

Mohl bys mi trosku poradit jak a co si v tomto systemu nastavit? Jsem v ubuntu novy, a trosku se motam :). Mam tentyz notebook co ty a je par veci co me nefunguje:

1/ Scrolovani prostrednim tlacitkem u trackpointu, toto bych si rad zprovoznil, na windows jsem to pouzival pomerne casto.

2/ Ze zacatku mi fungoval mikrofon, pozdeji prestal. Toto mi dost vadi, nejede ani externi mikrofon (ten jsem predtim nezkousel, takze nevim jestli na zacatku fungoval a pak prestal, anebo nejel celou dobu.

3/ Multitouch gesta - zase kvuli scrolovani. Toto ale neni az tak podstatne, je to ale prijemna vec hlavne kdyz jsem si cet neco s postele na internetu tak se na tom prijemne scrolovalo.

4/ Ta baterie jak rikas, mam pocit ze mi notebook vydrzi prave kratsi dobu nez na Win7. Mam za to ze je to kvuli absenci alternativnich doplnku od lenova, kde byla perfektni sprava vytizeni systemu a narocnosti na baterii, toto mi na ubuntu chybi. Stejne tak mam pocit, ze se notebook na linuxu vice zahriva. Na windows slo jednoduse ovlivnit, jak moc pojedou ventilatory a tim padem kdyz jsem chtel, byl notebook chladny...

Diky za jakykoli prispevek.

darkpilgrim

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Října 2010, 22:48:41 »
Ahoj,

mam X301 a na nem 9.10. Az bude ted nekdy chvilka, tak budu prechazet na 10.10, takze ti pak reknu. Kazdopadne vse co popisujes mne funguje a predpokladam, ze 201 a 301 maji stejny zaklad a nic jsem nijak zvlast nenastavoval, jenom jsem tedy stahnul nejaky ten doplnek k thinkpadu, ale uz si nepamatuji co to bylo:-(. Mne teda naopak nefunguje otisk prstu, ale uz se tady o tom psalo. Ta X301 ma nejakej novej HW, pro kterej jeste nebyl driver, ale uz jsem se o to dlouho nezajimal, tak mozna, ze po prechodu na 10.10 bude vse uz doreseno.
Poznamka k te baterii - ROZHODNE to vydrzi na Ubuntu vice nez na W7!! ja jsem jeste vyhodil mechaniku a dokoupil misto toho dalsi baterii + mam SSD a je to parada!:-)

Jakmile prejdu napisu jak jsem dopadl.

DP

romanmazur

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Října 2010, 00:33:25 »
Ok tesim se na tvuj prispevek. Doufam ze ten zvuk nejak rozchodim, muze to byt chyba na me strane - neco spatne nastaveno apod.

Tu baterii jeste otestuju a dam vedet. Mam taky dve baterky, 6-ti a 9-ti clankovou. Na 9-clankove jsem na winech jel v pohode i 10 hodin, na ubuntu mi to prislo kratsi ale nijak jsem to nestopoval. Provedu test a dam sem vedet jak to dopadlo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.