Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ATI Mobility Radeon HD 4650  (Přečteno 4465 krát)

majlo202

ATI Mobility Radeon HD 4650
« kdy: 15 Září 2010, 13:44:04 »
Zdravím komunitu,

chtel jsem se optat na vase zkusenosti a postrehy jak jsou na tom ted Catalyst ovladace, konkretne s podporou teto karty ? Doted jsem byl spokojeny uzivatel Nvidie, takze nemam prehled, jen co jsem kde zahledl vim ze s Ati byly vzdy nejake problemy a opensource ovladace zase zatim stale nedavaji moc fps ve 3D.

Napr. prispevek jisteho uzivatele na abclinuxu:
Citace
"Já naopak od té doby co jsem přešel na svobodné ovladače jsem nesmírně spokojen - systém je krásně stabilní (což s Catalysty nebyl), výkon ve 2D je excelentní (s Catalysty byl mnohem horší), video přes Xv je přehráváno krásně plynule bez tearingu (Catalysty oproti tomu mají stále problém s vertikální synchronizací při přehrávání videa)"

samozrejme jsem hledal i na "linux compatible hw" webech ale zkusenosti nekoho kdo ji ma v laptopu bych uvital

diky,
M.

Loveczabijak

• Návštěvník
  • Linux forever!
Re: ATI Mobility Radeon HD 4650
« Odpověď #1 kdy: 15 Září 2010, 17:07:09 »
Taky zdravím,
s ATI své zkušenosti mám, a mohu říci že na NVidia není. Jelikož tenhle typ grafiky nemám, tak nevím ale můžeš zkusit tyhle : http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.42&lang=English POZOR: Neříkám že to na 100% bude fungovat.  ??? ;)
« Poslední změna: 15 Září 2010, 17:09:28 od Loveczabijak »

majlo202

« Odpověď #2 kdy: 15 Září 2010, 20:57:04 »
diky, ale ja nepotrebuji ovladace, zatim zadnou ATInu nevlastnim :)  jde o to ze mi umrel notebook a mam nabidku na prehozeni zbylych funkcnich "vnitrnosti" do noveho sasi, ovsem osazeneho prave timto Radeonem. Tak zjistuju jestli nebude problem s 3D akceleraci atd ...

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 15 Září 2010, 22:23:21 »
Pokud pojedeš na otevřený driver Radeon z repozitářů, podpora pro 3D pojede výborně. Bude poněkud více větrat protože jsou zapnuté všechny fíčurky. Filmy jedou plynule a ve skvělé kvalitě s čistými přechody v prokládání. Osobně používám výhradně tento ovladač.
Pokud jde o Catalyst, třeba poslední verze, tak sice dosahneš většího výkonu ve 3D, ale pokud pojedou filmy, tak tam vzniká jev, nevím jak jej pojmenovat, zkrátka obraz viditelně prolamuje ve svislém směru shora dolů. Jinými slovy řečeno, jsou vidět schody v pohyblivých částech obrazu což alespoň mne ruší. Další rozdíl je v kvalitě a barevnosti filmů ve prospěch open-radeon. Má však výhodu v tom, že pokud nejsou potřeba všechny fíčurky, tak ty části čipu jsou vypnuté a tudíž méně hřeje.
Já mám produkt Saphire Ultimate HD 4670 s pasivním chladičem heat-pipe a pokud je aktivní Catalyst teplota chladiče je do 50°C v normálním provozu a pokud jedu na otevřený Radeon, teplota je do 70°C. Nejsem hráč, takže nemohu posoudit jak se to chová ve hrách.
Zkrátka nic není dokonalé, oba ovladače potřebují přepracovat. Radeon co do power managementu a Catalyst co do zobrazování v pohyblivých scénách (čím rychlejší tím patrnější vady).
» Linux Mint on mini-ITX boards «

yaJohny

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Září 2010, 07:10:52 »
mam mobility radeon 4650 a pouzivam catalyst na debiane z dovodu lepsieho vykonu v 3D a takisto podtaktovania...na OS ovladaci ide karta na plne gule, cize spotreba je maximalna a NB topi...kym nebude OS ovladat podtaktovanie karty, nieje sa o com bavit, ak nechces, aby si mal z NB vyhrievac izby..

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 16 Září 2010, 09:31:03 »
mam mobility radeon 4650 a pouzivam catalyst na debiane z dovodu lepsieho vykonu v 3D a takisto podtaktovania...na OS ovladaci ide karta na plne gule, cize spotreba je maximalna a NB topi...kym nebude OS ovladat podtaktovanie karty, nieje sa o com bavit, ak nechces, aby si mal z NB vyhrievac izby..
Myslíš tím OS ovladačem ten otevřený Radeon? Pokud ano, jenom potvrzuješ moje zkušenosti. Power management u Radeonu nefunguje a GPU jede ve full-taktu. Catalyst to dělá správně.
Ovšem pokud budeme posuzovat kvalitu obrazu tak jednoznačně vede ovladač Radeon. Resumé je v tomto případě jasné:
jednáli se o notes bude to chtít spíše Catalyst, ovšem pokud někdo bude chtít nějaký filmový servříček, nějaké HTPC tak bych nasadil ovladač Radeon. Jsem filmový fanoušek a hodně si s tím hraju, takže jak jsem psal, u mne volba byla jasná.
Další nevýhodou Catalystu je framebuffer. Zatím se s ním ve spolupráci s plymouthem nedá mluvit, páč to nepodporuje větší rozlišení monitoru a obraz při bootu vypadá jak za krále klacka. Vývojáři Catalystu na to zjevně prdí a neřeší to.
Další co jsem zjistil je fakt, že AMD již nebudou podporovat samostatné GPU. Končí výroba čipů a tudíž i grafických karet ATI/AMD. Soustřeďují se na tzv. jednočipy. Tzn. na jedné křemíkové destičce oba čipy - CPU + GPU. A já říkám "KONEČNĚ". Toto je totiž jediná smysluplná cesta vpřed. Sám jsem zvědav na první desku s touto architektůrou.
Prostě tím chci říci, že Catalyst je v podstatě již mrtvý produkt a nikdy nebude dopracován k dokonalosti ve spolupráci s Xorg servery. Už je pozdě. Takže milovníkům nabušenejch mašin k hráčským účelům již zůstává pouze NVIDIA, pokud chtějí nějakou perspektivu budoucnosti. Tím ovšem vůbec nechci říci, že by se na jednočipech nemělo dát hrát anebo připojovat více monitorů. Myslím, že budeme všichni dost překvapeni o co vlastně půjde  ;)
( jedná se prosím o velice laický pohled na věc vyčtenou mezi řádky a nejenom mezi ::) )

majlo202

« Odpověď #6 kdy: 16 Září 2010, 09:36:55 »
diky panove, presne takove informace a zkusenosti jsem hledal :)

a ty "schody" jak zminoval GlidingFLY se projevuji (u catalystu) pouze pri prehravani filmu nebo i treba ve hrach ? nebo nedejboze i na desktopu pri zapnutem compizu ?

yaJohny

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Září 2010, 13:31:29 »
len pri filme, pri desktope a compize to je zanedbatelne...

majlo202

« Odpověď #8 kdy: 16 Září 2010, 13:35:14 »
a nake gamesy jsi zkousel ? slapou ?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 16 Září 2010, 19:27:48 »
Při filmu vždy a na desktopu pokud jsou zapnuté Compiz fíčurky tak svislé rámy panelů prolamujou. Je to prostě hnusný nedodělek.

majlo202

« Odpověď #10 kdy: 17 Září 2010, 08:30:38 »
a je velký rozdíl mezi radeonem a catalystem ve 3D ? myslim tim kolik davaji fps ?

snad se radeon uz brzy nauci power management:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODE5Mg

http://www.rojtberg.net/366/power-management-with-radeon-on-ubuntu/

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 17 Září 2010, 08:38:58 »
Podle glxgears je to asi 2x u mojí karty. Radeon dává 6500 fps a Catalyst mi daval 13500 fps.

majlo202

« Odpověď #12 kdy: 17 Září 2010, 11:21:42 »
takze ve finale jsou jen dve volby pokud se nepletu:

bud catalyst  - zahraju si i nejakou tu gamesu, ale filmy i desktop budou "trhat" a "schodovat"

nebo radeon - filmy i desktop sice OK, ale lepsi gamesy budou spis slide show a navic grafika pojede na plny pecky = z ntb bude spis radiator

jedno lepsi nez druhy ze ? :))

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 17 Září 2010, 12:37:11 »
Přesně tak.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 20 Září 2010, 11:54:58 »
takze ve finale jsou jen dve volby pokud se nepletu:

bud catalyst  - zahraju si i nejakou tu gamesu, ale filmy i desktop budou "trhat" a "schodovat"

nebo radeon - filmy i desktop sice OK, ale lepsi gamesy budou spis slide show a navic grafika pojede na plny pecky = z ntb bude spis radiator

jedno lepsi nez druhy ze ? :))
1) S touhle grafickou kartou se na svobodný ovladač rovnou vykašli. Nějakou 2D akceleraci už asi rozchodí, ale na 3D zapomeň.
2) S Catalystem nejsou už nějaký čas problémy. Výše popisované problémy jsou už nějakou chvíli minulostí - dají se vyřešit buď nastavením v přehrávači, použitím nejnovějších ovladačů či dočasným vypnutím compizu (dvě kliknutí myši). Osobně mám vyzkoušeno na HD2600 a HD5750.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.