Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: editace fstab  (Přečteno 2217 krát)

fousss

• Návštěvník
editace fstab
« kdy: 18 Září 2010, 11:41:09 »
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zkoušel sem si zavést další oddíl na disku do fstab aby se mi v gnome-commanderu načetl automaticky a já nemusel pokaždé oddíl připojovat ručně, nicméně teď mi ubuntu vubec nenabootuje jen hodí hlášku

an error occurred while mounting /
press S to skip mouting or M for manual recovery

když dám "S" tak se mi přepne na černou obrazovku a nic to nedělá, při "M" mě to přepne do terminálu, tam se dostanu do /etc/ , potřeboval bych tu změnit fstab do originálu (jen výmaz jednoho řádku) ale nejde mi to, zkoušel sem i překopírování mojí zálohy "mv fstab-zaloha fstab" ale píše mi to "mv: cannot move ´fstab-zaloha´ to ´fstab´: Read-only file system"

Prosím poraďte jak umazat tu moji poslední řádku v fstab kterou jsem tam přidal

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Re: editace fstab
« Odpověď #1 kdy: 18 Září 2010, 11:46:29 »
Nabootuj z Live CD a obnov to odtud.

fousss

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Září 2010, 12:09:23 »
když nabootuju z USB tak je možnost se dostat k systému jenž je na disku?

už jsem přes liveUSB zkoušel instalaci ale bootovací flashku mi to vubec nebralo tak sem nakonec instaloval z wubi,
mám asusEEE, ale schvalne zkusím tedy znova

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Září 2010, 12:21:17 »
Ano, možnost dostat se k nainstalovanému systému tam je. Oddíl namountujete pomocí příkazu mount (pod rootem). Např.
Kód: [Vybrat]
mount /dev/sda1 /mnt/docasny_adresar
A fstab pak upravíte klasicky (opět pod rootem)
nano /etc/fstabPokud si nebudete vědět rady, hoďte sem obsah toho fstab a on tu nesrovnalost někdo najde.

P.S. Pro nabootování z flashky na Asusech EEE je třeba stisknout Esc během té úvodní obrazovky s nápisem EEE na pozadí. Pak lze vybrat bootovací médium.
Case: Fractal Design Define R2
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
MB: Asus M4A89GTD PRO/USB3 RAM: 4GB DDR3, 1333 MHz GPU: MSI R5770 HDD: WD Caviar Blue 320 GB (Windows 7 + Archlinux)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 18 Září 2010, 12:24:36 »
Aj ja mam Eee PC a aby si nabootoval z USB stačí stláčať zbesilo klávesu ESC pri zapnutí počítača (keď sa načítava BIOS).Mám na ňom Arch linux.Takisto tam bolo Ubuntu...a nespočetne veľa iných distribúcií.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

fousss

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Září 2010, 13:27:07 »
jj Esc fungoval díky :-), při instalaci jsem zkoušel v BIOSu nastavovat bootovani a tomu se nechtělo

ted už systém z flash běží, oddíl namountovanej je také, v adresáři vidím celý disk C: jak je to prosím s tou úpravou fstab?
když dám:
nano /etc/fstabedituji pouze fstab kterej je na flash jak se dostat na ten co je v na disku C?

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Září 2010, 14:16:16 »
Bohužel nevím, jak editovat soubory, pokud je Ubuntu nainstalováno ve Wubi. Zkuste se podívat do adresáře C:/ubuntu, kam by se mělo wubi defaultně instalovat, třeba tam najdete, co hledáte.
Case: Fractal Design Define R2
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
MB: Asus M4A89GTD PRO/USB3 RAM: 4GB DDR3, 1333 MHz GPU: MSI R5770 HDD: WD Caviar Blue 320 GB (Windows 7 + Archlinux)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.