Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Plný disk a prázdné adresáře  (Přečteno 2649 krát)

red_lisak

• Návštěvník
Plný disk a prázdné adresáře
« kdy: 20 Září 2010, 16:27:18 »
Příjemný den vám přeji,

mám 2 problémy:

1) plný externí disk (WD 320Gb) , na kterém  mám 2 partition (FAT32, NTFS). Na FAT32 vidím adresáře, ale v nich nic nejde rozpoznat. Projel jsem to testdiskem, ale tam je to O.K. Jak dostat všechny data ven?

2) Právě, že mám plný disk, pořídil jsem si nový (WD 1T). Tam byl šíleně pomalý přenos dat (1-2 Mb/s), tak jsem ho zformátoval z ntfs na ext3. Rychlost se zlepšila, ale nevíte, co by bylo optimální? Dále, při bootování mi hapruje (PC nenabootuje) část disku, která se hlásí v systému jako CD, chtěl bych jí smazat a přiřadit ke zbytku disku. A jako bonus, nemůžu na disk prozatím zapisovat, musím být přihlášen jako root, ale to na fóru snad najdu.

Děkuji za odpovědi a za pomoc!

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Plný disk a prázdné adresáře
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2010, 17:55:27 »
1) Nejsou tam skryté adresáře/soubory? http://wiki.ubuntu.cz/Skryt%C3%A9%20soubory

2) No jestli je tam nějaký oddíl (bývají tam z výroby s různými aplikacemi a bůhví čím), tak smazat nejlépe přes gparted http://wiki.ubuntu.cz/GParted
« Poslední změna: 20 Září 2010, 17:57:19 od Vojtěch Trefný »

red_lisak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Září 2010, 20:20:12 »
1) Bohužel, nejsou to skryté soubory a adresáře, jsou to data jako fotky, hudba filmy a já se k tomu nemohu dostat.

2) Gpartet nepomohl, ani to nenašel. V Ubuntu je diskový nástroj, který to detekoval, ale formátovat to nedokáže, píše: Error creating file system: helper exited with exit code 1: cannot open /dev/sr1: Read-only file system

Doplnění: Oddíl se jmenuje WD Smartware a zařízení WD Virtual CD 1110

red_lisak

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Září 2010, 21:44:13 »
Doplnění: výpis z testdisku

Disk /dev/sr1 - 700 MB / 668 MiB (RO) - WD Virtual CD 1110

Write access for this media is not available.
TestDisk won't be able to modify it.

- This media may be physically write-protected, check the jumpers.

jmp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 21 Září 2010, 09:55:51 »
co jsem koukal, tak wd smartware je proprietarni sw pro zalohovani na windows a mac pocitacich, tak to zkuste dolovat na windows ev. macu.

jinak zkuste mrknout sem http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1381228

red_lisak

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 21 Září 2010, 17:50:32 »
Děkuji, virtuální CD se dalo podle odkazu vypnout, bohužel to zamrznutí při bootu nazabránilo.
Momentálně sosám aspoň fotografie programem Photorec, ale jsou bez ladu a skladu, akže to popřípadě budou hodiny třídění. Ostatní soubory budou pravděpodobně zatraceny, disk se mi stále nedaří opravit...

red_lisak

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Září 2010, 16:24:59 »
Dobrý den, přeji...

Fotky jsem sice pomocí photorec kopíroval, ale to se zastavilo z neznámého důvodu asi tak v 1/4. Zkusil jsem to opakovaně a stejný výsledek. Nevěděl by někdo jiný postup?

Moc děkuj!

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 25 Září 2010, 17:39:18 »
osobne mam pomerne dobre zkusenosti s GetDataBack for FAT a GDB for NTFS pod windows (nevim, jaky format ten disk ma|mel)
umoznuje udelat si ze zarizeni image a data tezit z nej (je to bezpecnejsi a obvzlaste se to hodi u zarizeni, kterym se zhorsuje funkcnost)
drobna nevyhoda je, ze je to placeny sw...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.