Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde spustit Grub  (Přečteno 9383 krát)

Roddney

• Aktivní člen
  • *
Nejde spustit Grub
« kdy: 23 Září 2010, 15:56:03 »
Zdravím,
dnes odpoledne jsem udělal upgrade na Ubuntu 10.10 Beta. Vše proběhlo vpořádku, jenže mi teď nenabíhá grub a nejde spustit Ubuntu a ani XP. Místo grubu se objeví hláška error: the symbol 'grub_xputs' not found a odkaz grub rescue>
Co teď s tím? Mám tam data, o které nesmím přijít. Dá se ten grub něják spustit?
Díky za pomoc

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Nejde spustit Grub
« Odpověď #1 kdy: 23 Září 2010, 16:43:22 »
Vždycky máš LiveCD/USB, z kterého můžeš vše zachránit (nebo né)?
Dej tu výpis z boot_info_script.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 23 Září 2010, 16:44:54 »
Jednoduše například z MM Alternate cd zvolit záchranu systému-vybrat partition kde je systém a dát opravit Grub např. (HD0).  :)

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Září 2010, 16:49:49 »
Teď stahuju Livecd, protože instalace bylo povýšení systému.

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 23 Září 2010, 17:11:12 »
Nikdy nepovyšuj, dělej vždy novou instalaci.

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 23 Září 2010, 17:27:44 »
To je poměrně zbytečný, protože Beta mi nenabootuje ani Live verzi Ubuntu.

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 23 Září 2010, 18:12:42 »
Tak... to je na formát. Většina odpovědí na příkazy odtud  http://grub.enbug.org/Grub2LiveCdInstallGuide  jsou, že příkaz nebyl nalezen. Pokud není vhodné povyšovat systém, tak nechápu proč je každých 6 měsíců nová verze děravějšího a děravějšího Ubuntu. LTS nestojí za moc, protože se nedá pořádně používat KMS, tím pádem je ze hry Opengl a Beta, která sice má chyby (což respektuji), nejde ani spustit. Verze od verze je horší.

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 23 Září 2010, 20:51:15 »
Tak... to je na formát. Většina odpovědí na příkazy odtud  http://grub.enbug.org/Grub2LiveCdInstallGuide  jsou, že příkaz nebyl nalezen. Pokud není vhodné povyšovat systém, tak nechápu proč je každých 6 měsíců nová verze děravějšího a děravějšího Ubuntu. LTS nestojí za moc, protože se nedá pořádně používat KMS, tím pádem je ze hry Opengl a Beta, která sice má chyby (což respektuji), nejde ani spustit. Verze od verze je horší.
Tak s tím bych si dovolil nesouhlasit. Nikdy jsem neupgradoval a vždy načisto nainstaloval novou verzi a vždy z alternate cd. I nyní jsem s Kubuntu MM velice spokojenej :)

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 23 Září 2010, 21:08:24 »
Jo, tak vyzkoušej P4 HT s ATI X1950 Pro a kvalita bude někde jinde.
Teď jsem to naformátoval a spustil. Čistá instalace včetně aktualizací a jediné co se mi zobrazuje je nepříliš graficky povedený wallpaper a šipka myši. Jinak řečeno Gnome je mrtví. A to jsem se o to vůbec nepřičinil žádným zásahem.

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 23 Září 2010, 21:09:25 »
Jak rozchodit Gnome?? Existují nějáké příkazy??

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #10 kdy: 24 Září 2010, 09:43:37 »
Když zlobí grub, vždy jako první zkusím CD Supergrub.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 24 Září 2010, 13:32:23 »
Reinstalace problémy grubu vyřešila. A přes recovery systém se mi podařilo rozběhnout i gnome. Stáhlo to asi 350 MB aktualizací. A moje postřehy jsou tyto: Na horní liště mi chybí aplet obálky, kde jsem měl Pidgina, Evolution atd. Zkoušel jsem ho tam dát ručně, ale nenašel jsem ho. Že by ho odstranili?
Další divná věc je u Rhythmbox... když dám přidat složku s hudbou, tak vůbec neindexuje. Takže si toho moc nepřehraju. Ubuntu restricted tam je.
Ale jinak to vypadá uspokojivě (zatím).

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 24 Září 2010, 13:43:18 »
Ten aplet obálky mně taky zmizel, ale teď už tam zase je. Zkus znovu stáhnout aktualizace. Možná se to projeví až po restartu nebo odhlášení-přihlášení.

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 24 Září 2010, 18:49:02 »
Pravda. Aplet obálky se objevil. Teď už jen Rhythmbox aby dali dohromady. Nebo vám funguje?? Ještě jedna věc na kterou jsem přišel. Nedaří se mi nainstalova Crossover a přitom Wine nainstalované mám....

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 24 Září 2010, 20:48:38 »
Taky vám nejde spustit Evolution? Nejde to ani z nově získaného apletu obálky a ani z kanceláře. Prozatím jsem tam dal Thunderbird, ale Evolution mi přijde lepší.  A taková menší chyba od verze 10.04. Pokud dovolíte Openofficu rychlé spouštění, tak systém nevypnete. Nejprve musíte ukončit ikonu rychlé spouštění a až potom vypnout/restartova PC :-) 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.