Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Drobné nepříjemnosti: Gnome, Nautilus, Vypínání monitoru...  (Přečteno 3027 krát)

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
Tak čas od času, když dostanu chuť, hledám tady a i jinde řešení svých drobných problémů s Ubuntu, ale po vyzkoušení spousty klíčových slov si připadám sám...

Než abych zaváděl několik nových témat, tak položím více otázek a moc rád se dozvím řešení kteréhokoliv z nich:

1. Ač mám ve správci napájení i v nastavení spořiče hodnotu "nikdy nevypínat monitor", tak při sledování TV (Kaffeine - stává se ale i v jiných aplikacích a podle "nálady" i při zobrazení plochy) dochází po 5 minutách k jeho vypnutí - nemusím připomínat, že pro komfort sledování nic extra...? Nevím, kde se vůbec bere ta hodnota 5 minut..?

2. Občas po spuštění na liště chybí některé ikony, naprosto nahodile, hlavně ikona s menu vypnutí počítače a nejde ji tam dostat ani přes přidání nové položky. Nebaví mě lozit pod stůl a hledat tlačítko vypnutí... Další ikony nejčastěji chybí: stav sítě, datum a čas, ikony ploch? /vyřešeno restartem lišty viz níže/

3. Spřažení ikon her v hlavním menu - chci si tam nechat jen jednu nebo dvě, bohužel tam tím pádem zůstane i pět dalších (které jsem odfajfknul...)?

4. Tohle je spíše přání: existuje něco jako "skin" na Nautilus, aby to fungovalo podobně jako Totalkomander a jemu podobné - dvě okna, kopírování přesouvání funkčními klávesami apod. Jde mi o filozofii minimální doinstalace nových aplikací do čisté instalace Ubuntu a případné okamžité fungování po přechodu na vyšší verzi? Nautilus mi přijde asi jako největší nepodarek, takový klon Widloidního uživatelsky nepřítulného způsobu práce se soubory...

5. Tahle by si asi opravdu zasloužila vlastní téma, nicméně: Thunderbird mi nechce otevírat TXT přílohy mailů, po poklikání nabízí pouze uložení na disk!? Po uložení třeba na plochu je zobrazení obsahu souboru naprosto bezproblémové, ale to obtěžování je nehorázné:-(

6. Zástupci na ploše - po poklikání třeba na zástupce disku se neotevře Nautilus, ač podle probliknutí kontrolky se něco odehraje. Korektní otevření se uskuteční až při druhém pokusu!? Mám pocit, jako by si po prvním poklikání systém teprve všiml, kam ten zástupce vede - nelze nějak tohle "oživení" zautomatizovat při startu systému?

Vše výše popsané se děje poslední dva roky napříč vydáními Ubuntu (jak na stolním PC tak souběžně i na NTB), nejvíce v poslední používané 10.04 (čistá instalace), kde mě to někdy přivádí až k hranicím stesku po Widlích. 10.04 mi zatím obecně přijdou jako nejproblémovější. S poslední distribucí se na NTB dokonce přidal nešvar nemožnosti měnit jas displeje, nezměnilo se to ani po půl roce aktualizací a nikde tady jsem na toto téma nezahlédl debatu, což je mi při rozšířenosti značky Asus a použití standardní integrované grafiky Intel, připadá podezřelé.

Rád bych tímto vyprovokoval debatu nad drobnými nešvary našeho oblíbeného operačního systému, které jsou dost často nicotné pro obtěžování v diskuzích, ovšem v součtu můžou pěkně s**t...
« Poslední změna: 09 Října 2010, 10:35:58 od Tomiik »

vasicekabc

Re: Drobné nepříjemnosti: Gnome, Nautilus, Vypínání monitoru...
« Odpověď #1 kdy: 09 Října 2010, 07:18:00 »
Jas displeje:
     Nevím, zda je to u všech NTB stejné, ale mně funguje na změnu jasu klávesová zkratka "Fn+vpravo" a "Fn+vlevo" a zdá se mi to docela uživatelsky pohodlné

Ikony v panelu:
     Měl jsem s jejich nepravidelným objevováním a deformováním problémy u 10.04 a jak se zdá u 10.10 to bude stejné. Zde na foru jsem na toto téma dostal několik rad. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem dal "přidat na panel" - "vlastní spouštěč aplikace" a do příkazu jsem napsal "pkill gnome-panel". Teď mám tedy navíc v panelu jednu ikonu, a pokud se mi cokoli v panelu nezobrazí korektně, prostě na ni kliknu, panel se během vteřinky zrestartuje a je to.

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #2 kdy: 09 Října 2010, 10:34:32 »
Díky, to s tím restartem panelu funguje, tak jsem si to také přidal na lištu:-)

Na mém NTB mají šipky přiřazené automaticky funkce pro přehrávání hudby, takže to nefunguje. Jediné kdy můžu nastavovat jas je start systému, než se načte grafické rozhraní - takže se většinou musím rozhodnout během zobrazení nabídky GRUBu. Pokud pracuji déle a zajde třeba mezitím slunce, tak musím restartovat počítač a jas upravit.

Pozn.: připadá mi, že čím vyšší verze, tím více takových "zádrhelů" - ale mé zkušenosti jsou jen 5 vydání staré...

vasicekabc

« Odpověď #3 kdy: 09 Října 2010, 11:00:32 »
A nelze přiřadit tuto funkci jiné klávesové zkratce? určitě to jde, a pokud není předvolená, jde jen o to zjistit ten správný příkaz a zkratku vytvořit.

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #4 kdy: 09 Října 2010, 11:23:38 »
Problém bude jinde, systém totiž na zkratky pro nastavení jasu reaguje zobrazením grafiky v oznamovací oblasti - nic se ovšem nestane.
Jas nejde měnit ani pomocí táhel ve správci napájení, ani pomocí zástupce na liště. Popravdě nefunguje krom ovládání hlasitosti skoro žádná funkční klávesa, ten zvuk (ovládání přehrávače) je sice přiřazen, ale nic se neděje. Normální klávesové zkratky fungují, ale funkční klávesy jakoby byly separátní a systém je nedokáže použít.

Na okraj: problém s fn klávesami je záležitostí čistě 10.04 v předchozí 9.10 vše běhalo na 1. ihned po čisté instalaci systému.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 09 Října 2010, 12:55:19 »
1. vyzkoušej Caffeine

4. druhej chlívek vyvoláš F3, ale o funkčních klávesách pochybuju, prostě používej třeba mc, GnomeCommander, Double Commander nebo Krusader (stejně už máš knihovny  pro Kaffeine)

6. zkus zapsat do fstab

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #6 kdy: 09 Října 2010, 23:20:10 »
Děkuji za tipy,

Caffeine by to mohl vyřešit, našel jsem jej ale naposledy pro 9.10 a druhá věc je, že vypínání se děje podobně nahodile jako jiné popsané záležitosti - podobně jako u nemocí, raději léčím příčinu, ne důsledek.

Gnome Commander už používám, jen mě otravuje, proč je v Ubuntu implicitně něco tak nepřitažlivého/nelogického jako Nautilus??

S tím fstab mám dotaz, co tam připsat, aby to ty ikonky oživilo? Jednotky už tam totiž mám zapsané, proto se mi to i zobrazuje na ploše - fstab vždy ručně vytvářím po instalaci, při instalaci s tím bývá problém a nechci aby mi instalátor dělal bordel mezi disky.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #7 kdy: 11 Října 2010, 20:11:56 »
Ešte k tomu Nutilusu.Ide použiť aj tá funkcia s dvomi oknami.Stačí stlačiť F3 alebo zobraziť a tam to najdeš.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Tomiik

• Návštěvník
    • Polosvět
« Odpověď #8 kdy: 12 Října 2010, 18:08:44 »
Jo, F3 používám, pokud používám Nautilus... Zbývajících 99% funkčnosti ovšem stále schází...
Možná by stálo za to, kdyby se v základním instalačním balíčku vyskytoval třeba Gnome Commander - v pracovním prostředí Gnome by to i lépe ladilo než nějaká ponorka.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.