Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Velikosti oddílů, swap, home...  (Přečteno 1394 krát)

Miloslav Škrha

• Aktivní člen
  • *
  • Hus na pravdu brus!
    • Sedačky rychle
Velikosti oddílů, swap, home...
« kdy: 09 Října 2010, 17:56:04 »
Zdravím, trochu jsem googlil, ale moudrej z toho nejsem.

Vzhledem k tomu, že se blíží 10.10 a tudíž budu přeinstalovávat, chtěl bych se zeptat na pár věcí:

1, Je třeba vůbec swap pokud mám 4GB paměti a používám pouze uspání do paměti? (notebook)
2, Pokud swap, tak jak veliký?
3, Je lepší rozdělit disk na více oddílů(/ a /home ), popřípadě jakou velikost zvolit u / (koukal jsem kolik teď zabírají systémové složky a je to cca 6,5 GB , ale /tmp je používán na ukládání např. obrazu při vypalování jestli se nepletu, tak by to chtělo ještě dalších cca 5GB jen na DVD obraz... tudíž 15GB?) ?

Díky za případné odpovědi a rady :-)

luisah

• Závislák
Re: Velikosti oddílů, swap, home...
« Odpověď #1 kdy: 09 Října 2010, 18:10:15 »
Zdravím, trochu jsem googlil, ale moudrej z toho nejsem.

Vzhledem k tomu, že se blíží 10.10 a tudíž budu přeinstalovávat, chtěl bych se zeptat na pár věcí:

1, Je třeba vůbec swap pokud mám 4GB paměti a používám pouze uspání do paměti? (notebook)
2, Pokud swap, tak jak veliký?
3, Je lepší rozdělit disk na více oddílů(/ a /home ), popřípadě jakou velikost zvolit u / (koukal jsem kolik teď zabírají systémové složky a je to cca 6,5 GB , ale /tmp je používán na ukládání např. obrazu při vypalování jestli se nepletu, tak by to chtělo ještě dalších cca 5GB jen na DVD obraz... tudíž 15GB?) ?

Díky za případné odpovědi a rady :-)
1. 4GB asi jentak nevyužiješ, ale osobně při velikosti současných disků i přesto doporučuji swap vytvořit, pro jistotu
2. cca 2-4 GB
3. Určitě minimálně vytvořit /home, velikosti osobně nyní vytvářím 12GB pro / a zbytek pro /home.

Jurkax

• Aktivní člen
  • *
  • Ubuntu 11.10 / Gnome-shell
« Odpověď #2 kdy: 09 Října 2010, 20:04:53 »
ad3) jen dodám, že rozdělit / a /home se vyplatí právě v případě, že pravidelně provádíš čistou instalaci, protože všechno nastavení a osobní soubory pak zůstávají
Ubuntu 11.10 32bit NTB HP Pavilion dv6319 (CoreDuo @1,73GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, GeForce Go 7400)

Miloslav Škrha

• Aktivní člen
  • *
  • Hus na pravdu brus!
    • Sedačky rychle
« Odpověď #3 kdy: 10 Října 2010, 08:41:41 »
Díky za odpovědi :-)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 10 Října 2010, 09:32:37 »
ad 3) neni treba pocitat s mistem pro obraz a zvetsovat o tuto velikost /. Pokud pri vypalovani (resp. kopirovani CD/DVD) dojde misto, tak system pokracuje v ukladani obrazu do domovskeho adresare popr. i na jiny pripojeny disk. Viz system/sprava/sledovani systemu:
na prvni zalozce "system" je "dostupne misto na disku" a tato hodnota je souctem udaju na posledni zalozce "souborove systemy".
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.