Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 10.10 MM - Netbook Edition - dotazy na prostředí a ikony  (Přečteno 3433 krát)

gotzinger

• Návštěvník
Prosím o radu:
1) Jak nastavit v horním stavovém řádku hodiny ve 24-hodinovém formátu s vteřinovkou + počasí?
2) Jak dostat ikony na plochu?
3) Jak dostat dalśí ikony (aplikace) do levého pruhu (spouštěče)?
4) Lze schovávat levý pruh (spouštěč)?
Děkuji

houslicky1

• Návštěvník
Re: Ubuntu 10.10 MM - Netbook Edition - dotazy na prostředí a ikony
« Odpověď #1 kdy: 15 Října 2010, 12:25:49 »
Ahoj, ohledně počasí mi stačilo nahoře na datumovku kliknout pravým tlačítkem, zvolit "předvolby" a pohrát si s kartami "obecné", "umístění" a "počasí". Zobrazuje mi to nyní mnou zvolenou Prahu, vteřinovku i hodiny ve 24 h. formátu, ale ten formát mám už takto nastavený od instalace. Ostatní věci jsem dosud nezkoušel, mimochodem mám Ubuntu netbook remix 10.04. Buď zdráv!

Kedrigern

« Odpověď #2 kdy: 15 Října 2010, 14:44:21 »
Nelze. Plocha je zde jen okrasná (tapeta).

Spustíš danou aplikaci, klikneš na její ikonku pravým myšítkem a tam je "Přidat na spouštěč" (či něco obdobného)

Není to funkcionalita, čili jednoduše nejde.
Pokud se bavíš o tom, že by se sám schovával, tak to je vždy obtížné (dělá to bordel, překrývá aplikace a tak) a žádný OS to moc nepreferuje.
Pokud bys chtěl úplně schovat a nemít ten panel, tak máš nejjednodušší nainstalovat normální verzi.

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 15 Října 2010, 15:18:20 »
Ahoj, ohledně počasí mi stačilo nahoře na datumovku kliknout pravým tlačítkem, zvolit "předvolby" a pohrát si s kartami "obecné", "umístění" a "počasí". Zobrazuje mi to nyní mnou zvolenou Prahu, vteřinovku i hodiny ve 24 h. formátu, ale ten formát mám už takto nastavený od instalace. Ostatní věci jsem dosud nezkoušel, mimochodem mám Ubuntu netbook remix 10.04. Buď zdráv!

V ve verzi 10.04 toto samozřejmě šlo, ale ve verzi 10.10 to jaksi není.

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Října 2010, 15:21:24 »
Nelze. Plocha je zde jen okrasná (tapeta).

Spustíš danou aplikaci, klikneš na její ikonku pravým myšítkem a tam je "Přidat na spouštěč" (či něco obdobného)

Není to funkcionalita, čili jednoduše nejde.
Pokud se bavíš o tom, že by se sám schovával, tak to je vždy obtížné (dělá to bordel, překrývá aplikace a tak) a žádný OS to moc nepreferuje.
Pokud bys chtěl úplně schovat a nemít ten panel, tak máš nejjednodušší nainstalovat normální verzi.

2+4) Děkuji za odpověď, nějak to budu muset přežít.
3) Složitěji to udělat už nemohli?
Prostředí v Netbook Remix 10.04 se mi zdálo uživatelsky přívětivější.

Kedrigern

« Odpověď #5 kdy: 15 Října 2010, 19:33:03 »
Mě se Unity (nové prostředí) velmi líbí. Je založené na velmi kvalitní infrastruktuře Gnome 3 / MeeGo (projekt Intelu a dalších). Problém je jen ten, že zatím s tím nejsou sladěné grafiky (třeba NVIDIA snad ještě nevydala nové ovladače etc.).
Ta administrace je složitá, protože to není konečné stadium. Asi to nestihli naprogramovat a odladit, tak tam spoustu věcí nedali. V nové verzi (či aktualizaci) jistě bude i lepší administrace etc. Nicméně jak často ty aplikace přidáváš? Jednou za instalaci, ne?

Co mě hodně štve je:
  • nemožnost nastavení 24h čas (nejméně to nelze jednoduše)
  • nedodělanost integrace Firefoxu a OpenOffice (jejich kontextové nabídky se zobrazí špatně)*
  • ta podpora grafik

* vím proč tomu tak je, ale štve mě to

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 16 Října 2010, 13:15:22 »
unity je možná založeno na super mega moderní architektuře čtvrtého tisíciletí,ale pro mne je prozatím oproti starému rozhraní na hranici použitelnosti.to samé je v bledě modrém netbook rozhraní kde4.5. Graficky paráda,ale ergonomie se očividně moc neřešila. Zatím se rozhodně budu držet velice intuitivního původního unr. 
Kubuntu 20.04

Kedrigern

« Odpověď #7 kdy: 16 Října 2010, 13:30:16 »
unity je možná založeno na super mega moderní architektuře čtvrtého tisíciletí,ale pro mne je prozatím oproti starému rozhraní na hranici použitelnosti.to samé je v bledě modrém netbook rozhraní kde4.5. Graficky paráda,ale ergonomie se očividně moc neřešila. Zatím se rozhodně budu držet velice intuitivního původního unr. 
To je o zvyku. Já vidím v ergonomii velký posun.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 17 Října 2010, 10:16:36 »
Ergonomie je v haji u KDE. Unity je vcelku ok, ovsem v stavajicim stavu ho meli dat pouze jako technology preview - podobne jako gnomeshell. Koncept spatny urcite neni, ale je to cele nedotazene. UNR ma taky par much, ale jako celek je to plne pouzitelne. Na unity mohli prejit tak v pristim vydani, ale to je samozrejme o vkusu kazdeho soudruha :-)
Kubuntu 20.04

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 17 Října 2010, 18:37:26 »
Tak přidat ikonku aplikace do levého spouštěče se mi pořád nedaří.

luisah

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 17 Října 2010, 19:30:53 »
Spusť si danou aplikaci, kterou chceš přidat do Launcheru (toho spouštěcího panelu vlevo). Zobrazí se ti ikona v Launcheru spuštěného programu. Na tu ikonu v Launcheru klikni pravým myšítkem a objeví se ti nabídka k přidání položky na Launcher.

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Října 2010, 17:25:16 »
Spusť si danou aplikaci, kterou chceš přidat do Launcheru (toho spouštěcího panelu vlevo). Zobrazí se ti ikona v Launcheru spuštěného programu. Na tu ikonu v Launcheru klikni pravým myšítkem a objeví se ti nabídka k přidání položky na Launcher.

Děkuji, podařilo se.

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 20 Října 2010, 08:00:55 »
Existuje nějaká možnost, jak dostat na plochu více ikonek aplikací než pouze do levého spouštěče? Na netbooku 1024x600 se mi jich tam "rozumně" vleze 10 a to včetně spuśtěných aplikací, což je hodně málo.

Kedrigern

« Odpověď #13 kdy: 20 Října 2010, 11:05:53 »
Existuje nějaká možnost, jak dostat na plochu více ikonek aplikací než pouze do levého spouštěče? Na netbooku 1024x600 se mi jich tam "rozumně" vleze 10 a to včetně spuśtěných aplikací, což je hodně málo.

Na plochu nejde dát nic.

Zkus GnomeDo (rychlý spouštěč), či jiné okénko "spustit aplikaci." Popřípadě klávesové zkratky.

Nicméně tedy víc jak 8 aplikací na netbooku je dost (výkon) :-D a na zbytek se dá doklikat, ne? :)

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 20 Října 2010, 19:29:02 »
Do levého spouštěče mi nejde přidat Chromium Web Browser a Mozilla Thunderbird. Po spuštění se na ikonce neobjeví nabídka pro přidání do spouštěče.

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 20 Října 2010, 21:28:57 »
Po instalaci Chrome a Thunderbird ve spouštěči nejdřív nabídka pro přidání nebyla, pak se objevila.
Dalších ikon jsem docílil nainstalováním docky.

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 21 Října 2010, 18:18:50 »
Adobe Reader má neviditelné položky v menu.

luisah

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 21 Října 2010, 18:43:28 »
Adobe Reader má neviditelné položky v menu.

Teď jsem narazil na stejný problém u Lyxu.

gotzinger

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 21 Října 2010, 20:54:23 »
Před loginem jsem přepnul z Ubuntu Netbook Edition do Ubuntu Desktop Edition. Adobe Reader jede v pořádku, dostanu ikony na plochu, nahoře vidím 24-hodinový čas, počasí. K Unity se možná vrátím, až bude odladěnější.

Kedrigern

« Odpověď #19 kdy: 21 Října 2010, 20:59:07 »
Před loginem jsem přepnul z Ubuntu Netbook Edition do Ubuntu Desktop Edition. Adobe Reader jede v pořádku, dostanu ikony na plochu, nahoře vidím 24-hodinový čas, počasí. K Unity se možná vrátím, až bude odladěnější.

A o tom je svoboda volby! :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.