Zdarec! Nevím jestli je to jen můj problém, ale po instalaci Ubuntu 10.10 se přestaly spouštět aplikace, které na předchozích verzích Ubuntu šlo spouštět poměrně snadno. Problémy se týkají zejména 3 typů aplikací.
1) Aplikace které startují ze souboru .exe pod Wine - vyskočí mi hláška o právech a podobně - to vyřeším změnou chmod - otázka zní, proč je to tak u této verze a nikoliv u předchozích? Řekněme, dost nepraktické, očekával bych, že Ubuntu bude u novějších verzích více zaměřeno na bezproblémovost užívání. Tady se zase vracíme zpátky... věc, která potenciálního nového uživatele na 100% odradí od přechodu z Win - komplikované spouštění.
2) Problematické spouštění spustitelných bin souborů. Např. Blender 2.54 - stačilo dříve jen rozbalit archiv a z jakékoliv složky spustit klepnutím na bin blender. To samé třeba u SweetHome3D. Nyní - opět požaduje změnu chmod, u SweetHome3D už nepomáhá ani to.
3) Wine - aplikace které běhaly bez problémů u wine na Ubuntu 10.4 nyní i po správné instalaci odmítají naskočit. Problém Wine nebo problémy opět spojené s oprávněním spouštět? Trochu mi to příjde jako v kocourkově. Některé programy startují nadále, jiné se zaseknou a ENDE.
Mám prostě ten dojem, že systém je sice "vzhledově" ok - ale hezký design mě rozhodně nenahradí to, že potřebuji pracovat s aplikacemi, jejichž spouštění budu muset neustále nastavovat v terminálu, nebo trávit čas koumáním, kde "udělali soudruzi z Canonical chybu".