Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: frekvence přetaktovaného CPU  (Přečteno 1559 krát)

LPK

• Aktivní člen
  • *
frekvence přetaktovaného CPU
« kdy: 17 Října 2010, 22:21:47 »
Zdravíčko přátelé, po dlouhé době mám problém se kterým si tak nějak nevím rady. Doteď jsem to neřešil a žil v přesvědčení, že je to v pořádku. Mám CPU Intel E5200 taktovaný z původních 2.5 na 3.14 GHz a o co jde, mám nastavený speedstep, takže takt se mění dle vytížení, bohužel ukazatel frekvence procesoru ukazuje hodnoty "nepřetaktované", myslel jsem že to je jen nějaká chyba ve čtení taktu (načtená tabulka taktů z procesoru) ale není, ukazuje to skutečné frekvence (bohužel ověření přes bogomips je neprůkazné). Pokud speedstep vypnu frekvence je ukazovaná správně a i rychlostní testy jsou o poznání lepší.

Zajímá mě tedy jestli "linux" ignoruje nastavení biosu a rozhoduje sám dle typu CPU (změní takt sběrnice) a zda se dá tohle někde nastavit a nebo obejít. Nemusím připomínat že ve W to funguje normálně ...

díky za rady
« Poslední změna: 17 Října 2010, 23:14:53 od LPK »
tradiční bordel + Nvidia :-)

Juri1990

• Aktivní člen
  • *
Re: frekvence přetaktovaného CPU
« Odpověď #1 kdy: 04 Května 2011, 08:37:34 »
Mám taký istý problém, ubuntu ignoruje nastavenia biosu a používa originálne a neviem ako to opraviť.
V linuxe som úplný zelenáč, tak na mňa zľahka jak na debila :D

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #2 kdy: 04 Května 2011, 23:00:08 »
Tady jde myslím o to samé..

http://www.rage3d.com/board/showthread.php?t=33904138

Nevypočítává reálnou rychlost, bere ji z ACPI tabulky. Co používáš, taky cpufreq? Předchozí procesor  se mi dynamicky taktoval od 300MHz do 2,8GHz a v těch 300 to byl celkem pád do mdlob. Takže jsem si ručně nastavil druhý nejnižší stupeň, což bylo svižnějších 700MHz. Jestli tě to takhle pustí za těch 2,5 GHz, tedy ručním dopsáním té frekvence, je otázka..Nejspíš ne.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Května 2011, 23:13:47 »
Já kvůli tomuto musel zkompilovat jádro s nějakým patchem (ne k tvému procesoru) do cpufreq a pak to jde vše nastavit (včetně napětí vid a frekvencí fid, násobiče) při zavádění modulu. Takže tak...ale opensuse...
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.