Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přestal mi fungovat dualboot Kubuntu/Windows XP. Kde je problém? [vyřešeno]  (Přečteno 1128 krát)

baculatej

• Návštěvník
Ahoj, tak jsem zas jednou v koncích.:-(

Pokud chci spustit windows, chvilku se načítají, pak problikne modrá smrt a ntb se restartuje.

Nevím přesně, kdy ten problém vznikl, protože používám prakticky pouze kubuntu, ale bylo to v 10.4, ačkoli to na nich původně chodilo. Teď jsem upgradoval na 10.10 a chová se to stejně.
Z kubuntu se na tu windows partition normáně dostanu.

Napadá někoho, prosím, jak to opravit?
Připadá vám to taky jako problém těch windows, tedy úplně mimo linux a grub?
« Poslední změna: 20 Října 2010, 11:56:55 od baculatej »

macu

• Stálý člen
  • **
Re: Přestal mi fungovat dualboot Kubuntu/Windows XP. Kde je problém?
« Odpověď #1 kdy: 20 Října 2010, 06:03:21 »
přesně tak, dle tvého popisu bude problém na 99,99% ve Windows...
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 20 Října 2010, 10:57:22 »
Tak, tak. Uvažuj:
Pokud v dualbootu vybereš Widle, začnou se zavádět widle a to, jestli tam máš ještě někde nějake jinej systém, je úplně fuk. Je to jako bys měl vedle sebe nějaké 3 programy a vždy spouštěl jenom jeden z nich: pokud některý nefunguje, nemá smysl hledat chybu v těch dalších, protože ty v tu chvíli neběží - jsou to jenom nějaké soubory na disku.
Ještě by teoreticky mohla být chyba v zavaděči, ale pokud ti vyskočí klasická widlácká modrá, tak je nepochybně problém ve widlích.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 20 Října 2010, 11:07:11 »
Mě se takhle povedlo jednou dostat do stejné situace změnou nějakého parametru v BIOSu. Neprováděl jsi tam nějaké změny? Možná jen nahrání výchozího/doporučeného nastavení.

Pak je ještě možnost, že se nějakým způsobem poškodil souborový systém s Windows. To už jsou ale jen spekulace, protože nevíme, kdy tento problém vzniknul.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

baculatej

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 20 Října 2010, 11:55:23 »
Jej, že mne to nenapadlo!
Před pár měsíci jsem měnil baterii na desce, takže se v biosu přeplo AHCI.

Potvrzuji, že to bylo načtením původních hodnot biosu.
Díky všem. :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.