Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Obsahují drivery NV CUDU ? Jak ji použít pro akceleraci ?  (Přečteno 2804 krát)

ppromi

Zdar, když si stáhnu ovladače od nvidie, budou v sobě již obsahovat CUDU ?

Chtěl bych pomocí ní akcelerovat FullHD Videa ..., je to možné pod linuxem nějakým způsobem pro normálního uživatele ?

Díky za tipy ;)
Acer 5739G - Core2Duo 2.2Ghz, Nvidia GT240m, 4GB RAM, 640GB HDD
------
Jsem z RedHatího vejce. Desktop Fedora (Gnome), server CentOS.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Obsahují drivery NV CUDU ? Jak ji použít pro akceleraci ?
« Odpověď #1 kdy: 23 Října 2010, 10:36:37 »
Cuda je trochu něco jiného. Vy hledáte VDPAU.

http://wiki.ubuntu.cz/VDPAU%20a%20NVIDIA

ppromi

« Odpověď #2 kdy: 27 Října 2010, 20:00:12 »
Já opravdu myslel CUDA  ;) ..., na oknech je kodech, který přes ni valí HD filmy a díky tomu mi tam opravdu CPU odpočívá..., VDPAU využívá jakou část s grafické karty  ???
------

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 28 Října 2010, 16:17:28 »
Pokud chceš aby ti procík při přehrávání filmů odpočíval pak chceš VDPAU. CUDA je technologie pomocí které počítá GPU místo CPU běžné výpočty (ne grafiku).

Martin Pulec

• Host
« Odpověď #4 kdy: 28 Října 2010, 17:57:29 »
Vy máte nejspíš na mysli kodek CoreAVC, s tím osobně zkušenosti nemám. Každopádně souhlasím s předřečníky, že patrně lepší službu udělá VDPAU, protože to je API k akceleraci videa přímo určené.
Jestli přesto chcete zjistit, jestli váš systém podporuje CUDU, tak se podívejte po /usr/lib/libcuda.so, jestli tam je, tak asi jo. Píšu "asi" proto, že záleží konkrétně, co za kód to je, pokud používá CUDA Driver API, tak by to mělo stačit, pokud CUDA Runtime API, tak potřebujete ještě libcudart.so. Navíc pak ještě existují knihovny pro CUDU, které mohou některé programy potřebovat. Tyto věci se ale na systému standardně vyskytovat nebudou. Ale už tak mám pocit, že zacházím příliš do detailů:D

stedan

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2010, 19:10:56 »
V žádném případě není lepší přehrávat Full HD videa pomocí hardwarové akcelerace (v Linuxu VDPAU), ale přes CUDA. Jelikož vlastním procesorem (Intel Atom) slabé PC, tak s kodekem CoreAVC jsem získal ve Win7 nějaké zkušenosti. Při přehrávání Full HD videa pomocí CUDA jsem měl 8% vytížení CPU a bez CUDA 40% vytížení CPU.
Ubuntu GNOME Remix 12.10 64 bit, Asus K53SV, Intel Core i5-2430M, Intel HD 3000 + nVidia GT540M, 4 GB DDR3 1333 MHz, WD Scorpio Blue 640 GB

Martin Pulec

• Host
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2010, 23:06:29 »
V žádném případě není lepší přehrávat Full HD videa pomocí hardwarové akcelerace (v Linuxu VDPAU), ale přes CUDA. Jelikož vlastním procesorem (Intel Atom) slabé PC, tak s kodekem CoreAVC jsem získal ve Win7 nějaké zkušenosti. Při přehrávání Full HD videa pomocí CUDA jsem měl 8% vytížení CPU a bez CUDA 40% vytížení CPU.

Fajn, a nějaká relevantní data byste neměl? Ne, no tak nechci se hádat a uznávám, že info o zátěži při použití CoreAVC je pro mě nová. Ale jinak mně ty vaše informace přijdou jako zavádějící – testoval jste VDPAU? Když to bylo ve Winech, bylo to opravdu celý dekódovací proces akcelerovaný pomocí DxVA? (A i kdyby, tak to ještě nic neříká o VDPAU.) Nakonec se můžeme bavit i o zátěži GPU. Krom toho je otázka, jestli jde CoreAVC zprovoznit pod Linuxem, což jste nenapsal, a jaká je zde zátěž.
Ty informace, co jste dal, jsou svým způsobem přínosné, ale závěry, které z nich děláte mi přijdou nepatřičné.
PS: Pokud bych na to přistoupil, a měl dát nějaká zavádějící data: Tak když jsem ještě používal proprietární ATI ovladače, tak jsem měl při přehrávání H264 videa přes VA API zátěž 10%, tak asi ta HW akcelerace úplně na houby nebude;)

stedan

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 29 Října 2010, 07:54:14 »
Já přece netvrdím, že VDPAU je špatné. To bych byl sám proti sobě, protože na mém disku je pouze Linux. Jen jsem se snažil upřesnit, jaké výhody přináší CUDA technologie grafických karet nVidia. Grafické karty Ati používají podobnou technologii Ati Stream.
Ubuntu GNOME Remix 12.10 64 bit, Asus K53SV, Intel Core i5-2430M, Intel HD 3000 + nVidia GT540M, 4 GB DDR3 1333 MHz, WD Scorpio Blue 640 GB

Martin Pulec

• Host
« Odpověď #8 kdy: 29 Října 2010, 11:25:40 »
Já přece netvrdím, že VDPAU je špatné. To bych byl sám proti sobě, protože na mém disku je pouze Linux. Jen jsem se snažil upřesnit, jaké výhody přináší CUDA technologie grafických karet nVidia. Grafické karty Ati používají podobnou technologii Ati Stream.

Jo ok, fajn, tak sry - já jsem to asi špatně pochopil;)
OpenCL je pěkná věc, ale ta technologie přišla poměrně pozdě – v podstatě neznám žádnou aplikaci běžící na OpenCL. A to ani úzceprofilové, tj. takové, kterých je pro CUDU spousta (myslím různé věděcké výpočty atp.) Takže v tom je CUDA opravdu o pár délek dál. Ostatně - budu dělat diplomku právě v CUDě a ne v OpenCL :P

ppromi

« Odpověď #9 kdy: 06 Listopadu 2010, 20:40:38 »
No, VDPAU ..., to využívá k akceleraci GPU jako její jádro, nebo je to zase nějaká integrovaná technologie jako je třeba CUDA ? Jinak existují nějaké aplikace pro linux, které CUDA podporují ?
------

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 06 Listopadu 2010, 21:16:54 »
Ano. V profi oblasti.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.