Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Špatné rozlišení monitoru na Toshiba Qosmio G30  (Přečteno 6287 krát)

jobr

• Návštěvník
Špatné rozlišení monitoru na Toshiba Qosmio G30
« kdy: 24 Října 2010, 11:16:46 »
Zdravím,
Na notebooku Toshiba Qosmio G30 nefunguje rozlišení 1440x900, které ve Win XP normálně běží. V nabídce monitoru je pouze rozlišení 1024x768 a nižší. Doinstaloval jsem uzavřené (ale testované a doporučen) ovladače ke kartám Nvidia (mám Nvidia geforce go 7600... nebo tak nějak se tuší jmenuje) a systém  nenaběhne do grafického režimu vůbec. Musím přes recovery mode spustit nízké grafické rozlišení, které se rovná onomu 1024x768. Nastavení monitoru již není funkční a nabídne se nastavení karet Nvidia s hláškou: "You do not appear to be using the NVIDIA X driver.  Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server."
Napíšu to tedy do terminálu (nevím zda jako root) a vyběhne:

Using X configuration file: "/etc/X11/xorg.conf".

VALIDATION ERROR: Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf.
                  Undefined Device "(null)" referenced by Screen "Default
                  Screen".

ERROR: Unable to write to directory '/etc/X11'.

Prosím o radu, jak přimět Ubuntu zobrazovat normálně v rozlišení 1440x900.
Díky.

jobr

• Návštěvník
Re: Špatné rozlišení monitoru na Toshiba Qosmio G30
« Odpověď #1 kdy: 25 Října 2010, 11:40:46 »
No, tak jsem zakázal dodatečné ovladače Nvidia, takže mi systém do grafického režimu naběhne... ale stále je rozlišení 1024x768 a vypadá to velmi nehezky. Pokud Windows zobrazí správně 1440x900, tak proč to v Ubuntu stále nejde? Prosím o jakoukoliv radu a tip, jak z toho ven.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 26 Října 2010, 06:30:05 »
Asi to jako root nebylo, to by nevyplivlo, ze to nemuze zapsat.
Zkus
Kód: [Vybrat]
sudo nvidia-xconfighttp://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Října 2010, 20:29:07 »
Níže uvádím postup a jelikož jsem začátečník, netuším, kde a co upravit.

Napsal jsem to tedy již jako root a napsalo to:

WARNING: Unable to locate/open X configuration file.

New X configuration file written to '/etc/X11/xorg.conf'
Soubor vypadá následovně:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Wed Sep 29 10:19:47 PDT 2010

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       30.0 - 110.0
    VertRefresh     50.0 - 150.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Navíc mám pocit, že je i chabá barevná hloubka /ostré přechody barev na ploše, např.

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 27 Října 2010, 00:47:16 »
Máme stejnou kartu,tady je téma kde jsem vložil obsah svého souboru xorg.conf ( http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,50223.0.html ).Okopíruj si to,pomocí příkazu gksudo nautilus spusť nautila s právy roota a obsah svého souboru xorg.conf vymaž a nahraď tím mým.V sekci monitor si změň ten můj ViewSonic na typ tvého monitoru a v sekci Screen si přepiš rozlišení (1024x768) na to které chceš

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2010, 08:41:09 »
Tak jsem postupoval dle instrukcí a po problikání Ubuntu do grafického režimu opět nenaběhne. Spustím jej jedině jako low graphic mode. Rozlišení je 1280x800, které jsem vůbec nenastavoval. Taky mi samozřejmě neběží žádné nadstandardní efekty prostředí, patrně díky nefungujícím ovladačům grafické karty. Nevím, zda neodinstalovat všechny ovladače, nastavit původní xorg.conf a začít od začátku. Vše ostatní mi v Ubuntu patrně funguje, ale tohle je dost nepříjemné.

Rover623

« Odpověď #6 kdy: 31 Října 2010, 10:24:33 »
Zkus tedy použít svůj původní xorg.conf (doufám,že jsi si udělal zálohu) a změn v něm jen sekci "Screen",případně můžeš použít tu z mého xorgu

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 31 Října 2010, 13:41:42 »
Asi to jako root nebylo, to by nevyplivlo, ze to nemuze zapsat.
Zkus
sudo nvidia-xconfighttp://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo

No i když to zadám takto, výsledek je takový: Using X configuration file: "/etc/X11/xorg.conf".

VALIDATION ERROR: Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf.
                  Undefined Device "(null)" referenced by Screen "Default
                  Screen".

Backed up file '/etc/X11/xorg.conf' as '/etc/X11/xorg.conf.backup'
New X configuration file written to '/etc/X11/xorg.conf'

Nvidia X Server Settings tedy stále nejede.

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 31 Října 2010, 13:48:23 »
Zkus tedy použít svůj původní xorg.conf (doufám,že jsi si udělal zálohu) a změn v něm jen sekci "Screen",případně můžeš použít tu z mého xorgu

Pořád to nenabíhá do grafického režimu, jen přes recovery mode. Našel jsem jeden xorg pro model Toshba Qosmio G20 z distribuce Gentoo. Nešel by v nějaké úpravě použít ten? Zde je onen xorg.conf:
http://linux-on-laptops.com/hosted/toshibaQosmioG20-gentoo.html

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 31 Října 2010, 14:52:58 »
To by taky šlo,vykopíruj si z toho dlouhého popisu jen ty jednotlivé sekce (to ce je zakomentované je ti stejně nanic) a poskládej to do nového xorgu a uvidíš.Taky můžeš u stávající xorgu zkusit přepsat v sekci "Screen" tohle Identifier     "Screen0" na Identifier     "Screen1"

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 01 Listopadu 2010, 15:22:47 »
Použil jsem patřičné pasáže xorgu z Gentoo a opět žádná viditelná změna. "Monitory" v Předvolbách odkážou na správu ovladače grafické karty a ten napíše, že "You do not appear to be using the NVIDIA X driver.  Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server." To udělám a nic. Zkoušel jsem zapnout efekty vzhledu, pokud by již využívali graf. kartu, avšak po chvíli hledání vyskočí hláška: Efekty prostředí nemohly být aktivovány."
Prozatímní vývod:
Vypnuté ovladače Nvidia - normální start, avšak rozlišení 1024x768.
Zapnuté ovladače Nvidia - nenaběhne grafický režim, pouze přes recovery mode. Rozlišení pak je 1280x800.
Nebýt toho startu, tak se s tím už spokojím, i když rád bych rozchodil vše.

Před pár lety jsem měl Ubuntu 8.x vedle WinXP a bez problému mi jelo 3D prostředí Beryl, či jak se to jmenovalo. Nechápu, proč teď nejde ani nativní rozlišení LCD panelu 1440x900... Je to boj.

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 06 Listopadu 2010, 17:16:33 »
Napadá mě, zda není vadná grafická karta. Lze to nějak otestovat, zda vše pracuje jak má? Dost mě to omezení funkčnosti štve. Nemám žádný exotický hw, tak bych očekával, že to pošlape.
Alespoň kdyby UBUNTU normálně startovalo.

Rover623

« Odpověď #12 kdy: 06 Listopadu 2010, 20:03:42 »
Trochu jsem se v tom začal ztrácet,jakou máš vlastně grafiku?

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 06 Listopadu 2010, 20:55:27 »
Trochu jsem se v tom začal ztrácet,jakou máš vlastně grafiku?
Omlouvám se, jestli to je už zmatené. Grafika je Nvidia GeForce 7600 GPU.
Možná se mi podařilo konečně nastavit xorg, už to nevyhazuje v terminálu žádný "error", budu to muset ale restartovat a možná opět bude problém s naběhnutím graf. prostředí. Jak v takovém případě načtu zálohovaný předchozí xorg.conf v případě, že ten problém nastane?
Děkuji.

Rover623

« Odpověď #14 kdy: 06 Listopadu 2010, 21:21:41 »
sudo cp "cesta k souboru" "kam kopírovat" nebo můžeš použít LiveCD a spustit si nautila
gksudo nautilus

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 07 Listopadu 2010, 11:40:04 »
Díky... takže, systém naběhl do grafického režimu opět až skrze recovery mode, ale aspoň naběhl. Jak prolétávaly výpisy, tak jsem postřehl i "xorg.conf.failsafe". Načítá se v tomto případě tedy odtud? Tento soubor má dosti stručný obsah... Jinak mnou upravený xorg dle návodu z Gentoo se přepsal do původní podoby, čemuž tedy nerozumím.

Rover623

« Odpověď #16 kdy: 07 Listopadu 2010, 17:08:29 »
xorg.conf.failsafe se použije pokud něco při natahování dat z klasického xorgu selže,ale je fakt,že už mi nějak docházejí nápady jak to rozjet.Pokud je v xorgu řádek Load "dri" tak ho zkusit zakomentovat,případně zkusit přidat pod řádek driver "nvidia" další
Option "NvAGP""1"

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #17 kdy: 07 Listopadu 2010, 23:50:31 »
Možno je chybná kompatibilita s jadrom.Staršie jadro by možno pomohlo.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 08 Listopadu 2010, 15:15:28 »
Opět vyzkouším, jak budu moci, vaše rady. už jsem oslovil i http://www.webstep.net/cz/linux-center.html. Třeba mi to tam vyladí, i když ne zadarmo, možná by jiná distribuce fungovala. Začínám z toho být už trochu zoufalý.
Vrátil bych se k otázce: Je možný HW problém, čili, že bych měl grafiku "polámanou" a lze to nějak zjistit? 3D prostředí, různé grafické kravinky mi s U 8.x normálně jely, ale teď to prostě není dobré...
Pokud je možnost v nekompatibilitě s jádrem, tak jak přejdu na jádro starší a které vůbec vybrat?
Znovu děkuji za nápady.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #19 kdy: 08 Listopadu 2010, 19:59:15 »
V prvom rade by som vyskúšal iné distro.Alebo staršie Ubuntu.HW problém môže byť ale zrejme nie je(keďže karta je detekovaná).Alebo si zkompilovať staršie jadro.Ale to je zbytočne vela práce pokial je problém v xorgu
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 08 Listopadu 2010, 20:22:48 »
Tak bych poprosil o doporučení jiného distra. Vím, že je to těžké říci, ale nějaké s dobrou podporou a pokud možno co nejjednodušším vším. V ideálním případě, abych jej mohl vyzkoušet jako Live CD. Dříve jsem zkoušel Mandrivu a ta se mi celkem líbila, ale před časem jsem četl, že to distro už není zrovna progresivní...

Rover623

« Odpověď #21 kdy: 09 Listopadu 2010, 00:20:14 »
Zkusil bych OpenSUSE,poslední dobou už přestalo mít potíže s provozem různého HW a funguje docela spolehlivě.Prostředí si můžeš vybrat jaké chceš (jak KDE tak Gnome),protože SUSE v něm žádné moc velké změny nedělá

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 09 Listopadu 2010, 10:28:07 »
OpenSUSE mě též napadlo, tak dnes zkusím Live CD. Je jej případně možno nainstalovat vedle Ubuntu? To mi zatím dá se říci funguje, tak aby mi zůstal alespoň jeden provozuschopný systém, když by OpenSUSE selhalo...
Děkuji.

Rover623

« Odpověď #23 kdy: 09 Listopadu 2010, 10:32:20 »
Taky to jde,ale instalátor jsem už dlouho neviděl,myslím,že je tam k tomu k dispozici klasický Gparted.Jenom,maličkost Ubuntu 8.04 by ti fungovalo? (Stáhnout ho lze tady http://releases.ubuntu.com/8.04/ )

jobr

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 09 Listopadu 2010, 11:14:16 »
Ubuntu 8.04 bych vyzkoušet mohl, to mi myslím tyto problémy nedělalo, i když pokud se dobře pamatuju, nejela mi zase čtečka paměťových karet.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.