Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Také se Vám občas ztrácejí soubory? Nedá se s tím bohužel nic dělat.  (Přečteno 9858 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.

Chcete si pustit oblíbené CD, najdete si ho v iTunes a místo dvanácti skladeb jsou tam tři a ještě rozhodně ne ty, které považujete za nejlepší.

Hledáte pět let staré daňové přiznání, které si pečlivě ukládáte v PDF a zjistíte, že jich tam máte z posledních 10 let pouze sedm?

Chcete otevřít rok starý dokument a ono to nejde. Kouknete na něj podrobněji a zjistíte, že má například jen 4 byte.

Od všech dokumentů máte zálohy v adresáři zálohy. Když se podíváte pozorně, ujistíte, že záloh je o čtyři méně. Jak to? Máte přeci nastaveno VŽDY ukládat zálohu.

Jdete na sraz a hledáte 10 let starou maturitní fotku. Složka existuje, fotek v ní je plno, ale zrovna ty 4 z maturiťáku tam nejsou.

Uložíte heslo pro připojení wifi a počítač ho za pár dní či týdnů zapomene a žádá si ho znovu.

Kolikrát jste už v životě zadávali heslo například k mailové schránce a zaškrtávali "zapamatovat heslo". Já určitě několiksetkrát...

Píšete mail a adresát najednou není v adresáři. Samozřejmě záznam není ani v synchronizovaném telefonu ani v rok staré záloze.

Myslím, že tyto situace každý důvěrně zná...

Nedávno jsem si koupil Mac a definitivně zjistil, že to je stejné u všech OS. Prostě soubory se časem ztrácí, mizí, některé časem "jen" nejdou otevřít. Nedá se s tím nic děla, jen s tím prostě dopředu trochu počítat.
 ;)

« Poslední změna: 25 Října 2010, 15:50:16 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Compaqu, tohle snad nemuzes myslet vazne... To, o cem mluvis nema s OS vubec nic spolecneho. Zrejme bude uz spatny disk, zkusil bych mrknout na S.M.A.R.T.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

compaq

• Závislák
Compaqu, tohle snad nemuzes myslet vazne... To, o cem mluvis nema s OS vubec nic spolecneho. Zrejme bude uz spatny disk, zkusil bych mrknout na S.M.A.R.T.

Díky. Nemyslel jsem konkrétní stroj. Testy samozřejmě dělám. Děje se to už dvacet let ve všech počítačích, mobilech apod. Už jsem si zvykl.

Například tento víkend jsem kopíroval hudbu z externího disku do Maca. Mám tam 13000 skladeb cca 80GB. Vše se zkopírovalo bez jakéhokoli hlášení chyby, ale cca stovka skladeb chybí a pár jich nehraje. O obalech, které mizí stále ani nemluvím...

Kopíruji fotky z dovolený. Ve foťáku jich je 316 a ve složce na ploše výsledně 312. :-)

A to je vždycky... :-)
« Poslední změna: 25 Října 2010, 15:58:18 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Tak tohle se mi nikdy nestalo. Disk mi sice párkrát odešel, ale vždycky "celý" -- nikdy ne takhle podivně postupně.

Rover623

Tak tohle se mi taky nikdy nestalo,dokonce mám na disku ještě hry pro Didaktik Gama a ty už jsou pěkně staré,ale pořád tam jsou,časem sice nemůžu přečíst některá CD a DVD se zálohou,ale s tím jsem smířen,protože životnost těchto médií není neomezená,ale z disku se mi nikdy neztratilo nic samovolně

compaq

• Závislák
Tak tohle se mi taky nikdy nestalo,dokonce mám na disku ještě hry pro Didaktik Gama

;) A jseš si jistej, že všechny?

kalfar

• Aktivní člen
  • *
Nevedou ti kolem domu dráty vysokého napětí? Nebo nemáš pod domem nějaké potrubí a nebo kabelové vedení? Pokud se ti tyto problémy opakují s různými počítači, viděl bych to na nějaké působení výrazného magnetického pole. Jedině tam bych si dokázal tento problém vysvětlit.

A nebo už spousty let ladíš své souborové systémy takovým způsobem, že se dějou takovéto jevy. Ostatně dle tvých témat velice rád hledáš hranice, kam můžeš zajít. Třeba jsi jednu hranici překročil a nezaregistroval jsi to.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

compaq

• Závislák
Máš pravdu... Nebo si prostě všimnu, když mi chybí nějaký nedůležitý soubor.
Někdo si nevšimne a neřeší to.
Porovnáváte například počet fotek ve foťáku a ve výsledné složce po překopírování? Ne! Tak jak si můžete bejt jistí, že se vám jedna dvě z několika set neztratily?
 ;)

Fakt je ten, že když mi bylo dvacet, tak jsem si taky myslel, že se mi nemůže nikdy nic smazat :-)

petergula

• Stálý člen
  • **
Porovnáváte například počet fotek ve foťáku a ve výsledné složce po překopírování? Ne! Tak jak si můžete bejt jistí, že se vám jedna dvě z několika set neztratily?
 ;)

Fakt je ten, že když mi bylo dvacet, tak jsem si taky myslel, že se mi nemůže nikdy nic smazat :-)
si predstav, ze ked kopirujem veci alebo vypalujem zalohu (okrem toho ze je aj na backup HDD), tak vacsinou pocet skontrolujem ci sedi, resp. davam v total commanderovi pod win synchronizaciu adresarov. A nestalo sa mi, ze by nieco chybalo. raz strajkovala flash pamat do fotaku, kde fotka na istom mieste mala zvlastny farebny efekt, sposobene chybou v pamati, ale to sa prejavovalo konstantne.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

MartenP

• Host
Viděl bych to jako lokální problém. Určitě ne globální - tohle se mi v životě se zdravým diskem nestalo a neznám nikoho, kdo by si na tohle stěžoval.

franta8512

Pozor na vysílače GSM. Švárovy to dělá do doby, kdy jim na panelák namontovali buňku GSM od O2 a on bydlí hned pod střechou.
franta8512

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Pozor na vysílače GSM. Švárovy to dělá do doby, kdy jim na panelák namontovali buňku GSM od O2 a on bydlí hned pod střechou.

Jo a ty antény s mikrovlnou jsou skloněný přímo do jeho bytu, ne?
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

..::malys::..

• Aktivní člen
  • *
  • wake up... hlasujte minus :)
    • CZTorrent
stim  jsem se nikdy nesetkal ...   ale jak pisou kluci nejake to  "......"  sci-fi  vlneni  by to teoreticky mohlo ovlivnit... :D

ja se setkavam pravidelne s tim ze si neco nekam polozim a pak zjistim ze to tam neni ,ale to se da lehce vysvetlit , manzelka porad uklizi a deti delaj bordel ,jinak to bejt nemuze :D
« Poslední změna: 19 Září 2011, 18:35:22 od ..::malys::.. »
Občas se nudím   ;D
http://malysss.deviantart.com

beer

• Host
To se stává úplně běžně, několikrát se mi to stalo na windows xp s ntfs. Pokud se ztratí nějaký dokument, tak si toho většina lidí ani nevšimne, ale pokud se u windows ztratí třeba NLDR, tak to už je trošku větší zábava.

http://www.ovsem.net/windows-xp/ntldr-nenalezen-ntldr-is-missing/

http://www.google.cz/search?q=ntldr&hl=cs

Google na prvních 2 místech při zadání jména ntldr vyhodí odkazy na ntldr nenalezen, nikoliv třeba na info o souboru na wiki. Proč asi. Prostě proto, že o to, co se děje, zajímáme až v případě, když nám už prostě nenajede systém. A co teprve v dobách fat? To bylo ztrácení souborů na dením pořádku. Na ext4 to nepozoruji, ale u ext2 jsem se s podobnými věcmi setkal také.

• Aktivní člen
  • *
    • CZTorrent
To se stává úplně běžně, několikrát se mi to stalo na windows xp s ntfs. Pokud se ztratí nějaký dokument, tak si toho většina lidí ani nevšimne, ale pokud se u windows ztratí třeba NLDR, tak to už je trošku větší zábava.

http://www.ovsem.net/windows-xp/ntldr-nenalezen-ntldr-is-missing/

http://www.google.cz/search?q=ntldr&hl=cs

Google na prvních 2 místech při zadání jména ntldr vyhodí odkazy na ntldr nenalezen, nikoliv třeba na info o souboru na wiki. Proč asi. Prostě proto, že o to, co se děje, zajímáme až v případě, když nám už prostě nenajede systém. A co teprve v dobách fat? To bylo ztrácení souborů na dením pořádku. Na ext4 to nepozoruji, ale u ext2 jsem se s podobnými věcmi setkal také.

je to NTLDR a vidis jakej je google sikulka jeste te opravil  to vas v UPC nenaucej  ,nezapomen mi dat zase minus at je to pravidelne :)  mimochodem systemove  soubory se obcas ztracej ale to je dan za provoz  systemu  a je to naprosto bezne  po case   je sytem uz jiny nez treba pri ciste instalaci ....  ale to ze se stracej fotky dokumenty hudba videa to neni normalni.....
« Poslední změna: 19 Září 2011, 13:55:29 od ..::malys::.. »
Občas se nudím   ;D

beer

• Host
Když se může ztrácet systémový soubor, může se ztrácet i soubor jiný.

Dále Off-topic: Rád bych tě požádal o věcný přístup a zdržel se osobních komentářů. Nemohu za to, že máš nějaké mindráky a spory se společností kde pracuji a věřím, že soud s tebou dopadne spravedlivě, ať už pro tebe jakkoliv. Co se týká tvé karmy, nevím, že bych ti posílal nějaké info o tom, jestli jsem ti dal mínus nebo plus. Informoval jsem tě, že se tvá tvrzení nezakládají na pravdě, doložil jsem to i příspěvkem, který byl odstraněn s tím, že máme řešit přes PM. Na základě dokumentů, které mám k dispozici a na základě tvé stížnosti jsem osobně tvá tvrzení prověřil ve svém volném čase a shledal jsem je nepravdivými. To, že mi pravděpodobně snižuješ karmu asi ze 3 účtů každý den, tak to mne nechává chladným a je mi to jedno. Když tě to baví. Nicméně mindráky by sis měl léčit jinde. Pokud chceš brečet, jak ti UPC ubližuje, tak můžeš opětovně do Černých ovcí, mne se to netýká, myslím si však o tom své. Přeji ti spravedlivý proces.
« Poslední změna: 19 Září 2011, 14:41:34 od beer »

• Aktivní člen
  • *
    • CZTorrent
Když se může ztrácet systémový soubor, může se ztrácet i soubor jiný.

Dále Off-topic: Rád bych tě požádal o věcný přístup a zdržel se osobních komentářů. Nemohu za to, že máš nějaké mindráky a spory se společností kde pracuji a věřím, že soud s tebou dopadne spravedlivě, ať už pro tebe jakkoliv. Co se týká tvé karmy, nevím, že bych ti posílal nějaké info o tom, jestli jsem ti dal mínus nebo plus. Informoval jsem tě, že se tvá tvrzení nezakládají na pravdě, doložil jsem to i příspěvkem, který byl odstraněn s tím, že máme řešit přes PM. Na základě dokumentů, které mám k dispozici a na základě tvé stížnosti jsem osobně tvá tvrzení prověřil ve svém volném čase. To, že mi pravděpodobně snižuješ karmu asi ze 3 účtů každý den, tak to mne nechává chladným a je mi to jedno. Když tě to baví. Nicméně mindráky by sis měl léčit jinde.
to ze se strati smaze ci poskodi systemovy soubor (je to vlivem pouzivani OS  instalace aktualizace odinstalace  ruzne procesy   vir   neodborna manipulace - zasah, ci chyba na HW atd...) je jiny duvod nez kdyz se strati  dokument ,obrazek ,video, hudba  atd....      

ja ??  ja tady mam jen jeden ucet ( to ti  vojta ci nekdo jinej muze lehce dokazat)  a minus jsem ti dal jen dnes protoze si mi ho dal i ty :)   ale jsou mi burta naky minusy soud doufam ze vyhraju protoze pevne verim ve spravedlivost a vecnost zdejsich soudu , ja chtel po tobe jen jedno  oscreenovat ty zaznamy o me nic jineho ,  nejdriv si mi to sam slibil....  a pak jsi me odfackoval  a zacal si tvrdit ty stejne bludy co tvrdi CIK a UPC  banda zlodeju a grazlu.... :) http://www.google.cz/search?q=upc+banda+zlodeju+a+grazlu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

taky OFF topic....
« Poslední změna: 19 Září 2011, 14:52:28 od ..::malys::.. »
Občas se nudím   ;D

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
@ compaq :: dochazi mi s tebou trpelivost ..
@ malys :: s tebou mi trpelivost dosla !!

^^ co kdyby jste si vymenili nejake jabbery|ajsikju nebo co mate (pripadne se potkali na irc) a resili si sve ***demence v real-time tam ?
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

• Aktivní člen
  • *
    • CZTorrent
@ compaq :: dochazi mi s tebou trpelivost ..
@ malys :: s tebou mi trpelivost dosla !!

^^ co kdyby jste si vymenili nejake jabbery|ajsikju nebo co mate (pripadne se potkali na irc) a resili si sve ***demence v real-time tam ?
to se ozval ten pravej...  du radeji ven... je tu dusno
Občas se nudím   ;D

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
 ;)

Kontrolujem to a ani napriek tomu sa mi nič nestratilo. Iba raz keď som kopíroval vo Win :D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

sabraq

• Závislák
... podle toho co tady "tvrdíte" jsem měl obrovské štěstí, protože zhruba před deseti lety jsem si uložil na 40GB Barracudu s FAT32 určitý software na programování určitých zařízení, který jsem obdržel na školení na CD. Okamžitě jsem si ho zkopíroval na disk a od té doby tam ležel, do doby, než před pěti lety ona Barracuda začala dosluhovat a onen soft jsem přesunul jinam. Ale stále ho mám, což se nedá říct o CD které jsem tehdy dostal na školení. Tak mě napadá, nedá se nějak zjistit, kam to CD zmizelo?! Asi založím nové vlákno, nebo nevím! ;D

beer

• Host
... podle toho co tady "tvrdíte" jsem měl obrovské štěstí, protože zhruba před deseti lety jsem si uložil na 40GB Barracudu s FAT32 určitý software na programování určitých zařízení, který jsem obdržel na školení na CD. Okamžitě jsem si ho zkopíroval na disk a od té doby tam ležel, do doby, než před pěti lety ona Barracuda začala dosluhovat a onen soft jsem přesunul jinam. Ale stále ho mám, což se nedá říct o CD které jsem tehdy dostal na školení. Tak mě napadá, nedá se nějak zjistit, kam to CD zmizelo?! Asi založím nové vlákno, nebo nevím! ;D
:), ono záleží také na tom, jak byl ten disk využíván. Fa132 a Fat16 trpí strašně fragmentací a neobsahuje žurnál pro opravu dat. Takže to bylo skutečně dost velké štěstí, že ty data se zachovala. Pokud si je tam nasypal a nebyly ve fragmentech, a bylo na disku dost místa a ty data tam jen ležela a nepracovalo se s něma (nespouštěli se ty programy), tak proč ne. Kdyby se s nimi pracovalo, mohli by se fragmentovat a to ryziko by tam bylo větší.

Samozřejmě většinou za ztrácením souborů stojí lidský faktor. U systémových souborů windows je často příčina tvrdé vypnutí pc (například když zamrzne podržením spínačem po delší dobu, než 5 vteřin). Nebo když zamrzne aktualizace, tak takto nešetrné vypnutí má často za následek poškození systémových souborů, případně souborů, se kterými pc v dané době pracovalo.

sabraq

• Závislák
:), ono záleží také na tom, jak byl ten disk využíván. Fa132 a Fat16 trpí strašně fragmentací a neobsahuje žurnál pro opravu dat. Takže to bylo skutečně dost velké štěstí, že ty data se zachovala. Pokud si je tam nasypal a nebyly ve fragmentech, a bylo na disku dost místa a ty data tam jen ležela a nepracovalo se s něma (nespouštěli se ty programy), tak proč ne. Kdyby se s nimi pracovalo, mohli by se fragmentovat a to ryziko by tam bylo větší.

Samozřejmě většinou za ztrácením souborů stojí lidský faktor. U systémových souborů windows je často příčina tvrdé vypnutí pc (například když zamrzne podržením spínačem po delší dobu, než 5 vteřin). Nebo když zamrzne aktualizace, tak takto nešetrné vypnutí má často za následek poškození systémových souborů, případně souborů, se kterými pc v dané době pracovalo.

Aha, takže se nakonec neztrácejí sami od sebe, nebo vlivem "vlnění"? ;D To jsem rád...

beer

• Host
Mne se to párkrát stalo samo od sebe, párkrát po zamrznutí pc, párkrát, co jsem pracoval na woknech a současně si spustil na pozadí defragmentaci (došlo k vytuhnu, několikrát, když jsem přerušil defragmentaci. Chybama se člověk učí. Nicméně v případě poškození systémových souborů windows jako třeba u toho NTLDR pomohl vždy linux. Moje první linuxová distribuce, jestli se dobře pamatuji, byla SystemRescueCD :).

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Ber to obráceně, je lepší soubory ztrácet (záloha to jistí), než objevovat různé soubory tam kde nemají co dělat.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.