Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s místem log zbaštil většinu paměti  (Přečteno 1145 krát)

swoop

• Návštěvník
    • SWOOP.name
Problém s místem log zbaštil většinu paměti
« kdy: 26 Října 2010, 20:32:24 »
Zdravím vespolek,
jsem začátečník, k ubuntu 10.10 jsem utek od okýnek - kvůli stabilitě. No a teď koukám, stabilita v p*deli. Systém mi pořád hlásí nedostatek paměti a když jsem tak koukal co zabírá nejvíc, tak mě překvapily soubory syslog, syslog.1, daemon, daemon.1. Dohromady mají 5GB a to je půlka místa co jsem pro linux vyčlenil..

Nevíte někdo jak to opravit? Nebo je to normální?
notebook VBI HEL80 (Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat)

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: Problém s místem log zbaštil většinu paměti
« Odpověď #1 kdy: 26 Října 2010, 20:34:46 »
Smaž je :)

swoop

• Návštěvník
    • SWOOP.name
« Odpověď #2 kdy: 26 Října 2010, 20:39:50 »
Smaž je :)
Díky za radu. To mě taky napadlo, ale jak? V kontextové nabídce (po kliknutí pravým tl. myši) takovou volbu nemám..

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #3 kdy: 26 Října 2010, 20:48:27 »
Pochopitelně nemáš na tyto soubory jako běžný uživatel práva. Existuje více možností jak tyto soubory vlastněné rootem smazat.
Pokud ovládáš terminál můžeš zkusit:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/log/syslog
Nebo prostě a jednoduše v terminálu zadáš
gksudo nautilus
Poté vyplníš své jméno a v pohodlí smažeš soubory jako bys to dělal normálně přes kontextové menu, nebo shift+delete (odstraní uplně, nepřesune do koše)

swoop

• Návštěvník
    • SWOOP.name
« Odpověď #4 kdy: 26 Října 2010, 20:55:28 »
Pochopitelně nemáš na tyto soubory jako běžný uživatel práva. Existuje více možností jak tyto soubory vlastněné rootem smazat.
Pokud ovládáš terminál můžeš zkusit:
sudo rm /var/log/syslog
Nebo prostě a jednoduše v terminálu zadáš
gksudo nautilus
Poté vyplníš své jméno a v pohodlí smažeš soubory jako bys to dělal normálně přes kontextové menu, nebo shift+delete (odstraní uplně, nepřesune do koše)

Tak jsem to zkusil, ale terminál mi vypsal toto:
swoop@littleboy:~$ gksudo nautilus
Initializing nautilus-gdu extension

(nautilus:3236): GConf-CRITICAL **: gconf_value_free: assertion `value != NULL' failed
eedesktop.ConsoleKit.Manager.GeneralError: Unable to lookup session information for process '3236'
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: 'net usershare' vrátil chybu 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error No such file or directory
Please ask your system administrator to enable user sharing.

(nautilus:3236): GConf-CRITICAL **: gconf_value_free: assertion `value != NULL' failed

** (nautilus:3236): WARNING **: Could not inhibit power management: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner: Name "org.gnome.SessionManager" does not exist

** (nautilus:3236): WARNING **: Could not inhibit power management: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner: Name "org.gnome.SessionManager" does not exist

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #5 kdy: 26 Října 2010, 21:13:11 »
Tohle je nestandardní chování. Ukázala se ti tabulka pro vyplnění hesla? Ukázalo se aspoň okno správce souborů?

Doporučuji vyzkoušet tedy první způsob, který bude určitě rychlejší. Potřebuješ znát absolutní cestu souboru.
(Pravý klikl na soubor → vlastnosti) Cesta = Umístění + Název, například tedy /var/log + syslog bude /var/log/syslog a příkaz bude vypadat takto:
sudo rm /var/log/syslog

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.