Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nizka frekvence monitoru [vyřešeno]  (Přečteno 2332 krát)

deus.raven

• Návštěvník
Nizka frekvence monitoru [vyřešeno]
« kdy: 28 Října 2010, 09:41:44 »
Ubuntu 10.04, pouzivam to teprve 3 den, jsem asi lama, ale na Nvidii kde windows jede bez problemu 1024x768 75Hz to pise neznamy monitor a maximalka frekvence 60Hz, neda se na to divat. Nizsi rozliseni pusti, vyssi zase max 60Hz. Aktualizoval jsem nesvobodne ovladace, pise to ze graficky ovladac nepodporuje rozireni, jestli chci od vyrobce? dam ano dostanu se na nastaveni, zase max 60Hz.
Po tomhle ovladaci to vytvorilo xorg.conf ale jen pro cteni a ani nevim co tam upravit aby to jelo spravne. Dik za tipy.
« Poslední změna: 28 Října 2010, 13:41:17 od Milhouse »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Nizka frekvence monitoru
« Odpověď #1 kdy: 28 Října 2010, 09:58:32 »
Teď zatím nVidi nemám, ale pokud si dobře pamatuju, tak v jejich ovladačích lze nastavit frekvence natvrdo. Spíš má problém s typem monitoru...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

deus.raven

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Října 2010, 10:15:58 »
na me musis pomalu, mam to 3 den.  No aktualne je situace takova... uz jsem zjistil kde se tam daji nastavit jake veci, ale nevim co, takze to hodilo rozhozenou obrazovku a skoncilo, dal sem to do recovery mode a v nejakem zakladnim grafickem rezimu resetnul, pak se to rozjelo normalne bez pouziti nvidie, tak jsme ten ovladac nechal uplne odinstalovat a ted to stojji na cerne obrazovce s napisem ubuntu a 5 cervenyma teckama a dal nic

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 28 Října 2010, 10:28:01 »
V Recovery zkuste zazálohovat soubor xorg.conf:
Citace
mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.zaloha

Lze použít doplňování tabulátorem. Dodržet velká písmena.

Pak "reboot" a měl by se použít svobodný ovladač.

Pak stáhnout nové ovladače z http://www.nvidia.co.uk/Download/index.aspx?lang=en-uk

N. Á. V. O. D. Y.

deus.raven

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Října 2010, 10:53:49 »
tak jsem udelal vse, pri stahovani ovladace se rovnou otevrel v mozille coz asi neni dobre, tak jsme ho stahl znova a ulozil jako soubor s priponou .run  ale ted zase konecna a nevim co s takovym souborem dal, otevira se v geditu a to neni to prave  ;)

.........
uz jsem zjistil jak to spustit, ale zase to pise error ze jede x server, asi nejaky pozustatek minuleho ovladace  :(
« Poslední změna: 28 Října 2010, 11:09:20 od deus.raven »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2010, 11:40:48 »
Popravdě, takto to řešit moc neumím. Ale v Recovery by mělo stačit dát
Citace
sh /home/deus/Stažené/soubor.run

Za "deus" doplnit skutečné už.jméno.

N. Á. V. O. D. Y.

deus.raven

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2010, 11:51:04 »
ano to jsem vykoumal prave ted, uz je tam novy ovladac, ale stale to same 60Hz max u vyssiho rozliseni, jedine u 800x600 dava 72Hz jinak vsude 60Hz  :-\

no ale u zakladniho nastaveni naskocilo 63Hz :D
« Poslední změna: 28 Října 2010, 11:53:36 od deus.raven »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Října 2010, 11:54:42 »
Asi budete muset ručně editovat xorg.conf pro nastavení monitoru. Obsah najdete tu na fóru. Už jsem to strašně dlouho nedělal. :)
« Poslední změna: 28 Října 2010, 12:01:40 od Milhouse »

N. Á. V. O. D. Y.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 28 Října 2010, 11:58:07 »
Kde to ukazuje tych 60Hz. Co si pamatam tak na nvidiach bol problem ze ked sa zvolila frekvencia cez nvidia-settings tak v system-predvolby-monitor(alebo podobne) to ukazovalo zlu frekvenciu. Ukazuje to rovnaku frekvenciu aj v menu monitora?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 28 Října 2010, 12:04:01 »
Nějak jsem nemohl najít návod od Lukáše Svobody. Pěkně to už zapadlo. Koukněte na 4. bod. Je to sice pro dost starou verzi Ubuntu, ale stále to je platné.

http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,4153.0.html

N. Á. V. O. D. Y.

deus.raven

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Října 2010, 13:33:51 »
aj caramba 85Hz  ;)

ale po pravde me malem trefil slak co jsem si uzil s jadrama a low mode graphics a podobne, pritom stacilo zapojit mozek, napsat nvidia-uninstall pak tam flaknout jakykoliv ovladac z nesvobodnych, pak udelat ten vyse zmineny bod c.4 a to sem byl mekous pac jsem to nastavil na 75Hz ale otevrelo to vsechny moznosti a tak ted frcim na 85Hz

diky za rady, ale jednu chvili sem uz zase uvazoval o windowsu :D ale zda se ze nepotrebuju ani jiny monitor a ubuntu prezije 3 den a ted uz snad i dyl
« Poslední změna: 28 Října 2010, 13:35:49 od deus.raven »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 28 Října 2010, 13:41:00 »
No hurá! :) Silně doporučuju si schovat zmíněný soubor xorg.conf. Já se dnes už s CRT monitory moc nesetkávám, takže toto je pro mě pasé. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

deus.raven

• Návštěvník
Re: Nizka frekvence monitoru [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 28 Října 2010, 17:17:42 »
presne tak, kdyby to bylo lcd tak nejakych 60Hz nemusim resit, ale je to 21" Compaq Qvision 210, coz je taky uz stara potvora, ale porad jede jak ma, tak je mi lito ho vyhodit, navic nevim jestli bych ho vubec uzvedl :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.