Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Router s D510MO - spotřeba [vyřešeno]  (Přečteno 2805 krát)

Standa99

• Host
Router s D510MO - spotřeba [vyřešeno]
« kdy: 28 Října 2010, 19:34:59 »
Nemá někdo router s touto deskou "Intel Mount Olive D510MO" viz. http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M27H000VD2 ?
A pokud ano, tak neřešili jste snížení spotřeby této desky?
V systému (Ubuntu 10.10) mám spotřebu 42W (měřeno Volcraftrem 3000). HW mám tento: v PCI je gigabit LANka od Realtek, v miniPCIe Atheros WiFinu a dočasně 3.5" HDD 7200 ot/min. Skříň je "Eurocase Mini ITX Wi-05" s 200W zdrojem. Ten je naprd, protože má účiník Cos Φ 0.62 . Časem bych vyměnil HDD za SSD, kvůli hluku a snad i spotřebě, protože bez disku je 32W. Ale ještě tam chci přidělat (místo té slim mechaniky) 5-portový switch, takže ještě pár W naroste.  
Zkoušel jsem ukončit GUI, ale v textovém režimu se spotřeba vůbec nezměnila. V BIOSu nic nastavovat nejde a softwarově jsem četl, že to není jednoduché (podvoltovat + podtaktovat). A nakonec to v reálu nemusí být velká úspora. Atom 510 má TDP 13W a chipset NM10 netuším. Je to prej původní 945 vyrobený 45nm technologií. Tipoval bych snížení z původních 25W na 15W.
Nepokoušel se někdo o podobnou věc a má tudíž nějakou ideu? Dík za odpovědi.
« Poslední změna: 18 Února 2011, 08:25:00 od Anna Taliánová »

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Re: Router s D510MO - spotřeba
« Odpověď #1 kdy: 29 Října 2010, 08:31:27 »
Podle toho co jsem cetl na internetu by si ta deska samotna mela vzit 13-22W v zatezi. Kolim si vezme disk + WiFi nevim, ale asi to nebudou nejake horentni sumy. Skoro bych to tipoval ze ten zdroj nebude zadna slava. Zkusil bych desku - prechodne - pripojit na njekay vkalitni zdroj a zmerit spotrebu.
Jinak podvoltovavat Atomy snad lze - linux PHC - ale podle toho co jsem tam cetl na foru tak se to temer nevyplati. U atomu lze napeti snizit jen minimalne a neprinese to temer zadnou usporu spotreby. Spis bych se podival jeslti u toho atomu funguje speedstepping - jestli se automatricky taktuje dle zateze.
Jinak pokud nejde o buhvijakou rychlost muzete misto HDD klidne pouzit USB klicenku nebo CF kartu - skoda ze deska uz nema IDE (nevidle jsem konektor) - existuji reducke IDE -> CF a nejaka 8GB karta s trochu lepsi rychlosti by na ubuntu v serverove instalaci stacila.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Standa99

• Host
« Odpověď #2 kdy: 29 Října 2010, 14:09:26 »
Dík za reakci.
Já si myslím, že mi nejspíš neběží speedstep. Když jsem zkusil přidat na vrchní panel "Sledování změny frekvence CPU", tak mi to vyhodilo chybu "Změna frekvence CPU nepodporována". Nakonec se sice nahoře objevila ikonka a vedle ní frekvence 1,67 (GHz). Ta je jak přibitá a roletové menu se vůbec neobjeví. Taky nevím, jestli se při funkčním speedstepu mění frekvence v /proc/cpuinfo? Zkusil jsem také nainstalovat cpufrequtils a cpufreqd, ale nastartování se nějak nedaří:

Kód: [Vybrat]
root@standa-ubuntu:~# /etc/init.d/cpufrequtils start
 * CPUFreq Utilities: Setting ondemand CPUFreq governor...                     
 * disabled, governor not available...                                   [ OK ]

root@standa-ubuntu:~# /etc/init.d/cpufreqd start
 * Starting CPU Frequency daemon cpufreqd                                [fail]

root@standa-ubuntu:~# /etc/init.d/loadcpufreq start
 * Loading cpufreq kernel modules...                                     [fail]

Před tím jsem nahazoval modprobe cpufreq_userspace nebo speedstep-centrino. 
Snad se o to pokouším dobře, protože s tímto zkušenost moc nemám. Pokud by mi aspoň tohle jelo, tak bych se podíval na ten linux PHC.

S 8GB CF kartou máš recht, ale chtěl bych tam mít i ftp + web, logování provozu a nyní mi ta moje desktopovo-serverová instalace zabírá 10GB. A když srovnám CF 32GB a SSD 30GB, tak je tam rozdíl necelých 200,- Kč, s tím, že rychlost je u SSD několikrát vyšší. 

Zkusil jsem i jiný zdroj (Fortron), ale výsledek je stejný. Akorát se změnil zdánlivý výkon a účiník (Cos Φ 0.77).

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 29 Října 2010, 14:38:33 »
mam Atom 330 a ten zmeny frekvence nepodporuje - radeji si overte, jestli to ten procesor vubec umi, at se zbytecne nesnazite zprovoznit neco, co z principu nelze...

Standa99

• Host
« Odpověď #4 kdy: 29 Října 2010, 15:27:25 »
Tzn. že když nepodporuje změnu frekvence, tak tím pádem nepodporuje speedstep?
Myšleno změnou násobiče, ne FSB.

EDIT: Ano je to tak, ten procesor nepodporuje speedstep!
viz. http://ark.intel.com/Product.aspx?id=43098
A zde je to patrno také:

Kód: [Vybrat]
root@standa-ubuntu:~# cat /proc/acpi/processor/CPU0/info
processor id:            0
acpi id:                 1
bus mastering control:   yes
power management:        no
throttling control:      yes
limit interface:         yes

Takže idea pro snížení spotřeby se rozplývá.

EDIT 2:
Tu http://www.svethardware.cz/forum/showpost.php?p=329944&postcount=1 se pohybuje na podobné spotřebě, akorát má lepší zdroj.
« Poslední změna: 29 Října 2010, 16:45:54 od Standa99 »

Standa99

• Host
« Odpověď #5 kdy: 11 Listopadu 2010, 09:59:05 »
Když už nešel násobič, tak jsem zkoušel, jestli by nešlo snížit FSB, ale na tohle jsem nepřišel. Pokud by někdo měl nějaký zaručený postup, tak budu vděčný.
Ale zapracoval jsem na výměně komponent. Místo 7200 ot/min. disku jsem pořídil SSD. A ten neskutečně žhavý zdroj jsem nahradil PicoPSU. Z původní krabice zdroje jsem vykuchal střeva a místo nich jsem umístil 12V/5A adaptér, který napájí samotné měniče. Nyní je to nehlučný systém.
Celé to má i se zabudovaným switchem 22W, což je přijatelnější než 42W. Ale stále to je to je 4x víc než můj nynější Routerstation Pro běžící na OpenWRT, který má 5W.

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #6 kdy: 12 Listopadu 2010, 01:29:46 »
...Celé to má i se zabudovaným switchem 22W...

To je dobrý výsledek. U staršího notebooku, využívaného jako router, jsem naměřil asi 23,5 W.

Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

Standa99

• Host
« Odpověď #7 kdy: 12 Listopadu 2010, 08:20:27 »
Taky dobrý, kolem těch 20W už je to jakž takž přijatelné.
Kdybych dostal FSB ze 166 na 100 (133) MHz + mírné podvoltování, tak by to bylo ještě lepší. Jenže ta deska má PLL "ICS 9LPRS525AGLF" a ten není podporován ani pod windows ( http://www13.plala.or.jp/setfsb/ ).
Ale rezervy budou i v Ubuntu, protože když jsem na ten zbylý disk nahodil Win7, tak ta spotřeba byla o cca 1,5W nižší. Ten power managment je tam trochu lepší.

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #8 kdy: 12 Listopadu 2010, 09:47:57 »
To je asi různé u různých setav. Já mám opačnou zkušenost se základní deskou, osazenou chipsetem nVidia a procesorem AMD. Spotřeba v Ubuntu byla v průměru asi o 5% nižší než v jistém konkurenčním OS.

Na starším notebooku to bylo zhruba stejné u obou OS. Co se týče routeru, tak tam v podstatě nepotřebuješ ani HD, ani CD/DVD jednotku, ani zvuk, ani monitor (u některých NB se dá jejich LCD panel úplně odpojit... je tam uvniř konektor. Úspory nejsou velké, ale když hovoříme o spotřebě pod 20W, tak to má jakýsi význam.

Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.