Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Reorganizace diskových oddílů  (Přečteno 3148 krát)

vasicekabc

Reorganizace diskových oddílů
« kdy: 30 Října 2010, 20:13:46 »
Po pokusech s různými distribucemi mi vznikl asi pěkný bordel na disku, několik nepotřebných oddílů. Rád bych to trochu uklidil, a i když jsem o tom přečetl co se dalo, není to operace, u níž bych si mohl dovolit omyl nebo něco špatně. Rád bych proto poprosil o radu, jak dát ten můj starý, ale milovaný a zasloužilý disk do pořádku. Přikládám snímky, na nichž je o dělení disku asi vše důležité, ale mně to moc neříká. Vím jen, že vše mám v tom oddílu /dev/sda6, k němu by měl být zřejmě jeden oddíl swap. To ostatní nepotřebuji, to je onen bordel a pozůstatky pokusů. Jak to tedy vše sloučit a uspořádat? Bude také potom funkční zavaděč?

[attachment deleted by admin]

Pavel Půlpán

Re: Reorganizace diskových oddílů
« Odpověď #1 kdy: 30 Října 2010, 20:17:08 »
Uff... to je pamparádní chlívek. :D

Začal bych a sjednocením swap oddílů a jeho následným zmenšením.

vasicekabc

« Odpověď #2 kdy: 30 Října 2010, 20:26:15 »
Tak jo, koukám na nápovědu ke gparted a tam nic o sjednocení nevidím, takže asi jinak, že?

Cendas

« Odpověď #3 kdy: 30 Října 2010, 21:27:39 »
Asi nejlepší je jeden oddíl si nechat na systém stačí 20gb jeden na swap a zbytek home.

vasicekabc

« Odpověď #4 kdy: 30 Října 2010, 21:46:28 »
To zní celkem logicky. Není ale 20 GB  na samotný systém zbytečně moc? A jak takhle rozdělím již nainstalovaný systém? To asi nebude nic pro začátečníka, co?

Cendas

« Odpověď #5 kdy: 30 Října 2010, 21:55:55 »
Můžeš dát na systém i 10g to záleží na tobě. nejdříve si zjisti které oddíly používáš a pak ty ostatní nech smazat a pak jen přizpůsobíš velikost těch oddílů co zbyli. nejlépe postupně ne všechny najednou. Není to složité myslím že i začátečník to může zvládnout když bude dávat pozor na to co dělá. Jestli máš na disku nějaká důležitá data tak si je pro jistotu zálohuj.

vasicekabc

« Odpověď #6 kdy: 30 Října 2010, 22:01:46 »
Jo, už jsem na to přišel, teď pomalu mažu nadbytečné a roztahuji ten používaný. Nešlo mi to protože vlastně ten oddíl byl používaný, musel jsem na to z Live CD. (to jsem asi objevil Ameriku, co?)

Jen se teď bojím, jestli se s tím vyrovná Grub. Nebyl někde v tom, co jsem smazal? Nebo je Grub v MBR? No uvidíme až zkusím po všech těch úpravách nabootovat.

Cendas

« Odpověď #7 kdy: 30 Října 2010, 22:09:01 »
Kdyby nešel tak obnova grubu je na Wiki.

vasicekabc

« Odpověď #8 kdy: 30 Října 2010, 22:19:20 »
Jo, viděl jsem, ale snad nebude třeba. Takže teď vytvářím ty oddíly, ale jak potom oddělit Home od systému, aby to tedy bylo každé ve svém oddílu?

ras

• Host
« Odpověď #9 kdy: 31 Října 2010, 06:48:42 »
Oddíl pro /home si připoj do systému pod jinym přípojnym bodem a přesuň na něj obsah /home, uprav fstab a hotovo.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 31 Října 2010, 07:28:07 »
Oddíl pro /home si připoj do systému pod jinym přípojnym bodem a přesuň na něj obsah /home, uprav fstab a hotovo.
To nebude tak jednoduche, kdyz system je ted na oddilu, ktery bude v budoucnu jen pro /home.

Tady by se dalo vyuzit http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu
!ale:
NEzalohovat /home tj. pridat do --exclude
puvodni /home/jmeno zkopirovat do /jmeno na stejnem oddilu (ale tak aby zustal zachovany vlastnik a vsechna prava)
Po "obnove" na novy oddil (teoreticky by mohl stacit ten prvni cca 6GB - zalezi na tom, kolik budes instalovat dalsiho softwaru) upravit fstab, aby se pripojoval /home
...

Skoro bych zvazil novou instalaci, zvolit rucni deleni disku, kde nastavit ten velky oddil pro /home (hlavne se ujistit, ze se nebude formatovat). Urcite to bude jednodussi a asi i rychlejsi. Data z puvodniho domovskeho adresare pak zkopirovat a zbytek smazat.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

vasicekabc

« Odpověď #11 kdy: 31 Října 2010, 16:24:50 »
No to by se mi líbilo asi nejvíc, nechat Home netknutý jako velký oddíl a systém nainstalovat znovu do jiného oddílu. Co si budem říkat, po mých pokusech, amatérských úpravách a omylech už stávající systém zdaleka není tím čím by měl být. Jenže si na to netroufám, tápu v pojmech. Každopádně teď mám vše nefunkční, protože mi opravdu po úpravě oddílů nefunguje zavaděč. Zkusil jsem všechny možnosti obnovy, které jsem na Wiki i jinde našel, ale bezvýsledně. Teď když zapnu PC, naskočí mi toto:

PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting Broadcom PXE ROM
No bootable device -- insert boot disk and press any key

Na disku systém stoprocentně mám, pomocí Live CD se do souborového systému dostanu, tak netuším, co je špatně.

jmp

• Host
« Odpověď #12 kdy: 31 Října 2010, 21:20:36 »
pokud je ten vypis cely, tak si prepnete ze sitoveho bootu na boot z disku :-)

ajka.ja

• Aktivní člen
  • *
    • utancovatse
« Odpověď #13 kdy: 08 Září 2011, 23:17:59 »
chci si přeinstalovat pc a taky mi to píše "media test failure check cable" po zapnutí, pak najede starý systém. CD nenaběhne. Co s tím? dík

jmp

• Host
« Odpověď #14 kdy: 09 Září 2011, 08:21:45 »
ta zmena z ceho chcete bootnout se musi udelat v BIOSu...
(nekdy tam je i specialni volba pro "boot menu" a nemusi se lozit do nastaveni BIOSu a je mozne pro jednou vybrat jine zarizeni jako treba CD)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #15 kdy: 09 Září 2011, 08:40:35 »
Nepropadat panice, to že systém nenaskočí neznamená, že tam není, nebo že nefunguje. Pouze neměl možnost...

Musí se bootovat z media, na které ukáže BIOS, na tomto médiu musí být zavaděč, ten to diriguje dál...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

ajka.ja

• Aktivní člen
  • *
    • utancovatse
« Odpověď #16 kdy: 09 Září 2011, 10:45:49 »
tomu nerozumím,
já měla nastaveno, vím, že posledně jsem nastavovala, aby bootoval z cd, při poslední instalaci. Ale teď CD nenabootuje. Už nevím ale jak jsem to nastavovala...

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #17 kdy: 09 Září 2011, 11:05:48 »
tomu nerozumím,
já měla nastaveno, vím, že posledně jsem nastavovala, aby bootoval z cd, při poslední instalaci. Ale teď CD nenabootuje. Už nevím ale jak jsem to nastavovala...

Každej BIOS to má jinak, někde lze nastavit jedno zařízení, někde seznam, někde jedno a alternativu, ale skoro v každém se dá při bootu stisknout nějaká klapka, aby dal BIOS vybrat (F2, F12 apod.)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

ajka.ja

• Aktivní člen
  • *
    • utancovatse
« Odpověď #18 kdy: 11 Září 2011, 19:06:37 »
ano, už se mi to povedlo. Myslela jsem, že to zůstalo nastavené od minule na bootování z CD, ale asi ne. Díky!!!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.