Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Automatické přihlášení root  (Přečteno 4831 krát)

Karel02l

• Návštěvník
Automatické přihlášení root
« kdy: 05 Prosince 2006, 14:32:40 »
Dobrý den. Používám Ubuntu s prostředím KDE. Přihlašuju se jako root ale jen přes textovou konzoli. Slyšel jsem, že se dá nastavit, aby se root automaticky přihlašoval, ale nikde jsem to v nastavení nenašel. Pak jsem našel nějaký soubor (nevím teď přesně který to byl) a v něm jsem upravil jednu položku (už taky nevim jak se přesně jmenovala:)) ale podle názvu jsem si myslel položky jsem si myslel, že díky tomu se bude root přihlašovat automaticky. Po úpravě položky se při spuštění grafického modu zobrazuje hláška "přihlašení superadministrátora není dovolené" a stále se přihlašuju jen přes textovou konzoli....
může mi někdo prosím pomoct?

Karel02l

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2006, 14:34:20 »
pokračování: ....tak ten soubor s položkou je /etc/kde3/kdm/kdmrc, položka se jmenuje AutoLoginUser

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2006, 14:35:05 »
Jaky ma smysl automaticke prihlasenim superuzivatele root? Doufam ze ma Ubuntu dostatecne bezpecne zarizeno, aby neco takoveho neslo udelat.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #3 kdy: 05 Prosince 2006, 14:40:01 »
Nikdy se nepřihlašujte jako root ! Vytvořte si uživatele a do toho se přihlašujte. Funkční systém by roota neměl povědčinou požadovat ( krom aktualizací ) a pracovat se systémem by jste měl pod uživatelem, pokuď je to možné .
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Starejbar

• Aktivní člen
  • *
    • Starejbar
« Odpověď #4 kdy: 31 Ledna 2007, 21:18:48 »
a dá se nasavit autologin uživatele? pokud je to možné prosil bych návod na konzoli :-)
Linux is like a wigwam, NO Windows, NO Gates and Apache inside.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #5 kdy: 31 Ledna 2007, 21:35:41 »
Jak "na konzoli"? Chcete nastavit autologin na pocitaci, na kterem je jen textova konzole?

CHACAL

• Návštěvník
    • http://www.shibumi.org/eoti.htm
« Odpověď #6 kdy: 01 Února 2007, 09:42:57 »
urcite to de, trebas vizitkovy CD Insert je takhle reseny, prihladuje automaticky roota do graficky a kdyz se prepnu do konzole, je tam root prihlasenej, na vsech 4. nicmene nikdy sem nemel potrebu to zkoumat. podivat se jak je to reseny, proc ne, ale realny pouziti na funkcni system bych velce durazne nedoporucoval .. zvlast ne v okamziku kdy si clovek neni jistej kterej soubor co resi a ktera polozka co nastavuje.
ne ze ja bych to vedel, ale prave proto pouzivam roota s rozmyslem. ale k tmu musi asi clovek dojit. mejsdiv si rozhasit system, tak ze nepude dat dohromady a pak teprv jeden doceni omezeni uzivatelskyho uctu ;-)
Hrozna je predstava, ze by lide chodili otravovat, i kdyz nic nechteji.
;-)

davex

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Února 2007, 14:10:38 »
taky bych chtel aby mi ubuntu najizdelo bez prihlasovani pod mim userem... nevi tu nekdo jak to nastavit?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #9 kdy: 22 Srpna 2007, 17:43:44 »
Chtěl jsem se jen zeptat: Když na PC pracuji pouze já a nechám si zapnuté automatické přihlašování bez zadávání jména a hesla, je to z hlediska napadnutelnosti zvenčí méně bezpečné? Docela by mě to zajímalo, jestli si tím nastavením automatického přihlášení po spuštění PC neotvírám ven nějaká vrátka, kterých by mohl útočník zvenčí využít k snazšímu napadení mého PC, než kdybych se pokaždé po spuštění manuálně přihlašoval. Jak to tedy prosím je? Díky za odpovědi.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #10 kdy: 22 Srpna 2007, 19:46:56 »
Pokud máš na mysli útočníka zvenčí, který vleze do místnosti s tvým počítačem a spustí ho, pak to samozřejmě bezpečné není. Tím to ale končí. Jestli myslíš útočníka na netu, který by si spustil tvůj vypnutý počítač, tak je to trochu přitažené za vlasy. No a pokud máš na mysli útočníka na netu, který se snaží dostat do tvého spuštěného počítače, tak si uvědom, že abys mohl počítač užívat, musíš být přihlášený jako nějaký uživatel. Z tohoto hlediska je zcela lhostejné, zda je uživatel zalogován manuálně, nebo automaticky. ;)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 22 Srpna 2007, 22:06:47 »
Měl jsem na mysli třetí možnost - tedy útočníka na netu, který se snaží dostat do mého spuštěného počítače. A pokud je zcela lhostejné, zda jsem zalogován manuálně, nebo automaticky, tak to jsem moc rád, že tím automatickým zalogováním nepřicházím o nějakou část ochrany. Takže díky moc, uklidnil jste mě. :)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #12 kdy: 22 Srpna 2007, 23:01:50 »
Citace: albi
Měl jsem na mysli třetí možnost - tedy útočníka na netu, který se snaží dostat do mého spuštěného počítače. A pokud je zcela lhostejné, zda jsem zalogován manuálně, nebo automaticky, tak to jsem moc rád, že tím automatickým zalogováním nepřicházím o nějakou část ochrany. Takže díky moc, uklidnil jste mě. :)
Pokud si ovšem při loginu neotvíráte program který je dírou do systému (s největší pravděpodobností ne)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #13 kdy: 22 Srpna 2007, 23:07:58 »
Myslíte nějakou automaticky spouštěnou aplikaci (při startu)? Mám tam jen upozorňování na narozeniny, Restricted Drivers Manager, Update notifier, Aplet tiskové fronty a Správce svazků. Nic víc. Tak doufám, že to je v pořádku. :)

qUAKER

• Host
« Odpověď #14 kdy: 23 Srpna 2007, 09:52:56 »
ja se prihlasuju jako root(hodne upravuju v systemu,kde musim mockrat zadavat heslo) a system mi funguje dobre..dlouhou dobu mi uz nic nespadlo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.