Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB2 a NumLock, rozliseni bootscreenu  (Přečteno 2272 krát)

manager666

• Návštěvník
GRUB2 a NumLock, rozliseni bootscreenu
« kdy: 01 Listopadu 2010, 12:19:49 »
Zdravim.
Mam nainstalovane Ubuntu 10.4 s novym Grubom2. V biose mam povoleny boot numlock, cize sa ma vzdy zapnut numericka klavesnica, avsak po spusteni Grubu sa mi automaticky numlock vypne a ci uz po nabootovani Ubuntu alebo Windows 7 sa mi naspat nezapne. Neviete, preco mi Grub vypina numlock a ako to opravit ?

Druhy problem mam taky, ze bootovaci screen Ubuntu mam v dost malom rozliseni, moj odhad je 800x600,ale po nabehnuti uvodnej obrazovky uz mam klasicke naivne rozlisenie 1440x900. Da sa niekde nastavit, aby bootscreen mal nativne rozlisenie ? Graficku kartu mam GF9600M GT, ovladace nainstalovane.

Vdaka za odpovede
« Poslední změna: 24 Března 2011, 15:28:19 od Anna Taliánová »

Rover623

Re: Grub numlock+rozliseni bootscreenu
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2010, 13:10:00 »
Pokud necháš numlock zapnutý při vypínání systému,při dalším přihlášení se zase automaticky zapne,stejnou věc dělají při nabíhání Windows,všimni si že během stavu kdy systém nabíhá je numlock vypnutý a znovu se zapne až se spuštěním systému v případě,že byl systém vypnut se zapnutým numlockem.

Změna rozlišení,do terminálu zadej
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/default/grub najdi řádek "GRUB_GFX_MODE=640x480",odkomentuj ho (odstraň # na začátku),zapiš si rozlišení jaké chceš a ulož soubor a zadej
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
« Poslední změna: 24 Března 2011, 15:16:34 od Anna Taliánová »

manager666

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2010, 13:28:41 »
vdaka, samozrejme pri vypinani systemu mam numlock zapnuty, ale pri zapnuti sa uz naspat nezapne..viem o tej funkcii, ze si to sam zapamata, ale jednoducho ten GRUB ho vypne a uz sa automaticky nezapne...

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 01 Listopadu 2010, 14:00:53 »
Tak to nevím,mě to funguje normálně,na obrazovce s přihlášením do systému mám sice numlock ještě vypnutý,ale okamžitě po spuštění Gnome se mi ten numlock rozsvítí

Danny145

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 22 Ledna 2011, 20:51:45 »
Chtěl bych se taky zeptat ohledně toho num. locku.. je možné,že naskočí po přihlášení,ale v mém případě se heslo skládá i z několika číslic,tak jej musím vždy ručně zapnout..  :-\ Neví někdo co teda s tím?

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 23 Ledna 2011, 12:26:32 »
Mne to funguje takto. Uz sme to tu inac riesili.

Numlock

sudo apt-get install numlockx

sudo gedit /etc/X11/gdm/Init/Default

Pred  "exit 0": daj toto:

# Set Num Lock
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
/usr/bin/numlockx on
fi

Malo by to zabrat.
« Poslední změna: 24 Března 2011, 15:32:46 od Anna Taliánová »

panther7

• Návštěvník
Re: GRUB2 a NumLock, rozliseni bootscreenu
« Odpověď #6 kdy: 13 Června 2011, 15:08:34 »
NumLock se nezapíná, když z boot splashe se bootuje Windows, když se bootuje do Ubuntu, tak po loginu (až po loginu, wtf?) se zapne numlock.
Prosím o řešení.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.