Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přechod z JJ na novější  (Přečteno 2229 krát)

čára

• Návštěvník
Přechod z JJ na novější
« kdy: 02 Listopadu 2010, 11:20:34 »
ahoj
dneska mi při aktualizaci vyskočila hláška , že ubuntu JJ už není dále podporováno, chtěl sem přejít na novější ale správce aktualizací
mi nenabízí žádnou novou verzi, prosím teda o radu jak co nejjednodušeji a bez ztráty dat přejít na novější verzi(nejlíp co nejnovější)
díky

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Přechod z JJ na novější
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2010, 11:47:19 »
Aby bylo na 100% zaruceno, ze to bude bez ztraty dat, pak jedine data zalohovat na nekolik mist/medii.
Jinak nejnovejsi je 10.10 MM, takze stahnout LiveCD a nainstalovat  :) (je to nejrychlejsi a zaroven asi i nejjednodussi).
Pri instalaci doporucuji vybrat rucni rozdeleni disku a nastavit cca 10 GB pro / (system), podle velikosti RAM swap (pokud se bude pouzivat uspani na disk, tak 2x velikost RAM) a zbytek pro /home.
Pokud uz byl v predchozi instalaci /home oddeleny, tak bude instalace jednodussi, protoze se necha ten diskovy oddil pripojit do /home bez formatovani a po instalaci budou vsechna data na svem miste a zustanou i vsechna uzivatelska nastaveni. Pokud nebyl, pripravi se tim system pro pristi reinstalaci.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

čára

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Listopadu 2010, 18:01:54 »
Dík doufal sem sice že by to šlo nějak bez přeinstalace ale takhle to bude asi fakt jednodušší,
disk mam rozdělený na dvě části takže v pohodě

čára

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Listopadu 2010, 15:24:49 »
Tak sem se konečne dostal k ty instalaci a mam trochu problem
disk mam rozdělěn takhle 

/dev/sda1     ext3     22gb
/dev/sda3     ext3     95gb
/dev/sda5     swap    3.1gb

no a problém mám v tom že na sda3 mám data a chci sformátovat pouze sda1(nemusim ani formatovat staci proste nahradit stary system novym)
no i když dám formátovat jenom tenhle oddíl vyskočí mi hláška:  není určen kořenový adresář,opravte to ...
jako přípojný bod jsem zkusil dát vše co je v nabídce ale nic
dík za každou radu(hlavně abych nemusel zálohovat data jinam)

pivik

• Host
« Odpověď #4 kdy: 19 Listopadu 2010, 18:14:29 »
/dev/sda1     ext3     22gb musíš při ručním rozdělování disku použít jako /

Zároveň tam budeš mít ale i /home. Jde tedy o to, kde máš teď umístěné /home. Jestli na sda1 nebo sda3. Víš to? Pokud ne, vlož sem obsah /etc/fstab.
« Poslední změna: 19 Listopadu 2010, 18:16:11 od otas.pe »

čára

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Listopadu 2010, 18:18:42 »
jo adresar home mam na sda1 ale ten nastroj na rozdeleni disku mi ukazuje jen tohle

pivik

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Listopadu 2010, 18:21:56 »
Musíš sda1 dát formátovat jako ext4 a připojit jako /. Jinak se dál nedostaneš.

čára

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 19 Listopadu 2010, 18:22:55 »
dik du to zkusit

luisah

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 19 Listopadu 2010, 18:26:17 »
jo adresar home mam na sda1 ale ten nastroj na rozdeleni disku mi ukazuje jen tohle
Určitě?
Jinak hypoteticky. Tam kde máš oddíl s nainstalovaným systémem tak mu přiřadíš přípojný bod / (to je ta hláška co ti to psalo - nezadal jsi tento přípojný bod - kořenový adresář). Necháš tento oddíl naformátovat, můžeš nastavit i ext3 nebo ext4. Druhý oddíl, kde máš data, tak tam mu přiřadíš přípojný bod /home, NEDÁŠ FORMÁTOVAT a hotovo.

pivik

• Host
« Odpověď #9 kdy: 19 Listopadu 2010, 18:28:44 »
Nemíchal bych /home a data. Je to nepraktické právě při povyšování systému, kdy je nemožné formátovat /home bez ztráty dat. Proto je lepší mít /, /home a data každé na svém oddílu.

luisah

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 19 Listopadu 2010, 18:31:02 »
Nemíchal bych /home a data. Je to nepraktické právě při povyšování systému, kdy je nemožné formátovat /home bez ztráty dat. Proto je lepší mít /, /home a data každé na svém oddílu.
V tomhle případě určitě, ale od čeho je nakonec /home :) Jde o to kde má "skutečně" svá data (neberu nyní /home - nepředpokládám).

EDIT: svůj oddíl /home nemám už pěkně dlouho formátovanej  ;)
« Poslední změna: 19 Listopadu 2010, 18:33:13 od luisah »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.