Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: alsa update  (Přečteno 2244 krát)

gordon cole

• Návštěvník
  • Ohlédni se ve hněvu (1958)
alsa update
« kdy: 02 Listopadu 2010, 23:38:52 »
Dobrý den,
protože mně nefungovala zvukovka na 100%, bedny škvrčely, nefugovalo audacity, atd. vyzkoušel jsem update alsy podle http://o106.com/alsa-update-script-aktualizace-alsy-pomoci-skriptu/ , bohužel po update se mi vůbec nezobrazuje zvukovka, no docela bych rád vrátil původní stav. Za případné rady děkuji.

pacholik

• Závislák
Re: alsa update
« Odpověď #1 kdy: 03 Listopadu 2010, 12:30:17 »
To určitě nebyl dobrej nápad řídit se podle rok starýho návodu. No nejdřív zkus jestli nepomůže jenom přeinstalace alsa-utils
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude reinstall alsa-utils

gordon cole

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Listopadu 2010, 17:00:21 »
Rok (i více) starý návody mně byly občas užitečný, ale tady jsem narazil. První krok bohužel nezabral. Zvukovka je pořád prázdná. Tak jestli by ještě něco bylo, tak dík.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Listopadu 2010, 19:07:28 »
tak teď zkus smazat řádek (měl by to bejt ten poslední)
options snd-hda-intel model=3stack z /etc/modprobe.d/alsa-base

gordon cole

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2010, 19:44:38 »
Jestli jsem to správně pochopil, tak jsem udělal toto:
:jiri@jiri-desktop:~$ options snd-hda-intel model=3stack
options: command not found

Dále jsem se zkoušel proklikat k /etc/modprobe.d/alsa-base, a umáznout to ručně(záloha), to však nešlo.
Tak asi budu potřebovat víc nasměrovat.  ;)
Dík

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2010, 19:54:17 »
Tak a teď sis Silverkeeper nadrobil...

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
@gordon cole: trochu naštuduj základy práce v terminálu a možnosti editace konfiguračních souborů.

gordon cole

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2010, 20:25:50 »
řádek
options snd-hda-intel model=3stackjsem smáznul (byl tam jenom jeden) a uložil, ale ani po restartu se mi zvukovka neobjevila. :(
« Poslední změna: 03 Listopadu 2010, 20:43:31 od gordon cole »

pacholik

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2010, 22:25:05 »
Jakpak sem si nadrobil ? :)

Přesuň se (příkazem cd) postupně do /usr/src/alsa/alsa-driver*, /usr/src/alsa/alsa-lib* a /usr/src/alsa/alsa-utils* a všude zadej
make uninstallPotom možná zas klasicky nainstalovat alsa-utils, jinak nevim :/

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 03 Listopadu 2010, 23:15:33 »
Jak gordon cole ví, že se zvukovka neobjevila? Jde o applet ovládání hlasitosti a nastavení zvkuku? Pak to by to mohl být problém pulseaudia. Prosím o výpis

aplay -l

Citace
Jakpak sem si nadrobil ?

To byl jen povzdech, že ubuntu je již opravdu jen klikací distro a s odpovědí typu uprav ten a ten soubor tak a tak už moc nepochodíme.

gordon cole

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Listopadu 2010, 10:42:55 »
1,Chtěl bych poděkovat všem, co mi věnovali svůj čas. Linux mě baví, i když jsem jen "klikač", protože narozdíl od konkurence nemusím dlouho čekat než naběhne (i když už to opticky vypadá, že je vše OK). Zatím jsem si se svými znalostmi a pár návody vystačil, dokonce jsem ho i nainstaloval prarodičům mých dětí na notes. Takových věcí co mě baví a nevidím do nich je ale určitě víc ( Gimp, LCD televize, konzumace slivovice (vypálit ji také neumím)).
2,Zvukovku jsem nenašel v menu "zvuk" na kartě hardware ( zkoušel jsem i USB zvukovku, která se běžně zobrazovala)
3, Myslím, že už i já jsem tomuto problému, který jsem si způsobil vlastní sebezničující zvědavostí, věnoval dost času na úkor jiných potěšení a mé rodiny, takže jsem se rozhodl ho vyřešit ve třech krocích
save date
insert cd
instal ubutu
Ještě jednou děkuji za vstřícnost. GC (Sovy nejsou tím, čím se zdají býti)

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 04 Listopadu 2010, 12:14:55 »
K+ za skvělou sebereflexi. No někdy ten reinstall je nejrychlejší volba, pokud jsme si nějakou svojí nevědomostí způsobili problémy a nevíme, jak z toho ven. Ale nezoufej, zvuk je v linuxu pro některé uživatele s určitým hardwarem docela noční můra (pulseaudio tomu nasazuje korunu). Např. moje zvukovka je s pulseaudiem nepoužitelná. Přeji hodně radosti při objevování možností linuxu a snad jsem se tě nedotkl nějakýma svýma výrokama.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.