Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nechtena zmena NTFS na ext4 aneb Jak zachranit data z NTFS ???  (Přečteno 1565 krát)

Michal.Dobos

• Návštěvník
Dobry den,
vcera jsem instaloval Ubuntu 10.10 z flash disku. HDD jsem mel rozdeleny na dva oddily,na jednom (asi 40GB) Win XP Pro a na druhem (cca 450GB) data, vse bylo v systemu souboru NTFS.
Pri instalaci jsem zvolil aby si Ubuntu ,,ukrojil`` 15GB volneho mista z oddilu DATA (NTFS) (instalace vedle jineho systemu nebo jak to tam bylo)  a tam se nainstaloval a zbytek oddil DATA zustal zachovan v NTFS.
Ovsem pri instalaci to skoro ukonce vyhodilo chybu ze nemuze naistalovat zavadec (nebo nejak tak) ,daval na vyber ruzne moznosti ale ani jedna nesla,dokonce nesla ani ukoncit instalace.
Tak jsem restartoval. Nenajel ani Ubuntu ani Windows. Kdyz bootuje z disku tak jen blika kurzor a nic se nedeje.
Ted jedu na Ubuntu z flash disku a pise ze dev/sda1 (ext4) je temer prazdny (mel by to byt puvodni oddil DATA).

Je nejaka moznost jak zachranit data ktera byla na disku v oddilu DATA (NTFS) ???
Diky za jakekoliv napady.Michal.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re: Nechtena zmena NTFS na ext4 aneb Jak zachranit data z NTFS ???
« Odpověď #1 kdy: 03 Listopadu 2010, 11:01:10 »

Ted jedu na Ubuntu z flash disku a pise ze dev/sda1 (ext4) je temer prazdny (mel by to byt puvodni oddil DATA).

Kdo to píše? gparted?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Michal.Dobos

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Listopadu 2010, 12:10:39 »
jo myslim ze jo,takovej program na spravu oddilu kterej uz tam byl.
jeste mam nove poznatky:
vypada to jakoby instalace Ubuntu predelala cely disk protoze nesedi velikosti oddilu s puvodnimi oddily s NTFS...
...nebo je mozne ze z oddilu s windows si udelal oddily na swap a system a z toho vetsiho kde byly data si udelal ul oziste.
Fakt nevim jak se mohlo stat kdyz jsem zadaval v instalaci aby to vzalo volne misto z jednoho oddilu a s tim si to udelalo co chce tak to pose*e celej disk. Dneska budu mit moznost pripojit disk k notebooku pres box. Jiny HDD a na nem Win abych mohl tenhle disk dat do  pocitace a neco s nim delat budu mit asi ve ctvrtek.
Rady a napady sem. Asi vim ze data jsou asi nenavratne pryc,ale kazdy pokus stoji za to.Vis se to uz pos*at nemuze :-)

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Listopadu 2010, 12:43:29 »
Ne nutně. Vlez na tom Ubuntu z flashky do terminálu a pošli výpis po
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l

Michal.Dobos

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2010, 14:05:09 »
budu to moc udelat az zitra...

Jedine ze by to slo udelat kdyz mam disk zapojeny jako externi na notebooku s Win Vista.
Kdyztak poslete postup jak to ??? udelat ???  a pak poslu vypis.
Flash s Ubuntu mam u sebe.

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2010, 16:10:26 »
Já asi vidím problém který vznikl,oddíl pro data na který jste zkusil instalovat to Ubuntu byl jaký,byla to logická jednotka nebo primární oddíl.Jinak jak už bylo napsáno výše,spusťte si to distro z toho flash disku a dejte sem výpis z příkazu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l

Michal.Dobos

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2010, 18:15:09 »
tak jsem zapnul disk jako externi na win vista a zapnul testdisk, dal jsem rychle analyzovat a nasel ty moje slavne ntfs oddily. Tak jsem dal aby je to zpet zapsalo a uz je windovs vidi.
Ovsem jede jen ten mensi na kterem byl Win, u vetsiho to pise kdyz poklikam ze neni pristup nebo jsou poskozena data. A i plno souboru na tom mensim oddilu je poskozeno.
Tak se ptam:
Doporucite mi nejaky program pro obnovu poskozenych dat??? (odkaz na stazeni ci torrent)
Uz jsem nejak zapasil s Recuvou ale nic nenasla :-( Díky za jakoukoliv radu.

MartinK.

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2010, 22:14:07 »
Já jsem jednou z windowsů obnovoval pomocí http://www.recovermyfiles.com/ a nebyly s tím víceméně žádné problémy kromě toho, že mi to asi 2x spadlo, takže jsem to obnovil až napotřetí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.