Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Opravdu je v čudu síťovka ? Vyřešeno  (Přečteno 1217 krát)

Pepep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
Opravdu je v čudu síťovka ? Vyřešeno
« kdy: 07 Listopad 2010, 11:31:13 »
Vážení přátelé,
jen mě někdo utvrďte, že mi síťová karta opravdu odešla.
ifconfig vypíše jen lo, zpětnou smyčku
dmesg | grep eth zarytě mlčí
dhclient Permission denied

Kabel je v pořádku (odzkoušen testerem pro montážníky), navíc to dělá to samý i na jiném portu switche, přes úplně jiný kabel. Led-ky svítí obě, na switchi i v compu

Měl byste někdo nápad, kterým bylo úplně stvrzeno mé podezření ?

Dík
Pep
« Poslední změna: 10 Listopad 2010, 20:17:51 od Pepep »

Pepep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopad 2010, 14:53:18 »
Ještě - používám KDE (Kubuntu) 10.04
.......................................................
Tak jsem doma našel síťovou kartu jinou, ale stále je Network management disabled; přestože i na ní (i switchi) svítí LED-ky.
V pořádku je tedy switch, kabel, obě síťové karty.
dmesg, lspci, přidanou kartu už vidí, ale ifconfig pořád jen lo, místní smyčku.


Přehlédl jsem v hlavní nabídce cosi na konfiguraci síťového připojení ? Nikde tam nic nevidím. Alt+F2 - type "net" sice nabízí KNetwork manager, Netwotk Connections , ale nic z toho se nedá spustit, prostě to spadne.
Ještě (aby nebyla nuda) mi odešla DVD mechanika, takže nenatáhnu ani balík.

mosqa

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 854
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopad 2010, 15:40:14 »
co je v subore /etc/network/interfaces ? skus tam to eth0 dopisat rucne a restartovat siet >$ sudo service networking restart
vo vypise lshw -C network to vyzera vporiadku?
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

Pepep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #3 kdy: 08 Listopad 2010, 19:03:32 »
Ve zmíněném souboru eth0 chybí, doplnil jsem jej na poslední řádek. I po restartu nic.
Na >$ sudo service networking restart mi napíše:
restart: Unknown instance:
lshw -C network vypíše viz příloha - mám tam ty dvě síťové karty, jak jsem již psal - jednu integrovanou, druhou přidanou


[attachment deleted by admin]

petertomasy

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 806
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopad 2010, 19:40:08 »
Nuž podla toho vypisu máš tie sieťovky vypnuté . Chcelo by to vyskúšať nasledovne:
Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig eth0 up # len to rozhranie tipujem
sudo ifconfig eth1 up
a znova
Kód: [Vybrat]
lshw -C network a ak tam nebudú "DISABLED" tak je to ok  nastaviť sieť a skusiť nejaky ping a pod...

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4804
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #5 kdy: 10 Listopad 2010, 00:27:44 »
může být jen kouslý knetworkmanager (po vypnutí "natvrdo" apod.)
Kód: [Vybrat]
killall knetworkmanager
sudo /etc/init.d/networking stop
sudo rm /var/lib/NetworkManager/NetworkManager.state
sudo rm /var/run/NetworkManager.pid
sudo /etc/init.d/networking start
knetworkmanager &

a dejte výpis
Kód: [Vybrat]
ip a před a po akci
(btw pokud chcete zkoušet co radí petertomasy tak raději použijte generický příkaz než emulovaný
Kód: [Vybrat]
ip l s eth0 up)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Pepep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #6 kdy: 10 Listopad 2010, 07:48:14 »
Tak jsem jel podle Kiklhorna.
Nicméně na příkaz
sudo /etc/init.d/networking start
držkoval to, co je v příloze net_fail.txt

Pokus o nahození sítě a následně Knetwokmanageru moc nedopadl, koneckonců výpis je v příloze net_fail_II.txt

Akorát, a to se omlouvám, jsem si nezčeknul ip a před akcí, po akci vypadá viz příloha

Moje angličtina je prachmizerná, omlouvám se. A velmi zdvořile děkuji za trpělivost
Pep

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 10 Listopad 2010, 07:53:04 od Pepep »

Pepep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #7 kdy: 10 Listopad 2010, 08:08:51 »
Jo, ještě jsem sehnal DVD šuplik. Network-manager-kde je normálně nainstalován, v KDE je ale stále Disabled.
V příloze je jeho výpis z konsole

[attachment deleted by admin]

petertomasy

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 806
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ?
« Odpověď #8 kdy: 10 Listopad 2010, 18:04:11 »
Tak , ťažko sa z toho vyznať, no  hm , skúsim to zhrnúť :
Kód: [Vybrat]
rozhranie  : eth0  # AR8131 Gigabit Ethernet , driver=atl1c
tá druhá sieťovka , neviem...

ďalej , dhclient , musiš byť root
Citace
can't create /var/lib/dhcp3/dhclient.leases: Permission denied
takže :
Kód: [Vybrat]
sudo dhclient eth0ale iba vtedy ak máš pridelenú dynamickú IP-čku, ďalej nastaviť  bránu  atď. Ale toto sa dá všetko naklikať.

takže nikde zatiaľ nevidím problém.

Pepep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ? Vyřešeno
« Odpověď #9 kdy: 10 Listopad 2010, 20:14:48 »
No. mě švihne !
Já osel. Opět se omlouvám, vzešel jsem z MDV, takže systém sudo mě ještě nevešel úplně pod kůži. Zatím jedu paralelně na obou systémech.
Takže teď už maká, velmi zdvořile děkuji !
Ale, ještě než to hodím za hlavu (o handicapu, že anglicky umím vskutku prachmizerně, samozřejmě dobře vím), bylo by mi velkým přínosem vědět, v čem jsem zásadně pochybil a jak příště nejsnáze k cíli.
Link na nějaký polopatistický selskorozumový website či wiki by stačil.

Stačilo by bývalo možná úplně na začátku dát příkaz sudo dhclient ?
Dík
Pep

P.S.: druhou síťovku jsem mezi tím vykostil, páč v ní problém, viz maior, nebyl.
« Poslední změna: 10 Listopad 2010, 20:21:55 od Pepep »

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4804
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Opravdu je v čudu síťovka ? Vyřešeno
« Odpověď #10 kdy: 10 Listopad 2010, 20:29:28 »
knetworkmanager si volá dhclienta sám, akorát jste ho koukám stopnul ctrl+c
Pokud nepotřebujete klikátka tak si klidně vystačíte i s příkazy ip a dhclient

jestli vadí sudo před každým příkazem (ono v některých případech je nutné příkazy typu echo cosi > kamsi spouštět kvůli oprávněním přes nový shell konstrukcí typu sudo "sh -c 'echo...") , tak v terminálu můžete
Kód: [Vybrat]
sudo -s  a jste přeplý do root shellu, zadáte si příkazy "pod rootem" a vyskočíte z něj
Kód: [Vybrat]
exit nebo ctrl+d
Kde byla chyba teď už asi nezjistíme, jen nějak už nevidím tu realtek síťovku - je stále v PC?
« Poslední změna: 11 Listopad 2010, 13:51:40 od Pavel Hrnčíř »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Pepep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
Re: Opravdu je v čudu síťovka ? Vyřešeno
« Odpověď #11 kdy: 10 Listopad 2010, 20:37:07 »
On ten Knetworkmanager trval už asi 5minut, tak jsem na to už neměl trpělivost a stopnul ho. Možná, že chce ještě víc času, to jsem netušil.
Druhou síťovku, jak jsem svůj předchozí příspěvek změnil, vyndal, už v compu není, protože v ní problém vskutku nebyl.
Díky, díky, přátelé.
Pep

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4804
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Opravdu je v čudu síťovka ? Vyřešeno
« Odpověď #12 kdy: 10 Listopad 2010, 20:40:23 »
Víc času nechtěl, prostě jel na pozadí. Okamžik po spuštění již na něj mělo jít klikat na liště.
Ale hlavně že to jede.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8