Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grafika Intel HD GMA (aka Arrandale, chip i915)  (Přečteno 1613 krát)

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
Grafika Intel HD GMA (aka Arrandale, chip i915)
« kdy: 08 Listopadu 2010, 11:02:21 »
Mám nový ntb (HP EliteBook 2540p) s Core i7 a integrovanou grafikou. Po čisté instalaci grafika běžela ihned ve správném rozlišení, ovšem neustále po pár vteřinách problikával displej. To se mi po dvou dnech laborování podařilo odstranit následovně:

1) Nainstaloval jsem jádro 2.6.36-020636rc4
2) Přidal jsem si PPA glasen-intel-driver a nainstaloval xserver-xorg-video-intel ver. 2.13.901
3) upravil xorg.conf:
Kód: [Vybrat]
Section "Device"
    Identifier     "Configured Video Device"
    Driver         "intel"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Defaut Screen"
    Monitor        "Configured Monitor"
    Device         "Configured Video Device"
EndSection

Zkoušel jsem přidávat do parametru bootu i915.modeset=0 nebo PowerSave=0, ale to nemělo žádný vliv. Při doporučovaném nastavení i915.modeset=0 mi Ubuntu naběhlo pouze v textovém režimu.

Takže grafika běží, displej už nebliká, ale glxgears mi hlásí zoufale malý výkon. Je to u tohoto grafického chipu normální nebo se to dá ještě poladit?
Kód: [Vybrat]
302 frames in 5.0 seconds = 60.374 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.890 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.890 FPS

Zkoušel jsem úpravu xorgu dle této stránky, ale bez úspěchu. Když jsem hledal návody, všude se píše jen o Poulsbu, ale o Arrandale je toho minimum.

jmp

• Host
Re: Grafika Intel HD GMA (aka Arrandale, chip i915)
« Odpověď #1 kdy: 08 Listopadu 2010, 18:03:40 »
imho glxgears neni ani tak benchmark, ale spise vizualni kontrola, jestli akcelerace funguje|nefunguje...

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
Re: Grafika Intel HD GMA (aka Arrandale, chip i915)
« Odpověď #2 kdy: 09 Listopadu 2010, 11:42:52 »
Ok dík, nebudu to tedy dál řešit.
Co mě však překvapilo, že mi ode dneška opět problikává monitor. Tentokrát mi pomohlo snížení obnovovací frekvence z defaultních 60MHz na 40MHz. Uvidíme co bude zase zítra ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.