Dobré odpoledne,
přišel za mnou kamarád, s problémem, že něco namačkal v počítači a nejde mu přehrávat filmy (je to naprostý počítačový laik, myslí si, že má virus).
Zjistil jsem následující: Problém je s přehráváním filmových a nebo datových DVD disků, CD to přečte v pohodě. Pokud přečtu CD a vyměním jej za DVD, někdy se jej podaří načíst, jindy ne. Zkoušel jsem několik desítek různých médií, ale žádnou logiku jsem nenašel, některé DVD to nepřehraje nikdy, jiné někdy ano a někdy ne, CD vždy.
Mám pocit, že když se DVD nepřipojí, ani se nezačne v mechanice točit (alespoň podle zvuku). Dmesg nepíše nic. Pokud se pokusím médium namountovat přes terminál, systém zahlásí, že v mechanice nic není.
Jedná se o IBM Thinkpad T43, systémem je Ubuntu 10.10. Doteď vše fungovalo, žádné aktualizace neinstaloval. Chápu, že mi asi neporadíte žádný zázrak, ale hodilo by se mi alepsoň vědět, čím to můžu ladit a zkoušet.
Napadlo mě k počítači připojit externí mechaniku a vyzkoušet to v ní (jestli se nejedná o HW problém), ale žádnou nemám momentálně k dispozici, zkusím ji sehnat. Nemůžu ani vyzkoušet nabootovat třeba jiný systém, protože počítač z USB disku nenastartuje.
Díky