Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přístup k disku s instalací  (Přečteno 676 krát)

test_

• Návštěvník
Přístup k disku s instalací
« kdy: 15 Listopadu 2010, 13:28:22 »
Zdravím,

omlouvám se za laický dotaz, nicméně už tady pátrám poměrně dlouhou dobu a odpověď jsem nenašel.
Nainstaloval jsem ubuntu pomocí aplikace wubi, vše proběhlo korektně, následná nastavení i hardware jsem po nějaké době a propátrání fóra také zprovoznil, zbývá jediná věc. Přes správce souborů nevidím na pevný disk, na kterém je linux nainstalován.
Resp. vidím jej jako systém souborů ubuntu a nevidím další data, která na disku jsou a ke kterým bych potřeboval přistupovat.
Lze toto a jak? Děkuji.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Přístup k disku s instalací
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2010, 13:45:05 »
Wubi je jen nainstalovaný program ve Win. Pokud vím, vytvoří se jeden soubor o několika GB a do něj se to instaluje. Jestli lze tímto souborem procházet přímo z Win, to nevím, ale asi ne. Je to jen taková "nouzová instalace, není plnohodnotná.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

test_

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2010, 14:15:18 »
Aha,
tak wubi je samozřejmě aplikace pro windows, ale předpokládal jsem že jen vytváří novou partition, kam nahrne ten linux, který již plnohodnotný je. I mi to tak přišlo, ale samozřejmě je to naprosto první zkušenost s linuxem, tedy nemám s čím porovnávat.
Můžu to tedy smazat, vytvořit si nový oddíl ručně a nainstalovat ubuntu znovu. Jen se zeptám co konkrétně instalaci prostřednictvím wubi chybí oproti té přímé. I tak je tam totiž asi vše co sem osobně potřeboval, jen mi nešlo z ubuntu přistupovat na pevný disk, na který jsem jej nainstaloval, nazvalo ho to tuším jako "Systém souborů" a byla tam jen data ubuntu.

Pokud to tedy rozdělím disk na tři oddíly, řekněme pro windows, data a linux a nainstaluji pak linux přímo, budu vidět z linuxu do těch oddílů s daty i s windows?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2010, 14:48:40 »
S Wubi jsem nedělal, ale měl by jste ji normálně odinstalovat. Wubi si vytvoří "svůj svět" v souboru a zapíše se do autoexecu, nebo kam.

Prvně si projděte instalaci a základy.

Jestli jste kategorie "znalí", tak to zvládnete ok. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.