Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dokoupit paměť?  (Přečteno 4303 krát)

antelao

• Aktivní člen
  • *
Dokoupit paměť?
« kdy: 06 Prosince 2006, 21:28:48 »
Mám téměř 4 roky starý PC:
- deska:      GA-8IE S478-PIV
- procesor:  Celeron 1,7
- paměť:      DIMM 256 MB DDR 333

Dal jsem Kubuntu, ale v porovnání s WinXP je to několikanásobně pomalejší. Myslíte že by se vyplatilo dokoupit ještě 256 MB paměti - pro zrychlení práce? Mělo by to citelný efekt?

díky za rady, jiří.

ps: nebo si zkompilovat jádro (do toho se ale asi stejně nepustím) nebo nainstalovat na první oddíl disku (stávající instalace je na pátém oddílu ze sedmi) nebo jak zrychlit ...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Dokoupit paměť?
« Odpověď #1 kdy: 06 Prosince 2006, 21:39:03 »
Nejlepší by bylo nainstalovat xubuntu.

antelao

• Aktivní člen
  • *
Dokoupit paměť?
« Odpověď #2 kdy: 06 Prosince 2006, 21:49:50 »
jo, o té možnosti vím, asi budu muset vyzkoušet. Ale když budu používat xubuntu a pak třeba krusader, k3b, k9copy, atd. ... není potom to xubuntu (z hlediska zvýšení rychlosti) vlastně "bez efektu"?

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
Dokoupit paměť?
« Odpověď #3 kdy: 06 Prosince 2006, 21:52:48 »
Kompilace jádra nijak moc nepomůže. To "i386" ve jméně jádra neznamená určení pro procesory 386, ale celou architekturu od nich odvozenou. Změna diskového oddílu taky nic nevyřeší. S 256 MB jsem bez problémů provozoval Ubuntu 6.06 na daleko slabším stroji (tím neříkám, že dokoupit paměť je špatný nápad, to rozhodně ne).

Spíš by mne zajímalo, jakou používáte grafickou kartu a jestli umožňuje základní 2D akceleraci při vykreslování grafického prostředí. Pokud používáte něco s vesa driverem, bude se to tahat i na dvakrát rychlejším compu s hafem RAMky (vlastní přechodná zkušenost s vestavěnou kartou).

Jinak souhlasím s vojtechem.t, Xubuntu není vůbec špatná varianta - rozdíl v nárocích na paměť je oproti Kubuntu značný.

Luban

• Závislák
Dokoupit paměť?
« Odpověď #4 kdy: 06 Prosince 2006, 22:07:12 »
Instaloval jsem ted Ubuntu 6.06 na PIII/700 MHz a 256 RANM  a behalo svizne. I dkyz jsem nezkousel filmy (bylo to pro kamaradku a ta to ted testuje)

antelao

• Aktivní člen
  • *
Dokoupit paměť?
« Odpověď #5 kdy: 06 Prosince 2006, 22:27:19 »
Citace: dratenik
... jakou používáte grafickou kartu a jestli umožňuje základní 2D akceleraci při vykreslování grafického prostředí ...
HW moc nerozumim, koukam na fakturu od prodejce PC a grafika by mohla být toto:
VGA OEM 32 MB GEFORCE2

... ale jestli umožňuje 2D akceleraci a s jakým driverem ji používám, to fakt nevím, tyhle věci jsem nikdy neřešil. prostě jsem nainsaloval kubuntu a jedu.

myslíte že slabé místu bude spíše v té grafice než v RAMce? Tedy slabé místo co se HW týče, abych příliš nenahrával někomu na smeč :-D

jiří

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
Dokoupit paměť?
« Odpověď #6 kdy: 06 Prosince 2006, 23:30:29 »
Co takhle popsat, co je "znatelne pomalejsi"? ;)
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
Dokoupit paměť?
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosince 2006, 23:47:47 »
No, vzhledem k tomu, že je to postavený na GEFORCE2, tak by s grafikou problém být neměl... (ovladač bude s největší pravděpodobností "nv", ale na tom teď nesejde).

Jestli máte možnost uvolnit jeden z vašich sedmi oddílů, zkuste dát šanci Xubuntu a můžete porovnat výkon. Taky napište, jestli používáte swap (doufám že ano) a o jaké velikosti.

Jinak znovu: Koupí paměti nic nepokazíte, naštěstí dnes není ani příliš drahá (vzpomínám si, jak jsem na střední kupoval 1MB rozložený asi do čtyř "švábů" úhrnem za 800,- - tehdy celkem výhodná koupě :))

Jere

• Stálý člen
  • **
Dokoupit paměť?
« Odpověď #8 kdy: 07 Prosince 2006, 02:29:20 »
Ja jsem mel puvodne z Linuxu taky pocita, ze je stranse pomaly, bylo to neakcelerovanou grafikou - okna a vsechno se vykreslovalo strasne pomalu. Mozna muze byt zakopany pes v tomhle.

Jinak by nebylo od veci mrknout na nejyk monitor vykonu, jak moc je zatizeny proceros, jak moc swapuje atd. Jestli je to swapovanim, RAMka pomuze

antelao

• Aktivní člen
  • *
Dokoupit paměť?
« Odpověď #9 kdy: 07 Prosince 2006, 22:39:11 »
:rolleyes: hmm ... tak subjektivní pocit může být někdy dost zavádějící. Vzal jsem stopky a měřil:

Pozn: OpenOffice.org - 1. jako první, 2. jako druhé a 3. jako třetí opakování úkolu.

Podle stopek to s tou rychlostí není zas až tak hrozné.

Taky jsem se kouknul na využití systému, hodnoty se pohybují kolem:
CPU Usage:        10 - 100 %   (jak kdy)
Memory In Use:  90 - 130 MB  (celkem 250 MB)
Swap Usage:      30 - 50 MB    (celkem 1050 MB)

Počítam, že nějaké výrazné zrychlení KUBUNTU na mém PC už asi čekat nemůžu. Vidim to tak, že nic kupovat nebudu a začnu šetřit na celej novej stroj :-). Ještě si něco nastuduju o prelink, možná by to mohlo pomoct. Zatím děkuji všem za odpovědi. jiří.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Dokoupit paměť?
« Odpověď #10 kdy: 08 Prosince 2006, 10:24:38 »
WinXP máte s SP2? Máte všechny aktualizace ve Win? Co grafické efekty ve Win i Ubuntu?

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

antelao

• Aktivní člen
  • *
Dokoupit paměť?
« Odpověď #11 kdy: 08 Prosince 2006, 12:51:57 »
Mam WinXP SP1 + avast + kerio. Win i Kubuntu bez nějakých "přídavných" efektů - u Win mám klasické nastavení (nikoli tedy styl XP). V Kubuntu používám taky standardní nastavení.

Jina Firefox se mi spouští tak nějak nastejno - u obou systémů +-6 sekund. Ještě místo OOo vyzkouším AbiWord, případně KOffice, snad to bude svižnější.

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
Dokoupit paměť?
« Odpověď #12 kdy: 08 Prosince 2006, 13:41:28 »
Openoffice je co se týče rychlosti fakt hrůza, zvlášť na starších počítačích. Když jsem ale zkusil programy jako abiword nebo gnumeric, tak jsem zjistil, že mi to úplně stačí a jsou stokrát rychlejší a zabírají stokrát míň paměti. (Např. když jsem viděl, že gnumeric zabírá asi 5MB tak jsem nevěřil svým očím :-) )
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Dokoupit paměť?
« Odpověď #13 kdy: 08 Prosince 2006, 14:12:48 »
Citace: antelao
Mam WinXP SP1 + avast + kerio...
To tedy znamena, ze porovnavate 4 roky starou verzi systemu (WIN s SP1) se superaktualni verzi systemu starou par tydnu (Ubuntu 6.10). Navic rychlost pocitace neni jen o rychlosti spousteni programu a ukladani souboru, i kdyz to je asi nejcastejsi cinnost bezneho uzivatele.

Pokud chcete opravdu vyzkouset co lze z vaseho pocitace vyzdimat, nainstalujte si Gentoo a hrajte si s ruznymi optimalizacemi kompilace. Cim starsi pocitac, tim vetsi rozdily mohou byt pri ruznych parametrech. Ubuntu je sestavovano s obecnymi nastavenimi, s durazem na kompatibilitu a stabilitu pred rychlosti.

antelao

• Aktivní člen
  • *
Dokoupit paměť?
« Odpověď #14 kdy: 08 Prosince 2006, 17:36:56 »
Citace: lukas.svoboda
... porovnavate 4 roky starou verzi systemu (WIN s SP1) se superaktualni verzi systemu starou par tydnu (Ubuntu 6.10) ...
Ono porovnávání Windows  a Linuxu asi bude vždy kontroverzní. Z mého pohledu neporovnávám systémy jako takové, ale porovnávám jejich schopnost uspokojit moje potřeby, tedy dokumenty, tabulky, internet, video ... celkem je mi jedno jak je ten systém starý, hlavně když umí to, co chci.

Ale já nechci porovnávat Win a Lin. Smířil jsem se s tím, že Kubuntu je v mém případě o něco pomalejší a zajímalo mě, jestli bych mu mohl pomoci dokoupením další paměti. Podle toho co jsem zjistil tak bych řekl že asi významně ne a to mi prozatím stačí. Ještě vyzkouším nějaké alternativy k OOo a ono to nějak půjde :-) ten gnumeric mě docela zajímá, to jsem zvědav, co z toho vyleze :-)

jiří

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Dokoupit paměť?
« Odpověď #15 kdy: 09 Prosince 2006, 04:00:45 »
Dokoupení 256 MB RAM by jste neprohloupil. Byl by to adekvátní výkonový skok za rozumné peníze. Teda pokud ty peníze rozumné budou. :)
A srovnávat SP1 se opravdu nedá s aktuální verzí Linuxu. Nainstalujte si SP2 a aktualizace, poznáte, kde je síla Linuxu...

Jinak všeobecně nikdo tu nechce přílišně bránit starty aplikací v Linuxu vs Windows. Někdy jsou rychlejší tam, někdy tu. V tom síla Linuxu netkví...

Používejte to, co vám vyhovuje!

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.