Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 10.10 - Maverick Meerkat lagování systému  (Přečteno 1863 krát)

Drany

• Návštěvník
Ubuntu 10.10 - Maverick Meerkat lagování systému
« kdy: 19 Listopadu 2010, 16:48:42 »
Dobrý den.

Mám takový trochu větší problém. Nainstaloval jsem si Ubuntu 10.10 - Maverick Meerkat a když se třeba snažím pohnout kurzorem tak mi celá plocha na chvíli zamrzne, pak se sice na kratičkou chvilku zprovozní takže se pohne jen o kousek a zase zamrzne. Doba zamrznutí je o mnoho delší, ale podle mě nejsou doby zamrznutí stejně dlouhé. Děje se to dokola od spuštění.
Dělá mi to při všem a sem tam jsou větší chvilky klidu, ale jen pár vteřin. Jak tohle píšu tak můžu psát plynule delší dobu dokud nepřekliknu na jiné okno. To mi to pak zase začne lagovat i když to přepnu zpátky sem, ale nějaké chvíli se to zase uklidní. Když zkusím přehrát nějaké video tak to chvíli jede normálně, ale pak se video začne neuvěřitelně trhat a obraz se deformuje. Verze OS je 64bitů. Vyzkoušel jsem taky Fedora14 a taky 64bitovou verzi a ten jel plynule bez jediného záseku. Bohužel mi tam nešlo spustit video. Mám notebook Lenovo ideapad G550

Procesor:
Intel Pentium Dual-Core T4500 s frekvencí 2,3 GHz
1 MB L2 Cache
800 MHz FSB
2 jádra, 2 thready
Max TDP: 35 W

Paměť:
2 GB DDR3 1066 MHz

Grafická karta:
Intel Graphics Media Accelerator X4500M
Sdílená paměť

Ta grafická karta je tuším integrovaná v procesoru.

Můžete mi prosím poradit v čem je chyba a jak ji opravit? Děkuju .

me2d02

• Návštěvník
Re: Ubuntu 10.10 - Maverick Meerkat lagování systému
« Odpověď #1 kdy: 19 Prosince 2010, 16:21:41 »
Ahoj,

podobný problém už řeším od vydání verze 10.10. Mám taky notebook značky Lenovo s podobnou grafickou kartou (Intel 4500MHD) model notebooku ThinkPad R400. Hledal jsem na různých zahraničních fórech, ale odpověď jsem zatím nenašel. Podle mého názoru je problém asi v grafické kartě a v jádře. Někde jsem našel, že když spustíš příkaz "top" tak uvidíš jeden proces, který zahlcuje systém. Nejsem odborník takže nedokážu posoudit co to je a proč to tak dělá :-)... Jinak zatím zůstávám u verze 10.04 LTS, u které tenhle problém nemám.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 19 Prosince 2010, 17:16:44 »
Nouzové řešení je asi použít vesa ovladače. Než se to opraví, tak  s nimi nepojede žádná akcelerace, ale nemělo by to ani lagovat. Podle http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1625215:

Zkuste gksu gedit /etc/X11/xorg.conf. Měl by se otevřít nový, prázdný soubor. Zkopírujte tam:

Citace
Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    DefaultDepth    24
EndSection

Section "Module"
    Load    "glx"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Default Device"
    Driver    "vesa"
    Option    "NoLogo"    "True"
EndSection

Pokud by to blblo, tak to sem napište a ten soubor zase bez milosti smažte.
« Poslední změna: 19 Prosince 2010, 17:21:51 od Filip Dominec »
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

me2d02

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 22 Prosince 2010, 21:18:53 »
Nouzové řešení je asi použít vesa ovladače. Než se to opraví, tak  s nimi nepojede žádná akcelerace, ale nemělo by to ani lagovat. Podle http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1625215:

Zkuste gksu gedit /etc/X11/xorg.conf. Měl by se otevřít nový, prázdný soubor. Zkopírujte tam:

Citace
Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    DefaultDepth    24
EndSection

Section "Module"
    Load    "glx"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Default Device"
    Driver    "vesa"
    Option    "NoLogo"    "True"
EndSection

Pokud by to blblo, tak to sem napište a ten soubor zase bez milosti smažte.

Tak jsem to vyzkoušel. Bohužel nenaběhl vůbec systém. Podařilo se mi ho rozběhat jen v recovery mode a to bez grafického prostředí.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 25 Prosince 2010, 19:51:54 »
Tak jsem to vyzkoušel. Bohužel nenaběhl vůbec systém. Podařilo se mi ho rozběhat jen v recovery mode a to bez grafického prostředí.

V posledních vydáních se to dost překopávalo. Možná, že ti prostě pomůže instalovat starší verzi 10.04, než se s tím trápit. Zas tolik novinek v 10.10 není...

Chodí to se starší verzí OK?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

MartenP

• Host
« Odpověď #5 kdy: 25 Prosince 2010, 20:05:27 »
Ahoj,

podobný problém už řeším od vydání verze 10.10. Mám taky notebook značky Lenovo s podobnou grafickou kartou (Intel 4500MHD) model notebooku ThinkPad R400. Hledal jsem na různých zahraničních fórech, ale odpověď jsem zatím nenašel. Podle mého názoru je problém asi v grafické kartě a v jádře. Někde jsem našel, že když spustíš příkaz "top" tak uvidíš jeden proces, který zahlcuje systém. Nejsem odborník takže nedokážu posoudit co to je a proč to tak dělá :-)... Jinak zatím zůstávám u verze 10.04 LTS, u které tenhle problém nemám.

Ověř si, zda ti to nedělá HDAPS. Při odstavení disku se to stává, že to zalaguje (myš se hýbe, ale nic se neděje). Stačilo by pak snížit citlivost senzoru pohybu... Jinak já na svém Thinkpadu problém nemám.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Prosince 2010, 20:16:01 »
Anebo naopak nainstalovat aktualizace z repa X-swat.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

me2d02

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2011, 23:06:13 »
Tak ani snížení citlivosti senzoru pohybu, ani aktualizace z x-swat nepomohla.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 06 Února 2011, 08:25:46 »
Mne sa takto choval system ked som mal problem s compiz(efektami prostredia). Stacilo ich vypnut a znovu zapnut a dajaky cas to zasa islo. Vypinal som to cez ikonu compiz fusion icon.(balik fusion-icon)
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2011, 12:38:41 »
Pokial to ide v 10.04 dobre tak prečo neskúsiť radšej Lucida?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.