Já osobně nepovažuju to, že musíte napsat heslo při příkazu sudo za nějakou extra bezpečnost, tedy pokud se jedná o váš osobní počítač (desktop), ke kterému máte přístup jenom vy.
Ve chvíli, kdy se vám někdo nabourá do vašeho běžného účtu, tak existuje mnoho možností, jak heslo k rootovi získat aniž byste o tom věděl (pokud nejste obzvláště paranoidní a před každým napsáním příkazu sudo a před každým přihlášením do systému počítač nepřebootujete z CD, nezkontrolujete otisky všech souborů na disku, atp.).
Heslo pro sudo (stále se bavím o tom vašem notebooku/desktopu) má smysl pouze v případě, že počítač chcete chránit před kolegy/manželkou/milenkou/dětmi, kteří mají přímý přístup ke konzoli a hrozí, že ve chvíli, kdy jste zalogovaní, tak v systému něco rychle provedou.
Konkrétně já osobně mám na svojem notebooku v /etc/sudoers (editace pomocí EDITOR=vas_oblibeny_editor visudo):
%admin ALL=(ALL) NOPASSWD: ALLToto už je ovšem taky mlácení prázdné slámy, které už jsme na tomto fóru probírali několikrát, takže to téma zavírám.