Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Více Ubuntu na jednom fyzickem disku  (Přečteno 694 krát)

honzee

• Aktivní člen
  • *
Více Ubuntu na jednom fyzickem disku
« kdy: 17 Prosince 2010, 17:56:16 »
Zdravim,
chci experimentovat s Ubuntu Netbook, Kubuntu a Linux Mintem. V soucasne dobe mam na disku Win7 a Ubuntu 10.10 x64. Partitions: Win servisni debilni 100MB partition, Win7, Ubuntu, swap, misto pro data. Nemohu si dovolit pocitac vyradit z provozu, proto se radeji touto cestou ptam. Jak to dopadne, kdyz nainstaluju dalsi ubuntu na novou partition? Jaky vybrat pripojny bod (nyni je "/")? Co se stane s grubem?

Predem moc dekuji za reakce.
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: Více Ubuntu na jednom fyzickem disku
« Odpověď #1 kdy: 17 Prosince 2010, 18:18:37 »
Neměl by s tím být nejmenší problém. Také mám více linuxů na jednom HD. Musíš jenom vybrat ten správný oddíl :-) Přípojný bod pro kořen opět / v tom jiném oddílu.
Jinak v grubu ti prostě přibyde další nabídka.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 17 Prosince 2010, 20:36:51 »
Ja by som len pripomenul ze ak nainstalujes dalsie ubuntu tak prepises MBR a grub bude patrit poslednemu nainstalovanemu ubuntu.(linuxu)
Ja osobne pri instalacii skusobneho ubuntu v bode rucneho nastavenia disku vyberam nainstalovat grub na tu particiu kde mam skusobne ubuntu. Napr. ja mam sda1 win., sda2 swap, sda3 ostre ubuntu, sda6 skusobne ubuntu. Cize grub dam instalovat na sda6, ma to za nasledok ze v pripade problemu v skusobnom ubuntu ostava neporusene bootovanie do ostreho ubuntu.
Nevyhoda tohto je ta ze ked zmenis grub v skusobnom ubuntu(napriklad pridanim dalsieho jadra) tak sa to neprejavy v grube pokial nevojdes do ostreho ubuntu a nespustis
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 17 Prosince 2010, 23:25:54 »
mka: dekuju, mel se prave strach, kdyz kazde ubuntu nahlizi na vsechny oddily, zda mu nebudou vadit dva "/" pripojne body...
TIBOR: presne tohle me trapilo, dekuju za radu ;)
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.