Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB-Win.98SE na jednom a Ubuntu na druhém disku.Vyřešeno.  (Přečteno 1371 krát)

Bubák

• Návštěvník
    • Minulost
Prosím o radu,jestli to jde na fyzicky rozdílné disky nainstalovat rozdílné systémy a zdali mi potom půjde Grub.
Vím,že,když budu ty systémy mít na stejném disku,GRUB je najde,ale v případě rozdílných disků si nejsem jistý.
Díky za pomoc.
« Poslední změna: 20 Prosince 2010, 17:34:36 od Bubák »
Hans

ras

• Host
Re: GRUB-Win.98SE na jednom a Ubuntu na druhém disku.
« Odpověď #1 kdy: 19 Prosince 2010, 21:27:37 »
Měl by najít, instalátor se tě před instalací grubu zeptá jestli instalovat do mbr a ukáže ti ostatní systémy co našel.

Bubák

• Návštěvník
    • Minulost
« Odpověď #2 kdy: 20 Prosince 2010, 05:03:41 »
Já se ale ptám,jestli můžu mít ty OS každý na jiném disku,ne jenom na rozděleném disku-mám disky dva,ne jeden rozdělený.
Ptám se proto,že na Wiki je napsáno toto:Dovoluje vám mít nainstalováno více operačních systémů na stejném pevném disku.
Ale nevylučuje to přímo,že nemohu mít disky dva....a na každém jiný systém.
Hans

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 20 Prosince 2010, 06:44:39 »
Urcite to jde, mit ruzne systemy, kazdy na samostatnem disku.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

novas33

« Odpověď #4 kdy: 20 Prosince 2010, 06:55:19 »
Přesně tak.Taky jsem měl dřív na jednom disku Win XP a na druhém Linux.Fungovalo to v pohodě,ale asi bude lepší nejdřív nainstalovat Win a pak Ubuntu,ale mělo by to to fungovat.
Ubuntu 18.04 LTS

Speirs

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Prosince 2010, 16:23:45 »
Selský rozum: v případě, že máte zvláštní disk pro každý systém nepotřebujete GRUB v tom smyslu, že vybraný systém se načte podle volby v BIOSu. GRUB zde zajistí to abyste nemusel neustále přehazovat volby v BIOSu, ale pak musíte bootovat z disku kde je GRUB "uložen".
ThinkPad R500 s grafikou Ati, bohužel.

Bubák

• Návštěvník
    • Minulost
« Odpověď #6 kdy: 20 Prosince 2010, 16:45:20 »
Takže,přeinstalil jsem to nanovo a ejhle,GRUB jede,jak hodinky,takže jenom informace pro další lidi,co mají nejasno v téhle věci-Windows98SE je na disku,který je zapojený jako Master.Na druhém fyzickém disku je nyní Debian LXDE,který by měl být to nejjednodušší,z tzv.normálních systémů a je zapojený,jako Slave.
To pro ty,kdo by měli stejný problém.
Dělal jsem to proto,že moje děti mají na tomto PC grafiku s tunerem,který jede jenom na W98SE a o ten jsem nechtěl přijít.No a chtěl jsem na tomto historickém stroji(PCU 300MHz,168MB RAM) zkusit nějaký linux,tak proto jsem dělal tuhle akci.
Takže mohu jenom konstatovat,že se stala při instalaci někde chyba,že se GRUB předtím špatně zapsal na disk.Podruhé se to již nestalo.
Moc děkuji všem za pomoc a rady,které jsem dostal.Snad to pomůže i druhým lidem,pokud budou hledat odpověď na tuto otázku.
« Poslední změna: 20 Prosince 2010, 18:10:31 od Bubák »
Hans

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.