Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dva monitory a fulscreen  (Přečteno 1998 krát)

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
dva monitory a fulscreen
« kdy: 26 Prosince 2010, 23:24:44 »
Ahoj mam takový problém, používám dva stejné monitory 1920x1080 v režimu rozšířené plochy. Grafika nicmoc GeForce 7300 GT ale pro práci stačí. Chtěl bych si občas něco zahrát ale mám problém v tom že pokud něco zapnu do fullscreenu tak místo toho aby to bylo na prvním monitoru to je uprostřed tj půlka na jednom půlka na druhém. Je to dosbox, věci které si Jave dělají canavas (napr ruzne splash screeny pri startu aplikaci), cokoliv co ma fulscreen rezim.

Takze se chci zeptat, je mozny nejak relativne jednodusse vypnout ten druhy monitor a zmensit plochu a pak to zase vratit aniz bych musel vsechno vypnout/restartovat ? Nebo to dokonce napravit (myslim ale ze to je hlubsi chyba)
Ovladace jsem zkousel pouzit vsechny od nvidia s podporou vcetne svobodnych od cannonicalu. Neprisel jsem na to.
Ranní ptáče dřív doskáče!

Brouk Pitlík

• Host
Re: dva monitory a fulscreen
« Odpověď #1 kdy: 27 Prosince 2010, 01:11:03 »
Já to řešim hlavní nabídka -> systém -> volby -> NVIDIA X server seting tam to naklikám a dám použít, NVIDIA X ser....atd jsem dal na panel, takže cca na 4 kliky.
Nebo http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu/ nezkoušel jsem.
« Poslední změna: 27 Prosince 2010, 01:48:50 od Pitlík »

donny

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 27 Prosince 2010, 09:22:11 »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
« Odpověď #3 kdy: 27 Prosince 2010, 10:43:50 »
klonovani obrazu neni to co chci. pokud rezim obrazu prepnu rozstreli se mi vsechny nastavani ploch ikony jsou jinde programy jsou zmatene.

pomohlo reseni od donny
export SDL_VIDEO_FULLSCREEN_HEAD=1
a
do xorg.conf dat k memu monitoru:

Option "Metamodes" "1680x1050,1680x1050; 1280x1024,1280x1024; 1680x1050,NULL;  1280x1024,NULL;"

takze oprava, ten export pomohl na dosbox, ufai ale kdyz chci prarit treba smokin guns nebo OpenTyrian tak je to porad uprostred. Tedy to opengl je porad uprostred.
« Poslední změna: 27 Prosince 2010, 10:54:05 od rainbof »

donny

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 27 Prosince 2010, 12:27:00 »
Toho jsem se bál. Bohužel na OpenGL neznám jiné řešení, než jeden z displejů disablovat. Když už jsme ve vedlejším threadu řešili nějaký skripty s xrandr a disperem, tak bych doporučil ten disper (to je utilitka, která dokáže jednoduchým způsobem v příkazové řádce pracovat s monitory, zejména s grafikou nvidia).

Ovládá se následovně, jednoduše (ani není potřeba sudo):
disper -e          = extended = zapne režim rozšířené plochy
disper -s          = single = nechá zapnutý pouze primární displej
disper -S          = secondary = nechá zapnutý pouze sekundární displej

Instalace:

Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:disper-dev/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install disper
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
« Odpověď #5 kdy: 27 Prosince 2010, 12:29:47 »
No a neslo by proste nekam navesit ze kdyz se nahodi opengl fulscreen tak zustane zapnuty jen monitor SDL_VIDEO_FULLSCREEN_HEAD ? musi byt moznost na tu udalost nejak reagovat ne ? nebo treba tuhle akci vyvolavat pro urcite aplikace... Jako ja bych se do toho asi i pustil kdybych vedel odkud do toho kopnout :D

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 27 Prosince 2010, 12:50:31 »
Problém je, že pro X server je ten TwinView braný jako jedna obrazovka, nikoli dvě. Uprav si ten řádek s metamodes na tvoje rozlišení a jiná tam nedávej:
Option "metamodes" "1920x1080,1920x1080; 1920x1080,NULL"
prý to někomu pomohlo i u OpenGL. Nezapomeň po změně restartovat alespoň X server

//edit: metamodes patří do sekce Screen, a to NULL dej na místo, který monitor má být při hraní "nepoužitý".
« Poslední změna: 27 Prosince 2010, 12:53:10 od donny »

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
« Odpověď #7 kdy: 27 Prosince 2010, 12:52:13 »
toto jsem uz zkusil a vysledek je nulovy. mam ale pocit ze xorg.conf se uz nepouziva ne ?

donny

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 27 Prosince 2010, 12:59:18 »
On se nemusí používat, protože X server si dneska už všechno nadetekuje sám. Ale když je, tak se použije (resp. jestli dobře vím, tak se jedná o soubory v adresáři /etc/X11/xorg.conf.d/, které se parsují stejně jako xorg.conf).

Ještě jsem narazil na jedno zajímavé řešení - spustit hru v odděleném X serveru, ale sám jsem to ještě nezkoušel (momentálně používám jenom jeden displej a druhý mívám vypnutý)

Brouk Pitlík

• Host
« Odpověď #9 kdy: 27 Prosince 2010, 13:59:03 »
donny, děkuju za disper K+

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
« Odpověď #10 kdy: 27 Prosince 2010, 15:11:21 »
On se nemusí používat, protože X server si dneska už všechno nadetekuje sám. Ale když je, tak se použije (resp. jestli dobře vím, tak se jedná o soubory v adresáři /etc/X11/xorg.conf.d/, které se parsují stejně jako xorg.conf).

Ještě jsem narazil na jedno zajímavé řešení - spustit hru v odděleném X serveru, ale sám jsem to ještě nezkoušel (momentálně používám jenom jeden displej a druhý mívám vypnutý)

tohle nepřímo odkazoval donny o pár příspěvků výš a já psal že jsem to také nerozchodil. protože to zaprve musim spoustet jako root coz samo o sobe mi neprijde uplne spravne a zadruhe mi to vypisuje chyby kterym moc nerozumim

rainbof@newton:~$ sudo ./game.sh opentyrian
[sudo] password for rainbof:
./game.sh: 2: kif: not found
starting

X.Org X Server 1.7.6
Release Date: 2010-03-17
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-27-server i686 Ubuntu
Current Operating System: Linux newton 2.6.32-25-generic #45-Ubuntu SMP Sat Oct 16 19:48:22 UTC 2010 i686
Kernel command line: root=UUID=60cee7ff-33dc-49ac-8c0e-b60a808a805c ro quiet splash
Build Date: 21 July 2010  12:47:34PM
xorg-server 2:1.7.6-2ubuntu7.3 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support)
Current version of pixman: 0.16.4
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Mon Dec 27 15:08:29 2010
(EE) Unable to locate/open config file: "xorg-game.conf"
(==) Using config directory: "/usr/lib/X11/xorg.conf.d"
(EE) [drm] failed to open device
(EE) Failed to initialize GLX extension (Compatible NVIDIA X driver not found)

waiting for X server to shut down error setting MTRR (base = 0xd0000000, size = 0x10000000, type = 1) Inappropriate ioctl for device (25)
 ddxSigGiveUp: Closing log

./game.sh: 10: Syntax error: "else" unexpected

a tim to konci. Mozna je to i tim ze v tom skriptu ani neni v jakem shellu to je napsano (jiste kazdy si rekne to je jasny je to XXX shell...)

donny

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 27 Prosince 2010, 16:14:17 »
pošli celý zdroj toho skriptu, máš tam asi něco blbě. Taky bys měl mít někde soubor xorg-game.conf nebo podobný, který se používá při spouštění toho druhého X serveru, kde budeš mít uloženou zejména konfiguraci jednoho monitoru (hlavně kterého).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.